Na problémy v okolí Anděla nebo lokality nedaleko tramvajové zastávky U Zvonu si v Praze 5 stěžují už delší dobu. Místním vadí hlavně velká koncentrace uživatelů drog, kteří se shlukují v okolí kontaktních center. Jedním z nejpostiženějších míst je okolí ulice Mahenova, kde místní zdokumentovali i případy, kdy si drogově závislí píchají přímo na ulici.

Z toho důvodu také vznikla petice „Za bezpečnou a čistou Prahu 5“, kterou podepsaly stovky lidí. „Podepisuji, protože se mi tato situace nelíbí, mám 10 let dceru a již několikrát našla stříkačku, několikrát na ni pokřikovali sjetí lidé a několikrát byla svědkem feťáků při aplikaci,“ stojí u jednoho z prvních podpisů petice na internetu. Podobné zážitky líčí mnozí další, často píší i o tom, že se venku necítí úplně bezpečně.

Uspěli na magistrátu

Petici se nakonec dostala i na jednání pražského zastupitelstva, kam ji přišla obhajovat i starostka Prahy 5 Renáta Zajíčková (ODS), která opakovaně kritizovala nečinnost magistrátu v řešení problematiky nízkoprahových center. Nakonec zastupitelstvo po dlouhé diskusi přijalo usnesení, které by mělo připravit alespoň koncepci řešení problému nejen Prahy 5.

To říká, že protidrogová politika se má řešit napříč politickým spektrem a uložilo radě hlavního města, aby do poloviny příštího roku připravilo koncepci a harmonogram rozšiřování sítě adiktologických služeb na roky 2022 až 2024 a by do konce června příštího roku vznikla metodika rozmístění těchto zařízení, která zohledňuje jejich vliv na kvalitu života obyvatel a případný negativní vliv na veřejný prostor.

Měl by se tak určit maximální počet klientů těchto zařízení nebo vymezit vzdálenost od školských zařízení. „Věřím, že se na základě usnesení zastupitelstva hlavního města konečně prolomily ledy a situace zejména rezidentů, seniorů či rodin s dětmi, kteří dlouhodobě mají sníženou kvalitu bydlení, se zde brzy a hlavně citelně zlepší,“ komentovala usnesení starostka Zajíčková. Kromě toho usnesení ukládá magistrátu navýšit financování Městské policie, úklidu a ostrahy v kritických lokalitách.

Institut vykázání

Právě omezení počtu klientů by mohlo pomoci právě obyvatelům okolí Mahenovy ulice, do tamního centra podle jednoho z iniciátorů petice přijde až 150 lidí denně. Praha 5 ale není jedinou městskou částí, která si na podobné věci stěžuje. Zajíčková spolu se starostou Prahy 2 Ondřejem Hejmou (STAN) a starostkou Prahy 2 Janou Černochovou (ODS) podepsala deklaraci, která požaduje kromě decentralizace služeb pro drogově závislé řadu dalších věcí. Mimo jiné chtějí, aby se městským částem a obcím vrátila možnost vykázat ze svého území osoby, které opakovaně páchají přestupky.

Fotogalerie
15 fotografií