Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Trhovci ze Staromáku balí zboží. „Flusnutí do tváře živnostníkům,“ zní z magistrátu. Ztráty jdou do milionů

Autor: jza - 
26. listopadu 2021
15:31

Vánoční trhy na Staroměstském náměstí ještě ani nezačaly, ale prodejci už své zboží pomalu balí, aniž by prodali jediný výrobek. Vláda totiž ve čtvrtek rozhodla o tom, že kvůli zhoršující se epidemické situaci se ruší všechny vánoční trhy. Rozhodnotí vlády kritizují pořadatelé trhů i radní z pražského magistrátu. Město chce trhovcům pomoci například tím, že by od nich mohlo vykoupit neprodané zboží, ztráty by ale podle radních měl živnostníkům kompenzovat hlavně stát. 

Jako jedni z prvních začali na Staroměstském náměstí své zboží balit dva umělečtí kováři, kteří tu prodávají již roky, na náměstí měli stánek ještě před revolucí v roce 1989. „Jen jsme si to připravili a zase balíme,“ říká jeden z nich. Nemají obavy, že by se neuživili, mají ještě dílnu v Jílovém u Prahy se zakázkovou výrobou. Zboží, které prodávali na Staroměstském náměstí, vyráběli přímo pro trhy. „To jsou věci, které už máme v podstatě dva roky schované,“ dodává jeho kolega. Mrzí je hlavně, že přijde vniveč čas, který stánku věnovali, a nerozezní se ani zvonky, které na Vánoce vyrobili.

Posílá to lidi do chudoby

Podle předsedy představenstva společnosti Taiko, která trhy na náměstí organizuje, Libora Votruby je situace zoufalá zejména pro drobné prodejce nejen v Praze, ale po celém Česku. „Vláda je tímto rozhodnutím posílá do chudoby,“ řekl. Zmínil, že někteří z prodejců se věnují výrobě například ozdob celý život, nic jiného nedělají a na trhy se velmi těšili. „Cítíme se jako obětní beránek populistického rozhodnutí, které nic neřeší,“ řekl na adresu vlády.

Podle Votruby to teď vypadá, že kvůli trhům stoupá počet nakažených, přitom trhy jsou na řadě míst otevřené jen pár dní. „Přijde nám to rozhodnutí nesystémové a nesprávné,“ poznamenal. Podle výkonného ředitele společnosti Jana Della ještě před jednáním vlády prosili spolu s dalšími organizátory trhů ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (ANO), aby vláda své rozhodnutí přehodnotila. „Myslíme, že vánoční trhy se dají dělat bezpečně,“ dodal. Firmu už stála organizace letošních trhů asi 13 nebo 14 milionů, stánkařům bude nyní účtovat jen 20 procent nájemného. 

Nezodpovědné rozhodnutí

Jako šokující označil rozhodnutí vlády, která trhy zrušila ze dne na den, pražský radní Jan Chabr (TOP 09). „Každé jiné trhy se konat smějí,“ poznamenal. Zmínil, že se můžou konat třeba farmářské trhy, kde se často prodávají i podobné věci jako na těch vánočních. Otevřené zůstávají i obchody nebo nákupní centra, kde si lidé mohou koupit vánoční věnce nebo ozdoby. „Myslíme si, že je to flusnutí do tváře všem drobným živnostníkům,“ řekl Chabr. Rozhodnutí vlády vnímá jako nezodpovědné právě kvůli lidem, kteří se na trhy dlouho připravovali.

„Spousta trhovců má jako jednu z hlavních obživ prodej během těchto čtyř nebo pěti týdnů a k tomu směřují veškerou svoji činnost,“ upozornil. Mnozí také ani nemusí mít peníze na to, aby své stánky odvezli pryč. Řada z nich se podle něj může dostat i do existenčních problémů poté, co strávili několik měsíců, neměli žádné zisky a například vyráběli zboží, které by teď mohli prodat. 

Město chce trhovce podpořit

Podle radního Víta Šimrala se na magistrátu hned začalo uvažovat o tom, jak trhovcům pomoci. „Jednou z variant je možnost odkupu části zboží našimi příspěvkovými organizacemi, tedy hlavně školami, případně pečovatelskými domovy, a vytvoření nějakých balíčků pro zaměstnance,“ řekl. Uvažuje se tak o tom, že magistrát odpustí firmě Taiko nájemné a uhradí náklady na výzdobu vánočního stromu. Zatím ale tento krok nelze učinit proto, aby to neoslabilo pozice stánkařů během případných kompenzací, je proto důležité, aby vláda konala co nejdříve.

Rozhodnutí vlády ukončilo i trhy před budovou magistrátu, kde měli prodávat své zboží neziskové organizace, šlo například o výrobky z chráněných dílen. „Opatření, které na poslední chvíli zasáhlo stovky stánkařů, se dotkne i města samotného, které chtělo pořádat trhy na Mariánském náměstí. Protože jsou všechny stánky již zásobeny jídlem a pitím, rozhodli jsme se, že potraviny a nápoje rozvezeme mezi bezpečnostní složky,“ uvedl k tomu náměstek primátor Petr Hlubuček.

Zástupci Taika doplnili, že stánky společnost začne ze Staroměstského náměstí odklízet pravděpodobně příští týden. Trhy se tam měly konat od soboty 27. listopadu do 6. ledna 2022. Firma měla letos pořádat i trhy na náměstí Republiky. Další se za normálních okolností konají na náměstí Míru, Tylově náměstí a na řadě další místech po celé Praze.

 

 

 

 

 

 

 

arbitr ( 27. listopadu 2021 07:27 )

Vláda ve čtvrtek oznámila zavedení nouzového stavu. Obyvatelé jiných českých měst se z barů přesunuli rovnou do svých bytů, počty případů rušení nočního klidu však nepoklesly. Dobříš – nic. Příbram – nic. Sedlčany – nic. Písek – nic. Blatná – nic. Ani v jednom z těchto měst a desítkách dalších nefungoval ve čtvrtek jediný klub, diskotéka nebo větší taneční bar. Otevřeny byly jen hospody, kde pivo popíjelo pár štamgastů. Žádný velký večírek, velká jízda.Naopak centrum Prahy vypadalo, jako kdybyste byli v úplně jiné zemi a době. Plné ulice, kluby, diskotéky, lidé popíjeli na ulicích a do toho pochodovaly městem stovky nizozemských fanoušků, kteří přijeli fandit svému klubu z Rotterdamu a ¬hlavně „zachlastat“. Zdroj: http­s://ww­w.id­nes.cz­/zpra­vy/do­maci/­nouzo­vy-stav-restaurace-hospody-nizozemsti-fanou­sci.A2­11126_­180146­_doma­ci_misl (zkráceno)

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa