Národní expozici České republiky tvoří sedmnáct jedinečných exponátů. Technologickým i expozičním jádrem pavilonu je systém S.A.W.E.R. Zařízení, které samostatně vyrábí vodu ze vzduchu pouze s pomocí solární energie, zavlažuje zahradu vysázenou v dubajském písku a ukazuje, jak stvořit oázu v poušti. Principy inovací a patentů ČVUT a AV ČR odhaluje návštěvníkům podzemní nika v zahradě a didaktická stěna ve vstupní galerii.

Autor: CZ EXPO 2020 Dubai

Tady z pramene vyrůstá Srdce pavilonu – ocelové kapiláry nechávají po sobě a po skleněných embryích stékat chladnou vodu, prorůstají stěnami a vytváří Mrak stínící návštěvníky i zahradu. Dílo Jana Dostála je největší ručně tvarovanou sochou z nerezové oceli na světě. Do prvního patra pak návštěvníci stoupají kolem stejně monumentální světélkující instalace společnosti LASVIT, navržené Maximem Velčovským. Exponát s názvem Golden Rain je vyroben z kovových vláken a skla a propojuje tradiční sklářskou výrobu s moderními technologiemi.

Autor: CZ EXPO 2020 Dubai/CLoud

Další dva stálé exponáty jsou umístěny v rotační expozici. Ta se bude v průběhu EXPO 2020 měnit každé dva až tři týdny: prvním z nich je plastika Fenix Energy od Jakuba Nepraše, která zobrazuje tok času a energie, na níž je dnešní civilizace závislá, a ve druhé vrstvě pak duševní svět člověka. Na dílo s vnitřní projekcí navazuje abstraktní malba Adély Olivy Butterfly Effect, která vznikla pod patronátem Galerie Kroupa a zobrazuje rovnováhu živlů a lidského myšlení.

Autor: CZ EXPO 2020 Dubai/Golden Rain

Dalším exponátem je instalace Under the Wings of Fenix, která spojuje tři světově jedinečné technologie a prezentuje řešení, jak šetrně vyrábět a efektivně skladovat elektrickou energii: jaderný minireaktor chlazený solí, tedy patent Centra výzkumu Řež, může zásobovat město, ale třeba také kosmickou loď; nadbytečnou energii pak pomohou uskladnit bateriová úložiště v kombinaci s řízením energetických toků společnosti Fenix Group, která vyvíjí technologie na řízení energetických toků v domech, komplexech či celých městech. Maketu energeticky soběstačného regionu pak doplňuje nanooptika společnosti IQ Structures. Celá výstava je chráněna unikátním hasicím přístrojem HUSSECHUCK EXCELLENT od české společnosti Amplla. Tento nový hasicí přístroj je vybaven žáruvzdorným štítem s dýchací maskou pro ochranu očí a plic.

Autor: CZ EXPO 2020 Dubai/ Fenix Energy and Butterly Effect

Stálou expozici „The Country for the Future“ otevírá interaktivní exponát The Future of Manufacturing – stěna osobních 3D tiskáren od společnosti Průša Research tiskne „sněhové vločky“, z nichž návštěvníci pavilonu staví trojrozměrnou sochu. Ta se odráží v instalaci s názvem Fluidum autorů Petra Vacka a Adama Ciglera – kinetická soustava pětaosmdesáti roboticky ovládaných zrcadel, které přetváří odraz diváka a jeho okolí jako vertikální vodní hladina.

Autor: CZ EXPO 2020 Dubai/ The Future of Manufacturing and Fluidum

Budoucnost trojrozměrného tisku představuje i Compostable NonOilen Robotyping – robotické rameno, které vzniklo ve spolupráci společnosti Fillamentum  s univerzitami VUT Brno a UTB Zlín. Technologie využívá pro tisk zcela novou a ekologickou náplň z pouštního písku a degradovatelného bioplastu vyrobeného z odpadních tuků. Na technologii navazuje další plně automatizovaný exponát We Speak Plantish od společnosti PSI. Fenotypizační linka dokáže číst genetické informace rostlin jen na základě jejich reakcí na světlo a hudbu. Tato část expozice má své vlastní unikátní stěny GLASIO, které představují revoluční řešení ve světě akustiky. Jedná se o vysoce ekologický designový materiál z českého křišťálu, který dokáže pohlcovat zvuk a akustiku prostoru tak může posunout na novou úroveň.

Autor: CZ EXPO 2020 Dubai/ Compostable NonOilen Robotyping and We Speak Plantish, GLASIO

Centrálním exponátem je Venus – největší leštěná skleněné socha na světě od Vlastimila Beránka, která přímo komunikuje s dvojjediným exponátem Lázní Darkov a společnosti Crystal Caviar: skleněné plastiky Darkov Waves od stejného autora jsou vystaveny ve vodních sloupech a s bronzovými manžetami, na nichž rostou krystaly léčebné solanky. Její léčivé účinky a zdravotní procedury bude odhalovat virtuální realita, které návštěvníky přenese do Lázní Darkov a promění je na krátký čas v lázeňské hosty. Výstavní prostory jsou dezinfikovány roztokem Nano Pro Medical systém C4H. Tato inovativní technologie účinně ničí veškeré mikroorganismy kombinací dvou různých metod – ozonu a mlhy.

Autor: CZ EXPO 2020 Dubai/ Venus and Darkov Waves, C4H Nano Pro Medical

Vlastimil Beránek navrhl i plastiky zdobící střešní SkyBar pavilonu. Skleněné sousoší Lovers propojuje spirály v barvách vody a písku a prolínání milence v modré a milenky v ambrové vytváří iluzi zelené – stejně jako S.A.W.E.R. vyrábí vodu ze vzduchu a ozeleňuje poušť. A více než dva metry vysoká socha Black Bone je vyrobená z šest tisíc let starého subfosilního dubu, jedinečného materiálu, který z hlubin země doluje a do světa vrací společnost Subfossil Oak.

Autor: CZ EXPO/ Lovers and Subfossil Forest

Původní podobu pravěkých kmenů, v nichž jsou ukryty informace z konce doby ledové, odhalí Subfossil Forest, který v zahradě pavilonu navazuje na pouštní oázu a vede návštěvníka k vůbec největšímu exponátu národní expozice – k téměř pětimetrové soše Victoria Robotorum, kterou Jaroslav Róna vytvořil z jediného kusu žuly. Dílo, které vzniklo sto let od premiéry hry R.U.R. v Národním divadle, odkazuje na archeologické památky již zaniklých civilizací, před kterými se člověk v obdivu a s mrazením v zádech sklání, a současně ho varuje před sebezničením.

Autor: CZ EXPO/ Victoria Robotorum

Dva poslední exponáty propojují expozici s národní restaurací. Alga Oasis Mikrobiologického ústavu AV ČR je mystickou skleněnou palmou, která ukazuje, jak lze vhodnou kultivací ve fotobioreaktoru spalovat CO2 ve vzduchu a ve vodě a pěstovat řasy upotřebitelné jako doplněk stravy. Hydroponická stěna společnosti GreeenTech, která je umístěna přímo v restauraci, pak umožňuje kuchařům ochucovat pokrmy podávané hostům čerstvými bylinkami přímo před jejich očima. Nakonec české společnosti poskytly materiály. Obklady RAKO jsou vně i uvnitř pavilonu. Společnost BOND dodala luxusní řešení osvětlení pavilonu, HALLA pak skleněné osvětlení. Toalety zajišťuje OptimFlush s extrémně nízkou spotřebou vody.

Video
Video se připravuje ...

Takto vypadá český pavilon v Dubaji. Czech Republic EXPO 2020

Fotogalerie
35 fotografií