První, co vzalo za své s ohledem na zhoršující se epidemickou situaci, byl doprovodný program největších vánočních trhů Česka. „Mrzí nás to, ale můžeme být rádi, pokud trhy vůbec proběhnou,“ řekla Blesku Hana Tietze, mluvčí organizátora společnosti Taiko. Ve středu pak společnost uvedla, že se ruší kultruní program.

„Velmi nás těší, že se letos podařilo vánoční trhy na Staroměstském náměstí pro veřejnost otevřít. Věřím, že tak podpoříme lepší náladu ve společnosti i drobné prodejce s českými výrobky, kteří je na trzích mohou nabídnout,“ říká Jan Chabr, radní hlavního města Prahy.

Dobroty z Česka

Návštěvníci největších vánočních trhů se také mohou těšit na občerstvení převážně českého původu. Speciální bude především zdejší „svařák“, který bude vyroben výhradně z moravských hroznů. „Pro letošní svařené víno jsme vybrali Svatovavřinecké, které má nádech sušených švestek a čerstvých povidel,“ říká ředitel Chateau Valtice – Vinné sklepy Valtice David Šťastný.

 Svařák bude dokonce ochucen speciálním sirupem podle vlastní receptury, „Pro zájemce bude jak sirup tak naše bílá a červená vína na trhu v prodeji dokonce se speciálním logem vánočních trhů,“ doplnil Šťastný. Chybět nebudou ani čerstvé klobásy z české produkce, klasické cukroví nebo tisíckrát propíraný trdelník. Gurmáni pak jistě ocení nabídku ústřic a šneků, kteří byli historicky součástí vánoční tabule v českých zemích.

Ceny zůstávají

Trhy nabídnou občerstvení za stejné ceny jako předloni, tedy třeba svařák za 70 Kč, teplý jablečný nápoj za 60 Kč, espresso za 60 Kč. O desetikorunu jako jediná na rovných 100 Kč podraží klobása. Ceny vánočního zboží převážně české výroby jsou pak v rukou samotných prodejců.

Zlatou a červenou doplní přírodniny

Loňské se nekonaly a dokonce už dvakrát nemohli připravit velikonoční. Stoprocentně jisté zatím je, že Staroměstské náměstí do sváteční atmosféry naladí 70letý smrk ztepilý z Jizerských hor. Na místo dorazil v noci na včerejšek. „Letos bude oděn do zlaté a červené, které jsou považovány za tradiční a navíc odpovídají i barvám loga Prahy,“ řekl Blesku Martin Drozd ze společnosti Technologie hlavního města Prahy. Zdobí jej desítka lidí a hotovo má být v pátek večer, kdy na svém místě bude i dvoumetrová špice. Dvaadvacet metrů vysoký strom stejně jako loni rozsvítí tajně. To proto, aby se na jednom místě nesešly při slavnostním rozsvícení davy lidí.

Celé náměstí pak zaplní jednotlivé stánky, které budou nazdobené v přírodním stylu. Celkem jich na náměstí bude 77. „Stánky s bílými střechami ozdobí jehličnaté girlandy se zlatými a hnědými koulemi a přírodními šiškami,“ přiblížil výkonný ředitel společnosti Taiko Jana Della.

Jen s očkováním, nebo 180 dní po nemoci

Obsluha stánků bude vyžadovat potvrzení o očkování nebo prodělaném covidu v posledním půl roce. „Opět využijeme kompostovatelné nádobí, které nám s udržením hygienických pravidel pomůže,“ doplnila Hana Tietze. U každého stánku bude také k dispozici desinfekce, jednotlivé stánky by pak měly být od sebe vzdáleny alespoň 2 metry. Organizátoři také prosí veřejnost, aby při návštěvě trhu měli lidé nasazený respirátor. Samozřejmostí pak jsou požadované rozestupy alespoň 1,5 metru s výjimkou osob u jednoho stolu, kterých může být nejvýše šest. „Musíme také veřejnost upozornit, že se platná nařízení mohou během konání trhů měnit s ohledem na ktuální epidemickou situaci," uzavřela Tietze.

Víte, že

Trhy na Staroměstském náměstí se opakovaně umisťují mezi nejkrásnější na světě. Označuje je tak i cestovatelský portál americké televizní stanice CNN Travel.

Fotogalerie
77 fotografií