Ceny Národního památkového ústavu Patrimonium pro futuro s podtitulem Společenské ocenění příkladů dobré praxe vyhlašuje a uděluje NPÚ od roku 2014. Letos tedy již po osmé ústav společně s veřejností zhodnotil a vyzdvihnul, co se v oblasti památkové péče podařilo, a ty nejpovedenější projekty získaly i ocenění.

Cenu veřejnosti v kategorii „Památky děkují“ získala funkcionalistická budova bývalých Elektrických podniků v pražských Holešovicích. Podle památkářů šlo o jednu z nejrozsáhlejších rekonstrukcí tohoto typu v celé Praze. Kdysi největší administrativní budovu prvorepublikové Prahy zrekonstruovala developerská společnost CPI Property Group podle projektu TaK Architects.

„Tyto velké rekonstrukce dokládají, že už tehdy v minulosti vznikla stavba jako velké dílo velkých lidí. My se k němu hlásíme, snažíme se jej obnovit a ukázat, že i naše generace má ambici takováto díla tvořit. Krásnou budovu nadčasové architektury z české meziválečné avantgardy jsme vrátili do současného života,“ řekl při přebírání ocenění Marek Tichý ze studia TaK Architects

Nadčasové

Budova Elektrických podniků, které v Praze zastřešovaly hromadnou dopravu a výrobu elektrické energie, byla dostavěna v roce 1935. Budovu ve funkcionalistickém stylu s železobetonovou konstrukcí a keramickým obkladem navrhli dva začínající architekti Adolf Beneš a Josef Kříž.

Elektrické podniky měly na tu dobu supermoderní vybavení, jako například klimatizace nebo nákladní výtah s nosností 15 tun. „Něco takového nemělo v tu dobu u nás obdoby,“ upozorňuje Tichý. Postaráno bylo ale také o zaměstnance. Nechyběla velkokapacitní jídelna amerického stylu nebo léčebné lázně. „Jejich důležitost umocňuje i fakt, že během 2. světové války byla celá budova natřena načerno, aby byla větší šance, že ji nepřátelské bombardéry přehlédnou, říká Tichý.

Náročná, ale povedená rekonstrukce

Komplexní rekonstrukce začala v roce 2018 sanací základů. „Na tuto zdlouhavou a technicky náročnou činnost pak navázaly hlavní statické úpravy, teprve poté bylo možné zahájit vlastní stavební práce spojené s obnovou a přestavbou,“ vzpomíná na začátky rekonstrukce Marek Tichý. Výhodou bylo, že po rekonstrukci se do budovy opět vrátily kanceláře. „Původně zde byly velmi malé místnosti, které by nevyhovovaly současným standardům. Udělali jsme proto kompromis, kdy v prvním podlaží je struktura více intaktní a směrem do dalších pater se postupně rozvolňuje,“ vysvětluje architekt.

Samostatnou kapitolou rekonstrukce pak bylo obložení budovy. „Ty původní obklady byly nevratně poškozeny v důsledku událostí 2. světové války a bylo třeba přistoupit k jejich sejmutí. Důležitým úkolem proto nebylo jen najít řešení jednotlivého detailu nebo dílčí části, ale současně postup, který bude možné aplikovat opakovaně, na plochách mnoha tisíc metrů čtverečních (plocha keramických obkladů čítá více než 6 tisíc metrů čtverečných,“ pozn. red.),“ dodává Tichý.

Obnovy se dočkaly i prostory navazující na samotné kanceláře, tedy velký sál, někdejší výstavní galerie – elektrárenská dvorana, impozantní prostory prvorepublikové lístkárny, polikliniky, obchodní jednotky, které jsou kolem budovy v přízemí a propojují Elektrické podniky s okolní ulicí. „Věnovali jsme se i přilehlým plochám, kterým bude navrácen tradiční vzhled doplněný moderním detailem parteru,“ uzavřel Tichý.

Budova bude sloužit světovému reklamnímu koncernu WPP, který podepsal nájemní smlouvu na 18 let. Ještě před nastěhováním kreativců se plánují přednášky a veřejné prohlídky, aby si tento funkcionalistický skvost mohli prohlédnout i Pražané, poté bude budova, jejíž oprava stála asi 1,3 miliard, veřejnosti uzavřena.

Fotogalerie
34 fotografií