Na pohřby v břeclavské smuteční síni nevzpomínali pozůstalí ještě před několika lety v nejlepším. Vysloužilá "obřadka" působila depresivně a přinášela do srdcí lidí ještě více smutku, než bylo nutné. Radnice ji proto v roce 2017 nechala zbořit.

Na 70 projektů z celého světa

Nová smuteční síň vznikla o dva roky později a okamžitě uchvátila odborníky i veřejnost. V roce 2020 vyhrála hned ve třech kategoriích národní soutěže Rigips Trophy. Navíc tam vybojovala i diváckou cenu večera. Získala tak nominaci do celosvětové soutěže Saint-Gobain International Gypsum Trophy. Kvůli pandemickým opatřením se nyní konala online.

Přihlášeno do ní bylo 74 projektů z 30 zemí celého světa. „Čisté linie, světlost a dokonalé provedení práce vynesly smuteční síni z Břeclavi vítězství. Přestože tato soutěž je vyhlašována už od roku 1998, jde o první ocenění pro Českou republiku v historii soutěže,“ zdůraznil ředitel divize Rigips, Saint-Gobain Nikola Hoffmann.


Smuteční síň v Břeclavi má kapacitu 120 míst a její součástí jsou i kryté venkovní prostory. Plně tak odpovídá požadavkům a standardům 21. století. Ve vnitřních prostorách síně dominují materiály, které se dají ohýbat do malých poloměrů. Navíc jsou doplněny o efektní podsvícení. Budova má vynikající akustiku.

VIDEO: Někdy poslouží jako místo posledního rozloučení i jeviště. Loučili se tak například herečtí kolegové, kamarádi a příbuzní s Jakubem Zedníčkem.
Video
Video se připravuje ...

Pohřeb Jakuba Zedníčka (†27): Plačící kolegové a Beatles! Zdeněk Matyáš


Fotogalerie
11 fotografií