Chuť utrácet za Vánoce nezměnila ani dlouhotrvající pandemie, stejně jako nejistá budoucnost neovlivnila touhu po vánoční půjčce. Podle průzkumu České bankovní asociace si chce vzít vánoční půjčku v průměrné výši 10 600 Kč každý desátý dotázaný. A to i přesto, že 95 % lidí si myslí, že půjčovat si na dárky není dobrý nápad. Přesto se vždy najdou lidé, kteří si úvěr vezmou. Důvodem jsou často reklamy a »neuvěřitelně výhodné« nabídky půjček.

„Některé společnosti dokonce nechtějí, aby se splácelo hned, a počkají s první splátkou až po Novém roce. Těmto lákadlům není snadné odolat, zejména před Vánoci,“ vysvětluje David Šmejkal, ředitel Poradny při finanční tísni, o.p.s.

Malá půjčka, velký problém

Ani »malou« půjčku se přitom nevyplatí podcenit. Když se k pár tisícovkám za dárky přidají starší splátky úvěrů, je pád do dluhové pasti snadný. „Asi nikdo nekupuje všechny dárky na dluh, ale i dluh na jeden jediný dárek může vést k platební neschopnosti, exekuci nebo bankrotu,“ varuje Lucie Nápravová, gestorka finančního vzdělávání ČBA.

7 důležitých otázek

Půjčka se může snadno stát skluzavkou do fi nančního pekla. Před podpisem úvěrové smlouvy proto počítejte, přemýšlejte a ptejte se!

Opravdu věc, na kterou si chci půjčit, potřebuji, nebo jen chci?

Budu schopen ze svého rozpočtu půjčku splácet i se všemi úroky a poplatky?

Je tahle nabídka nejvýhodnější v porovnání s jinými?

Kolik celkem přeplatím?

Kdy přesně musím v každém měsíci platit?

Jaké další velké výdaje mě příští rok čekají (např. zvýšené zálohy na energie, vyšší ceny pravidelných nákupů, dopravy…)

Rozumím předložené smlouvě?

Opatrně s nákupem na splátky Řada lidí netuší, že »nákup na splátky« je vlastně půjčka. I když ho nabízí prodavač v obchodě, jde o vázaný spotřebitelský úvěr určený výhradně k financování určitého zboží. Prodejce vám tak službu jen zprostředkuje, ale úvěrovou smlouvu uzavíráte vždy s poskytovatelem, tedy bankou nebo nebankovní společností.

Zákon hlídá schopnost splácet

Ze zákona musí poskytovatel úvěru prověřit, jestli jste schopní danou částku splácet. I u nákupu na splátky tak budete muset např. doložit výši příjmu, prozradit informace o počtu vyživovaných dětí nebo své úvěrové historii. A lhát se nevyplácí! Lži a mlžení můžou být považované za úvěrový podvod.

Neprověří, neplatíte úroky

Pokud by poskytovatel úvěru vaši finanční situaci a schopnost splácet neprověřil, hrozí mu vysoká pokuta. Navíc by se úvěrová smlouva stala neplatnou a klient musel splatit jen vypůjčenou částku (jistinu) bez úroků a dalších sankcí.

Než začnete utrácet…

Chystáte se na vánoční nákupy? Než vyrazíte do obchodů nebo začnete lovit na e- -shopech, ujasněte si:

● kolik peněz můžete za dárky utratit, aniž byste si museli brát půjčku

● koho chcete obdarovat

● kolik dárků celkem budete kupovat

● jaký typ dárků si můžete dovolit

Jak drahé budou Vánoce

Podle průzkumu ČBA plánují Češi utratit za dárky v průměru přes osm tisíc korun (8 058 Kč). Dalších téměř tři a půl tisíce (3 408 Kč) za jídlo a pití a přes tisíc korun (1206 Kč) za vánoční výzdobu. Celkem tak chtějí vydat za Vánoce v průměru 12 672 korun.

Vánocemi to nekončí

Předvánoční čas dokáže být záludný. Lidé často myslí jen na blížící se svátky a neuvažují, co bude dál. „Raketově rostou ceny energií a zdražuje i každodenní spotřeba. Do toho hrozí průmysl, že nebude mít co vyrábět, že nejsou čipy a dodávky váznou. Poskytovatelé úvěrů jsou vystresovaní na maximum, protože v lockdownu se málo nakupovalo,“ představuje souhrn rizik David Šmejkal. Všichni by si tak měli důkladně promyslet, jestli se kvůli dárkům zadlužit nebo se vydat ze všech úspor.

„Vánoce by přitom měly být především svátky klidu a pohody. Atmosféra štěstí ale může snadno přerůst do utrpení a strádání. Stačí podlehnout vábení zaručeně výhodných úvěrů a roztočit dluhovou spirálu,“ upozorňuje Šmejkal.

Video
Video se připravuje ...

Před dluhy nestrkejte hlavu do písku a nestyďte se požádat o pomoc, jde tu o čas, radí odborník Videohub

Fotogalerie
4 fotografie