Týden Akademie věd ČR je nový formát populárního vědeckého festivalu Týden vědy a techniky AV ČR, který má za sebou dvě dekády úspěšných ročníků. AV se pro letošek rozhodla změnit částečně koncept i název, oproti minulým ročníkům například není jedno ústřední téma pro celý festival, ale témat je velké množství. „Je to největší vědecký festival, chceme, aby nadcházející týden patřil vědě,“ říkají organizátoři.

Výstavy, workshopy i přednášky

Návštěvníkům se prezenčně a po loňském úspěchu i on-line představí nejen nejnovější úspěchy, ale také dlouhodobá práce vědců a vědkyň. Pro zájemce o vědu je připraveno téměř 500 akcí po celé republice a napříč všemi vědními oblastmi. Ve spolupráci s mnoha vědeckými partnery Týden Akademie věd ČR zprostředkuje přednášky na témata jako získávání kvalitní pitné vody v době klimatických změn, pandemie obezity nebo zneužívání environmentálních témat, tzv. greenwashing a další.

Největší novinkou, kterou AV pro letošek připravila, je Vědecká zastávka. Tento formát poběží po dva večery a mladé vědkyně a vědci zde zábavnou a odlehčenou formou představí, jaké to je být vědcem a co taková práce přináší. Jednu z přednášek bude mít i historik Jakub Drápal. „Jakub popovídá o tom, zda lze dělat vědu i v právu, zkoumá totiž ukládání trestů. Prozradí také, jak se vyrovnává s častým kontaktem se zlem a s nespravedlností,“ láká na přednášku Lenka Heroldová, mluvčí AV.

Za zmínku rozhodně stojí i výstava v budově AV na Národní třídě s názvem Site specific. „Výstavu tvoří 10 děl od 10 českých umělců mladé generace, mezi kterými nechybí Kryštof Brůha, Filip Dvořák nebo Šárka Koudelková. Tito umělci ve svých dílech reflektují jednotlivé výzkumy ústavů AV,“ říká Heroldová. Najdeme zde díla, která se věnují změně klimatu, ale také civilizačnímu odpadu, využití moderních technologií ke zmírnění ekologické zátěže a další témata.

Kapacitu je lepší zkontrolovat na webu

Vstup na všechny  akce je zdarma, z důvodu protiepidemických opatření a omezené kapacity je na některé z nich třeba registrace. Na prezenčních akcích je třeba dodržovat platná vládní nařízení. Podrobný program včetně záznamů je dostupný na webu Týdne Akademie věd ČR.

Fotogalerie
27 fotografií