Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Covid zkázou diabetiků! Zemřelo jich o 9000 víc za jediný rok, říká profesor

Video se připravuje ...
Autor: Pavlína Horáková - 
26. listopadu 2021
05:00

Tento rok slavíme sto let od první úspěšné aplikace inzulínu při léčbě cukrovky a věda i v tomto oboru postupuje neustále dopředu. Přesto na ní tento rok umřelo nejvíce lidí za posledních padesát let. Na vině je podle vedoucího lékaře diabetologického centra Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, profesora Martina Prázného pandemie covidu. Hovořil ve čtvrtečním Epicentru Blesk Zpráv. Mimo jiné také uvedl, jak může těžký průběh covidu zapříčinit rozvoj cukrovky u předtím zdravého pacienta.

Poprvé za půl století klesl podle údajů největší české pojišťovny VZP v Česku počet léčených diabetiků. Bohužel se však podle slov  profesora Martina Prázného nejedná o dobrou zprávu, tento úbytek totiž přímo souvisí se zvýšenou úmrtností během pandemie covidu.

„Mám data o tom, kolik v České republice zemřelo diabetiků v letech 2019 a 2020, to znamená  v roce bez covidu a v roce v covidové pandemie a ten počet úmrtí je přibližně o devět tisíc větší,“ uvedl vedoucí lékař diabetologického centra Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. „Já se domnívám, že velkou úlohu zde hrál právě covid, který v řadě případů zkrátil diabetikům život,“ doplnil.

Martin Prázný očekává, že tato tendence bohužel potrvá i nadále a to nejen v tomto roce. „Obávám se, že to nebude končit jen letošním rokem, protože ten výhled zatím je minimálně podobný,“ řekl lékař

A doplnil jak pandemie změnila fungování naší, i ve srovnání se zahraničím, velmi vyspělé péče o diabetické pacienty: „Když pandemie začala, tak byl opravdu velký strach z toho poskytovat péči. Nebyl dostatek ochranných pomůcek a opravdu vše se přesunulo do telefonického kontaktu nebo emailu a velice málo se pacienti vyšetřovali v ambulancích.“

I to byl podle Prázného jeden z hlavních důvodů, proč většina lékařů specialistů začala volat po tom, aby se situace co nejdříve normalizovala. „Byli si vědomi toho, že toto může přinést zvýšenou mortalitu,“ upozornil.

„My víme, že pacienti s diabetes jsou velmi speciální skupinou, protože ona je velice  ohrožená. V případě, že nebudou mít dobrou kompenzaci, tak mají větší riziko na špatný průběh covidu, toho že se dostanou na jednotku intenzivní péče, toho že budou ventilováni a toho, že zemřou,“ upozornil na důležitost toho, aby byl pacient dobře kompenzován, neboli aby byla jeho hladina cukru co nejvíce stabilní a v normálu.

„Prevít" covid jako příčina cukrovky

Bohužel se lékaři setkávají i se situací, kdy pacient cukrovku nemá, ale po tom, co prodělá těžký průběh onemocnění covid-19, se u něj diabetes mellitus rozvine: „Covid je opravdu prevít v tom, že má spoustu různých projevů, některé z nich budeme moci zanalyzovat až za několik let… o něco se postará infekce sama, to znamená, existuje také teorie, že by koronavirus mohl přímo snižovat množství buněk, které vyrábí inzulin, to znamená, že člověk dostane do fáze diabetika rychleji a nově u něj vznikne cukrovka."

V jiných případech je pacient ve vážném stavu léčen kortikoidy, které mohou měnit hladinu cukru v krvi a pacient tak odchází z nemocnice jako nový diabetik: „V některých případech se potom, co se kortikoidy vysadí, je možné ukončit léčbu inzulínem a on se může diabetu v zásadě zbavit, ale v některých případech to bohužel přetrvá.“

Video  „Přestali jsme obědvat.“ Doktorka Cajthamlová o obezitě, dětech a nešvarech u jídla za covidu  - Pavlína Horáková, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Vliv pandemie covidu na nárůst nově diagnostikovaných diabetiků je v zahraničí evidentní. „Počet diabetiků ve Spojeném království po první vlně covidu narostl výrazně a já se domnívám, že v České republice se to projeví až s nějakým zpožděním,“ uvedl v závěru Epicentra uznávaný diabetolog Martin Prázný.

Jaké jsou první příznaky a jak se nejlépe před cukrovkou ochránit? Proč na tuto civilizační chorobu, kterou trpí deset procent populace na světě, ročně umírá kolem 1650 tisíc lidí? Na co byste se neměli zapomenout zeptat lékaře? A jaké jsou ty nejnovější poznatky v léčbě tohoto tichého zabijáka? Odpovědi nejen na tyto otázky naleznete při sledování celého záznamu pořadu Epicentrum.

E M ( 18. ledna 2022 23:42 )

Akorát mi nehraje jedno, cukráři mají většinou překyselenou krev nebo aspoň žaludek a korona prý kyselé prostředí nesnáší. Tak jak to je pane doktore. Nedělají ten malér používané prášky...

pindokukin ( 26. listopadu 2021 09:16 )

Že by konečně kápli božskou?? V prolhaném "Blesku", konečný vlastník SÉREŠ ???

Kolik lidí přes 50-60 let nemá vysoký tlak nebo cukrovku II typu??


TAK UŽ VÍTE PROČ SI LIDÉ NECHTĚJÍ NECHAT RVÁT DO SEBE TEN US SAJRAJT?
Nota bene ,tento hnus bez indemity,tedy bez právní postižitelnosti při obrovských číslech lidí s vedlejšími účinky?

DanY67 ( 26. listopadu 2021 07:30 )

👍👍👍👏

DanY67 ( 26. listopadu 2021 07:30 )

A to podotýkám jen očkován.I když jsem ze začátku byl proti .moje chronická nemoc slinivky mne k tomu donutila

DanY67 ( 26. listopadu 2021 07:29 )

Můžu jen souhlasit.Temer 20let jsem se držel na lécích.Muj diabetes se mi zhoršil až začala pandemie A to podotknu dodržují dietní program,netrpim obezitou žijí v celku pohybem.A i přez tohle vše jsem ukončil na inzulinu +k tomu pořádná dávka léků 3x za den .A ne a ne dostat vše do uspokojivého normálu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa