Do jednoho z karlínských bytů zavítali v úterý v noci záchranáři, hasiči i policisté – přičemž ti všichni bezvadnou součinnosti zabránili tragédii. 13letý hoch totiž upadl při koupeli do bezvědomí, jeho rodiče tak okamžitě zkontaktovali složky integrovaného záchranného systému. „Na místo jako první přijeli policisté z pohotovostní motorizované jednotky a poskytli mladíkovi první pomoc,“ sdělil policejní mluvčí Jan Rybanský Blesku.

„Tady je to cítit!“

Ti po schodech zamířili k bytu, kde už je nervozní a strachující se rodiče očekávali. „Ven z toho prostředí ho dostat,“ upozorňoval své kolegy v rychlosti jeden ze zasahujících policistů ještě před vstupem do bytu.

Jakmile se ocitli v předsíni, určit důvod intoxikace mladíka bylo nasnadě. „Vlivem inhalace oxidu uhelnatého pak upadl do bezvědomí,“ sdělil Rybanský. Péjáci si toho záhy byli vědomi. „Tady je to cítit, pojďte ven,“ vzývali otřesené rodiče. Jejich podezření potvrdilo také přenosné čidlo na plyn, kterým bývá vybavený velitel policie z PMJ. Jeho signalizace značí, že kontaminované prostory by měli všichni urychleně opustit.

Chlapce policisté následně vyzvedli z bytu, aby mohl být zabalen do izotermické fólie. Ta slouží k udržení konstantní teploty těla, aby chlapec náhodou neprochladl. To už si jej do péče přebírali přivolaní pražští záchranáři.

Video
Video se připravuje ...

Chlapec (13) při koupání ve vaně upadl do bezvědomí. (26. října 2021) Policie České republiky

Jediný otrávený

„Na místo vyjel inspektor, záchranářská i lékařská posádka. Když byl chlapec vynesen ven, začal se probírat, záchranáři ho transportovali do barokomory (léčebné zařízení, v němž pacienti pod tlakem dýchají stoprocentně čistý kyslík, pozn. red.),“ řekla Blesku mluvčí pražských záchranářů Jana Poštová.

Policisté záchranáře uvědomili o tom, že v bytě se nacházely i další osoby. U těch záchranáři také prověřili, zda nebyli otrávení – naštěstí nebyli. „Další policisté pak zajistili větrání domu a společně s hasiči informovali ostatní obyvatele domu o probíhajícím zásahu,“ doplnil Rybanský s tím, že událost nyní prověřují kriminalisté.

Fotogalerie
10 fotografií