Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pohovka z palet, svítidlo z kartonu nebo poctivá česká židle? Udržitelný interiér je trendy a může ho mít každý!

/
  • Z kartonu (lepenky) se dají vyrobit nejen svítidla, ale také pohovka, stůl nebo budík.
    Z kartonu (lepenky) se dají vyrobit nejen svítidla, ale také pohovka, stůl nebo budík. (Kartoons)
    11. ledna 2023 ● 06:00

    Ať už si potrpíte na moderní design, preciznost provedení nebo musíte řešit napjatý rozpočet, řešení pro vás existuje. Přinášíme vám praktické tipy, jak zařídit svůj domov s ohledem na přírodu. Vyberte si z nich ten, který vám nejvíce sedne!

    Zajímá vás tedy, na co byste se měli při zařizování interiéru soustředit, pokud chcete mít jistotu, že váš přístup je ohleduplný k životnímu prostředí? Připravili jsme pro vás několik vlastností nábytku, které splňují požadavky na udržitelný nábytek a další bytové vybavení.

    STARÉ JE DOBRÉ

    Pokud jste si mysleli, že udržitelnost je výsadou majetných, protože takové výrobky stojí mnoho peněz, opak může být pravdou. Pokud si zařídíte celý byt (ideálně kvalitním) vybavením z druhé ruky, můžete být klidní, příroda vám nemůže nic vytknout. Navíc budete mnohdy originální, protože některých kousků už se tolik nedochovalo.

    NADČASOVÝ DESIGN A KVALITA

    Obojí je zárukou, že vám věci vydrží co nejdéle. Díky prvnímu vás nezačne ani po letech nudit, díky druhému máte jistotu, že se za pár roků věc nerozpadne. Nadčasový design se snadno kombinuje, takže si můžete občas dopřát změnu alespoň prostřednictvím nových doplňků.

    PŮVOD MATERIÁLU

    Je důležitý hned z několika důvodů. Samozřejmě záleží na tom, jak daleko materiál do výroby cestuje. A v druhém případě je určující to, jak byl daný materiál získán. U dřeva se posuzuje zejména způsob hospodaření v lesích, z nichž pochází. Jednou z takových záruk je například certifikace FSC. A v neposlední řadě je důležité, zda pochází z přírody. Ne že by všechny umělé materiály byly špatné, ale výhodou těch přírodních je zdravotní nezávadnost i skutečnost, že umí stárnout s grácií.

    A jaký nábytek či jaké vybavení minimálně jedno z těchto kritérií splňují?

  • 1.

    Poctivé české ručičky

    Autor: TON

    Celá řada českých výrobců kvalitního nábytku navazuje na dlouhou tradici tuzemské nábytkářské výroby a už tím vlastně splňuje požadavky na udržitelnost, aniž by se o tom muselo dlouze uvažovat. Naši předci to totiž ani jinak neuměli – využívali materiál z nejbližších zdrojů, přírodní povrchové úpravy, protože syntetika byla v plenkách, a dávali si záležet na trvanlivosti provedení, jelikož to byla ta nejlepší marketingová strategie.

     

    Jednou z takových firem je značka TON, která si velmi zakládá na šetrném přístupu během výroby nábytku. Stejně jako mnoho dalších českých značek ukazuje, že udržitelnost může jít ruku v ruce s designem světové úrovně. Její nábytek pochází ze dřeva z lokálních certifikovaných zdrojů. Firma tak přispívá k udržitelnému hospodaření v lesích a zároveň k ní materiál necestuje z dalekých krajin, což pomáhá snižovat uhlíkovou stopu jejích výrobků. Pro úpravu povrchů používá vodou ředitelné nátěrové hmoty, které jsou šetrnější nejen k přírodě, ale i lidskému zdraví.

  • 2.

    Vintage neboli nábytek po babičce

    Autor: iStock

    Ne všechny trendy přírodě prospívají, mnohdy je tomu naopak. Ale s vintage nábytkem si hlavu lámat nemusíte. Mnoho ekologicky smýšlejících lidí ho volí pro to, aby kvůli nim zbytečně nemusel vznikat nový kousek, ale také kvůli tomu, že bývá kvalitně vyroben, a tím pádem vydrží možná i déle než leckterý nový kus. 

    Dá se často sehnat za odvoz nebo za příjemnou cenu, eventuálně už v rodině je (třeba na půdě chalupy). Nový šmrnc mu můžete dodat renovací do původní podoby nebo třeba použitím módních barevných nátěrů (oblíbené jsou křídové barvy nebo technika patinování). Pokud jste jen trochu zruční, zvládnete to sami.

    Věděli jste, že...

    Mnoho lidí zaměňuje pojem vintage za retro, a naopak. Retro správně označuje nové výrobky, které na sebe berou podobu a design starých věcí, vintage zase autentický starý nábytek (který ovšem ještě není dost starý na to, aby mohl být považován za starožitnost). Na internetu tak můžete najít spoustu letitého nábytku s chybným označením retro, a naopak nové kousky s uměle zestařeným vzhledem se zavádějícím názvem vintage. Nenechte se zmást!

  • 3.

    Upcyklace nejsou jen palety

    Autor: iStock

    Nábytek z palet byl velkým hitem posledních let. Teď už možná trochu ustupuje, neznamená to však, že ho musíte ignorovat. Z palet se dá vyrobit snad vše: postel, pohovka, stolek nebo police.

     

    Paletový nábytek je klasickým příkladem toho, čemu se říká upcyklace. Vezmete nějakou obyčejnou věc a pozvednete ji na designový prvek interiéru. Z letitého lodního kufru nebo dřevěné cívky od kabelu je rázem konferenční stolek, OSB deska poslouží jako květinová stěna nebo čelo postele. A co teprve originální svítidlo ze zavařovacích sklenic nebo starého cedníku?

  • 4.

    Nábytek z udržitelné kolekce

    Autor: Westwing

    Nejen čeští výrobci nábytku si uvědomují význam udržitelného přístupu. Přicházejí proto se speciálními kolekcemi, jimiž vycházejí vstříc všem uvědomělým zákazníkům. Snoubí se v nich prvotřídní design s požadavkem nadčasovosti, šetrně získané materiály a kvalita provedení. 

    Jednou z takových značek je Westwing. V nové kolekci We Care najdete vše od velkého nábytku, jako jsou pohovky a příborníky, až po menší kusy, jako jsou lampy a textilie. Designéři Westwingu vytvořili tuto nadčasovou kolekci, aby byla nejen krásná, ale také vydržela. Díky neutrálním barvám a elegantním tvarům zapadne do každého interiéru. Hlavní materiály použité pro tuto kolekci získaly certifikace udržitelnosti, jako jsou FSC, GOTS a GRS. Kolekce obsahuje:

    ·        nábytek ze dřeva ze zodpovědně obhospodařovaných lesů,

    ·        textilie z organické bavlny,

    ·        koberce vyrobené minimálně z poloviny z recyklovaných materiálů,

    ·        postele certifikované ekoznačkou Nordic Swan,

    ·        výrobky z přírodních vláken, jako je juta.

     

  • 5.

    Výrobky z recyklovaného dřeva

    Autor: Woodcock

    Čím méně věcí budeme považovat za odpad, tím lépe pro nás i pro přírodu. Zejména u dřeva se vyplatí maximálně využít jeho trvanlivost, protože tím prodloužíme život stromům, které by jinak musely být pokáceny.

    Krásu recyklovaného dřeva umí dokonale podtrhnout třeba v ateliéru Woodcock. Používají na své výrobky recyklované dřevo, které pochází z bourání a rekonstrukcí různých objektů. Většinou jde o měkké dřeviny – borovici, modřín, smrk, jedli… A kromě toho, že vyrábějí úžasné kousky, je nádhera, jak je jejich práce těší: „Je to radost, hoblovat stará prkna a fošny a sledovat, jak se objevuje pod špínou kresba dřeva. Dřevo má tmavší odstíny oproti novému, patinu (dírky od hřebíků a vrutů, škrábance apod.) a příběh. Zkrátka charisma! O každém kusu, se kterým pracujeme, víme, odkud pochází a jakou má historii. Věříme, že každý kus nábytku, který vyrobíme, zachrání nějaký strom.

  • 6.

    Designovky z kartonu? Proč ne!

    Autor: Kartoons

    Je to už pár let, co značka Kartoons nadchla veřejnost svým originálním pojetím nábytku a doplňků. Nápad vyrábět věci z lepenky se zrodil v hlavě tehdy ještě studenta Vojty Beránka. 

    Pro svůj design si vybírá použitý karton, který by jinak skončil na sběrném dvoře, a hledá pro něj nový domov. Jinde vyřazené kusy citlivě přetváří v plně užitý design do domácnosti nebo kanceláří: v bytelný nábytek, v krásu vyzařující lampy, v nápaditou výzdobu či v hodnotná dárková balení. Díky ruční práci je každý kus originál, díky mnoha vrstvám má zase až působivě tuhý kořínek. A vypadá skvěle!

  • 7.

    Recyklované sklo

    Autor: Brokis

    Česká značka Brokis proslula doma i v zahraničí svými mimořádnými svítidly. Při jejich výrobě však vzniká odpad – různobarevné skleněné střepy, které už nelze dále použít při výrobě běžného skla. Naštěstí firma ve spolupráci se sklárnou Janštejn vyvinula novou technologii, která využívá tento odpad a přetváří jej v působivý nový materiál. Má vícero využití, dá se použít jako skleněná deska stolku, podsvícený dekorativní panel nebo efektní příčka.

    Sama firma Brokis je pak využívá při výrobě některých speciálních kolekcí svítidel – například Geometric, kterou představila na veletrhu svítidel Euroluce 2019 v italském Miláně.

    Autor: Brokis

  • 8.

    Len aneb Návrat ztraceného syna

    Autor: H&M Home

    Len stále více dobývá svět nejen bytového textilu. Tato trochu zapomenutá tkanina našich předků má totiž přesně ty vlastnosti, které se dnes požadují. Jde o lokální surovinu, jejíž pěstování zdaleka nezatěžuje přírodu tak jako pěstování bavlny náročné na spotřebu vody a pesticidů.

     

    Oproti jiným textilním vláknům má len velmi vysokou odolnost, vlákno je velice pevné (až o 30 % pevnější než bavlna, za mokra dokonce až o 60 %) a jeho degradace užíváním je minimální. Len je prodyšný, příjemný na omak a má skvělou schopnost absorbovat vlhkost. Proto se stal oblíbeným materiálem zejména na letní povlečení. Vybírejte například sety ložního prádla v decentních odstínech z nabídky značky H&M Home. 

  • 9.

    Recyklovaný polyester

    Autor: IKEA

    Polyester je praktický materiál, který je odolný vůči zmačkání a snadno se udržuje. Je ideální pro mnoho výrobků bytového zařízení, jako jsou koberce, potahy, přikrývky a polštáře. Nevýhodou čistého polyesteru ovšem je, že se vyrábí z ropy nebo zemního plynu. Proto se řada výrobců dnes snaží co nejvíce nahradit tzv. panenský polyester recyklovaným.

    Jedním z nich je i známý švédský nábytkový řetězec, jehož výrobky jsou dnes již z téměř 80 % vyrobené z recyklovaného polyesteru. PET lahve a další zdroje polyesteru tak získávají nový život v produktech, jako jsou textilie, úložné boxy, kuchyňská dvířka, a dokonce i lampy. Pokud tedy plánujete třeba nákup nových závěsů, poohlédněte se v obchodním domě IKEA.

  • 10.

    NÁŠ TIP: Bytelný základ

    Autor: Kährs

    Nechali jsme si ho na konec, ale vlastně je úplně tím prvním kusem nábytku, který si do svého domova pořídíte. Je tedy škoda, že mnoho lidí nevěnuje jeho výběru dostatečnou pozornost nebo se rozhodne šetřit zrovna na něm. O čem je řeč? O dřevěné podlaze. Naši předci moc dobře věděli, že dřevěný masiv je nepřekonatelný materiál pro podlahovou krytinu. Při správné péči je téměř nesmrtelný.

     

    Nebudeme vám nic nalhávat, v tomto případě nepůjde o nejlevnější řešení, ale je to investice, která se vám rozhodně vrátí. Můžete si samozřejmě pořídit i lacinější přírodní materiál, jakým je keramika nebo marmoleum, ale dřevo nic nepřekoná. Ať už je řeč o trvanlivosti nebo o možnostech renovace. Podlahu z masivu stačí jednou za pár desítek let přebrousit, znovu nalakovat (nebo naolejovat) a bude zase jako nová. Vyžaduje samozřejmě určitou péči, ale za tu se vám bohatě odmění.

     

    Originální nábytek z druhé ruky pořídíte za skvělé ceny na našem Bazaru Blesk.

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
BAZAR
ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy