Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Prokleté křeslo ve Sněmovně: ANO vzdalo boj o „kytaristu“ Vondráčka, řešením má být Havlíček

Autor: jt, trm - 
28. listopadu 2021
05:00

Stále jeden chybí. Místopředsedů v nové Sněmovně má být hned šest, jenže zvoleno jich bylo jen pět. Poslední křeslo, které má mít hnutí ANO, jako by bylo zakleté. Rozseknout to má nominace vicepremiéra Karla Havlíčka (52). ANO se dvakrát snažilo protlačit na pozici místopředsedy bývalého šéfa Sněmovny Radka Vondráčka, ani v jedné volbě ale neuspěl.

ANO má mít v dolní komoře dva zástupce ve vedení. A zatímco Jana Mračková Vildumetzová (48, ANO) prošla hladce, bývalý šéf Sněmovny Radek Vondráček (47, ANO) opakovaně zvolen nebyl. A tak hnutí přišlo s plánem B. „Naším nominantem bude Karel Havlíček. Jeho nominace do vedení Sněmovny proběhne až poté, co přestane vykonávat funkci ve vládě. Já jsem to vyjednala s budoucí vládní koalicí a nevidí v tom problém,“ řekla Blesku šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová (57). Havlíček se chtěl ucházet i o post předsedy Sněmovny, nakonec ale volen být nemohl právě kvůli vládnímu angažmá.

ANO navrhovalo Vondráčka hned dvakrát, ani jednou neuspěl. Ve druhé volbě tento týden získal jen 66 hlasů. Schillerová po volbě řekla, že sněmovní většina odmítla kvalitního bývalého předsedu Sněmovny, právníka a erudovaného odborníka. „To je demokracie ve vašem pojetí, to je válcování silou,“ prohlásila na adresu poslanců sněmovní většiny. K Vondráčkovi měli výhrady představitelé budoucí vládní koalice, byť Sněmovnu podle nich vedl profesionálně.

Video  Mynář ukázal veřejnosti Zemana v nemocnici na videu, podepsal Vondráčkovi dokument.  - Blesk - Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

jajas ( 28. listopadu 2021 08:25 )

Ono ani tak nejde o kytaristu, ale o to, že tam nechtějí nikoho z ANO. U Vondráčka se jim to jeho kytárové vystoupení hodilo jako výmluva, teď jsem zvědavý, jak dopadne Havlíček.......

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa