Studie analyzovala více než 2 400 snímků budov i ulic v 45 městech po celém světe a pokusila se vyjádřit, kde se architektura nejvíce přibližuje právě principu zlatého řezu. Zkoumalo se, jak moc proporce staveb odpovídají poměru stran 1:1.618, jak se matematicky vyjadřuje. Procentuálně pak studie určila, jak moc se mu jednotlivé budovy přibližují a pro jednotlivá města pak vznikl průměr podle jednotlivých budov.  Každé město i samostatné stavby tedy dostaly něco jako index nebo skóre krásy.  

V žebříčku první dvě míst obsadila italská města. Nejvíce se ideálním proporcím blíží architektura v Benátkách, které dostaly skóre 83,3 %. Na druhém místě je Řím, kde zlatému řezu odpovídají stavby průměrně z 82 %. Třetí se umístila Barcelona s 81,9 % a následovala ji Praha, kde s průměrným skóre 78,7 %. Naše metropole se tak umístila před New Yorkem, Athénami nebo třeba Vídní.

Studie zmiňuje i jednotlivé stavby a v Praze podle ní nejvíce odpovídá ideálnímu poměru stran budova Národního muzea, která z 87 procent vyhovuje principu zlatého řezu. Na druhém místě je Palác Kinských a Staroměstském náměstí (82 %), třetí je Tančící dům (72,1 %), na čtvrtém místě je Bazilika sv. Jiří na Pražském hradě (64,7 %) a na pátém Prašná brána (62,5 %).

Hledalo se také město, které je nejpopulárnější na Instagramu. Zkoumalo se více než 2 miliony příspěvků a podle analýzy tzv. hahtagů, tedy označení snímků, se hledalo město, které lidé nejvíce zmiňují v souvislosti s architekturou jako například #PragueArchitecture. Množství takto označených fotografií se pak porovnávalo s rozlohou města a určil se žebříček, který v podstatě říká, kolik instagramových příspěvků na metr čtvereční se věnuje architektuře jednotlivých měst.

Na sociální síti je nepopulárnější Paříž

Zdaleka nejvíc postů na sociální v přepočtu rozlohu označuje architekturu v Paříži. S hashtagem #parisarchitecture se jich objevilo přes 120 tisíc, což odpovídá 1 167 příspěvkům na kilometr čtvereční. Druhé se umístilo Chicago se 420 příspěvky a třetí je Barcelona, kde jich studie objevila 417. Praha si ale ani v tomto srovnání nevedla špatně a umístila se na sedmém místě a architektuře se na Instagramu věnuje 123 postů na kilometr čtvereční.

Není to poprvé, co se Praha umístila na předních příčkách podobných srovnání. V září se umístila v anketě mezi čtenáři slavného časopisu Time Out zvolili nejkrásnějším městem světa. Označilo ho tak 83 procent respondentů a naše metropole za sebou nechala i Řím nebo New York. Jako jednu z předností Prahy časopis vyzdvihl právě i krásu architektury.

Fotogalerie
12 fotografií