Cílem stavby je zvýšit bezpečnost cyklistů, kteří by po dostavění cyklotrasy měli frekventovanou silnici co nejméně přejíždět. Nový úsek bude dlouhý 1 750 metrů.

Podél jižní strany Řípské by měla v přidruženém dopravním prostoru vzniknout obousměrná cyklostezka,“ přiblížila brněnská primátorka Markéta Vaňková. 

Chybějící cyklostezka

Nová cyklotrasa vznikne v úseku od Olomoucké po ulici Tuřanka. Plánovaná cyklotrasa ve Slatině se bude stavět v místech chybějící cyklostezky vedoucí z centra Brna přes Šlapanice do Pozořic na Brněnsku.

„Intenzita dopravy na Řípské je obrovská. Pro cyklisty nejde o bezpečnou trasu, a to bychom rádi změnili,“ tvrdí primátorka.

Video
Video se připravuje ...

Podél ulice Řípská v Brně vznikne nová cyklotrasa. Markéta Malá

Někde stojí plánované trase pro kola v cestě překážky, i s těmi se ale stavba vypořádá. „Tam, kde není kvůli prostorovému uspořádání možné umístění cyklostezky, se uvažuje o zrušení stávajícího zálivu pro podélné parkování. Naopak by se ale rozšířil současný parkovací záliv na Řípské v úseku u Kigginsovy ulice,“ vysvětlil radní Petr Kratochvíl.

 

Vykoupit pozemky

Odhadovaná cena stavby je zhruba 27 milionů korun. Investiční záměr se opře o již dříve vytvořenou studii z roku 2020. „Její součástí byl i návrh na vybudování části chodníku. K němu už nechala městská část Brno-Slatina zpracovat projektovou dokumentaci pro stavební povolení. Před samotnou stavbou bude nutné vykoupit několik pozemků,“ doplnil radní Filip Chvátal.

Fotogalerie
10 fotografií