Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Metály do showbyznysu: Bohdalová Zemanem vyznamenaná už podruhé, otec Chalupářů Filip, skladatel Vágner

/
  • Kteří umělci dostanou vyznamenání od Miloše Zemana?
    7. března 2022 ● 16:25

    Nejdříve předávání státních vyznamenání v roce 2021 zhatila několikatýdenní hospitalizace prezidenta Miloše Zemana (77), které se obvykle koná ve státní svátek 28. října. To bylo přesunuto na začátek ledna tohoto roku, ale v tu dobu slavnostní ceremoniál pro změnu odsunula neutuchající pandemie covidu. Až napotřetí, dnes 7. března se vyznamenaní konečně dočkají a obdrží zasloužený metál. Z řad umělců mezi ně patří například herečka Jiřina Bohdalová (90). Ta bude vyznamenána již podruhé!

    Každý rok od doby, kdy je Miloš Zeman (77) prezidentem České republiky, předával na státní svátek 28. října připomínajícího den vzniku samostatného československého státu vyznamenání vyvoleným lidem, kteří jsou dle jeho uvážení přínosem pro stát. Tuto ceremonii dvakrát zhatil covid a jednou prezidentův zdravotní stav, proto se koná s velkým zpožděním 7. března 2022. Nutno dodat, že ani teď nejsou podmínky ideální, tentokrát kvůli válce na Ukrajině, která otřásá celým světem.

    V seznamu třiceti vyznamenaných za roky 2020 a 2021 figuruje i několik jmen z řad českého showbyznysu.

    První z nich z jmenného seznamu je herečka Jiřina Bohdalová, které bude udělen Řád bílého lva za zvláště vynikající zásluhy o stát v oblasti umění. Bohdalová se netají tím, že se s prezidentem léta přátelí a dokonce ho veřejně podporovala i během obou prezidentských voleb. Když v květnu loňského roku slavila úctyhodné 90. narozeniny, Zeman ji pozval na hrad a obdaroval kyticí symbolických 90 rudých růží. S ním tam pak herečka proklábosila celé odpoledne a domů jela taxíkem až kolem osmé hodiny večer.

    Nutno připomenout, že to není první státní vyznamenání Jiřiny Bohdalové. Jedno už si od Zemana vysloužila před více než 8 lety, kdy dostala medaili za zásluhy o stát v oblasti umění.

    Jiřina Bohdalová podporovala Zemana v jeho kampani
    Autor: Foto Blesk - Ladislav Křivan

  • 1.

    František Filip (†90)

    In memoriam bude prezidentem Milošem Zemanem vyznamenán medailí Za zásluhy I. stupně v oblasti kultury a umění i legendární režisér František Filip, který loni v lednu podlehl covidu krátce po svých devadesátých narozeninách. Mezi jeho nejznámější počiny patří seriály Chalupáři, Zlá krev či Byl jednou jeden dům.

    František Filip
    Autor: Foto: archiv Blesku

  • 2.

    Vladimír Komárek (†76)

    Dalším vyznamenaným umělcem, který je též po smrti, bude malíř, grafik a ilustrátor Vladimír Komárek. Svojí malířskou tvorbou Vladimír oživil slavnou tradici české imaginace a neméně známé jsou i jeho ilustrace básnické sbírky Jaroslava Seiferta Deštník z Piccadilly (1979), balady Karla Hynka Máchy „Máj“ (1982) i další. Komárek více než 19 let po smrti získá medaili za zásluhy I. stupně v oblasti kultury a umění.

    Malíř, grafik a ilustrátor Vladimír Komárek
    Autor: reprofoto ČT

  • 3.

    Karel Vágner (79)

    Medaili Za zásluhy I. stupně v oblasti kultury a umění získá i hudební skladatel a producent Karel Vágner. Kromě hudebních děl zplodil i hodně talentovaných dětí, což se možná tady nepočítá, ale není od věci to zmínit (Karel Vágner mladší je mediálním magnátem a manželem modelky Simony Krainové, syn Josef je muzikálovým zpěvákem stejně jako dcera Tereza a Jakub Vágner je jedním z nejznámějších českých rybářů).

     

    Karel Vágner
    Autor: archiv Blesku

  • 4.

    Pavel Žák (80)

     

    Textař, režisér a skladatel Pavel Žák bude stejně jako Karel Vágner oceněn medailí Za zásluhy I. stupně v oblasti kultury a umění. Spolu s Vágnerem je spoluautorem například slavného Hložkova a Kotvaldova hitu Holky z naší školky, ke kterému napsal text. Texty skládal ale i pro celou řadu dalších českých zpěváků, jako je Helena Vondráčková, Jitka Zelenková, Hana Hegerová, Jitka Molavcová, Karel Černoch, Petra Černocká, Josef Laufer a další.

     

    Textař a hudebník Pavel Žák
    Autor: reprofoto ČT

  • 5.

    Josef (Jožka) Černý (79)

    Folklórní zpěvák Jožka Černý bude oceněn Medailí Za zásluhy I. stupně (za zásluhy o stát v oblasti umění).

     

    S cimbálovou muzikou nazpíval stovky lidových písní, s vyhlášenou dechovkou Moravanka zase proslavil písně Nedaleko od Trenčína či Břeclavská kasárňa. Nevyhýbá se ani operním áriím. Rodák z Čejče na Hodonínsku poprvé vystoupil na veřejnosti ve čtyřech letech, kdy zpíval prezidentu Edvardu Benešovi, který se vracel z exilu. První oficiální singl vydal jako osmnáctiletý. Živil se i jako mechanik šicích strojů, umělecký kovář či automechanik.

     

    Během kariéry zpíval s Břeclavanem, Podlužanem, brněnským BROLNem, Moravankou a s cimbálovou kapelou Petra Olivy. S lidovou písničkou projel všechny světové kontinenty. Dostal několik zlatých desek a rovněž desku platinovou. V roce 2005 vydal album s klasickými áriemi nazvané S árií mládnout smíš. O rok dříve neúspěšně kandidoval do Senátu jako nestraník za ČSSD na Hodonínsku.

     

    Jožka Černý
    Autor: Profimedia.cz

  • 6.

    Karel Gott (†80)

    Karel Gott (14. července 1939 až 1. října 2019) posmrtně získal od prezidenta Miloše Zemana Řád bílého lva občanské skupiny I. třídy (za zvláště vynikající zásluhy o stát v oblasti umění).

     

    Bezesporu nejslavnější českým zpěvákem populární hudby. Vydal na tři stovky alb, první už v roce 1965, na svém kontě měl desítky milionů prodaných desek, dvaačtyřicetkrát se stal Zlatým či Českým slavíkem. Když loni ve věku 80 let po několikaletém boji s vážnou nemocí zemřel, dočkal se pohřbu se státními poctami i zádušní mše v chrámu svatého Víta. Předtím na veřejné rozloučení dorazilo na pražský Žofín skoro 50.000 lidí.

     

    Vyčerpaný Karel Gott několik dní před smrtí
    Autor:  archiv Blesku

  • 7.

    Josef Dvořák (79)

    Herec, komik a moderátor Josef Dvořák bude Milošem Zemanem oceněn Medailí Za zásluhy I. stupně (za zásluhy o stát v oblasti umění).

     

    Rodák z Horní Cerekve na Pelhřimovsku, první herecké zkušenosti získal jako člen ochotnického divadla v Kadani, poté působil v ústeckém Kladivadle, odkud se počátkem 70. let dostal do pražského divadla Semafor. Byl komikem, konferenciérem, zpěvákem a pohotovým improvizátorem oblíbeným i u dětského publika. Do povědomí diváků se zapsal rolí vodníka Čochtana z muzikálu Divotvorný hrnec.

     

  • 8.

    Karel Fiala (†95)

    Limonádový Joe Karel Fiala bude oceněn Medailí Za zásluhy I. stupně (za zásluhy o stát v oblasti umění).

     

    Herec a zpěvák, proslavila ho role Limonádového Joea ze stejnojmenného snímku. Většinu kariéry strávil v Hudebním divadle Karlín, kam nastoupil v roce 1954. Byl tenor, skvěle zpíval, výborně hrál a dobře vypadal, a tak jeho operetní hvězda stoupala. Zazpíval si všechno, po čem toužil, celý světový repertoár operetních špiček. V karlínském divadle během čtyř dekád nebyl muzikál, v němž by Fiala neměl jednu z hlavních rolí.

     

    Karel Fiala
    Autor: Dana Kolářová, archiv Blesku

     

  • 9.

    Josef (Jožka) Šmukař (66)

    Zpěvák lidových písní Jožka Šmukař bude oceněn Medailí Za zásluhy I. stupně (za zásluhy o stát v oblasti umění).

     

    Zpěvák lidových písní, známý například z působení v souboru Moravanka. Z cimbálových muzik spolupracoval například s muzikou BROLN Jindřicha Hovorky nebo cimbálovou muzikou Petra Olivy. Vystudoval hotelovou školu, od mládí ho ale přitahoval folklór. Začínal u rodinného hraní s otcem u tahací harmoniky, později se věnoval zejména folklóru, jeden čas ho živila zejména dechovka, v poslední době se nejvíce věnuje cimbálové hudbě.

     

    Prorazil díky angažmá v Moravance, kam ho kapelník Jan Slabák přijal začátkem 70. let minulého století. Hrál také v brněnské Moravěnce, s dechovou hudbou Pražští muzikanti Milana Bašty natočili cyklus Vyhrávala kapela a Česká muzika na Žofíně. Roky propaguje folklór, především pak z oblasti jeho rodného Hanáckého Slovácka. Vystupuje také na charitativních akcích. Na kontě má také televizní pořady, a to nejen ty věnované hudbě, ale také vínu.

     

    Jožka Šmukař.
    Autor: Martin Pekárek

     

  • 10.

    Pavel Trávníček (71)

     

    Pavel Trávníček, herec a moderátor, známý z filmů, z divadla i dabingu získá od Miloše Zemana také Medaili Za zásluhy I. stupně (za zásluhy o stát v oblasti umění).

     

    Populární je například díky rolím princů, zahrál si v oblíbených pohádkách Tři oříšky pro Popelku (1973) nebo Třetí princ (1982); v obou mu byla partnerkou Libuše Šafránková. V 90. letech moderoval televizní hudební soutěže Caruso Show a DO-RE-MI. Jako dabér namluvil například Terence Hilla, Johna Travoltu, Alana Aldu nebo Alaina Delona. Trávníček založil i vlastní divadlo a též režíruje.

     

    Pavel Trávníček
    Autor: Foto: M. Hykl, D. Kundrát, M. Pátek, P. Machan

     

  • 11.

     

    VIDEO: Jiřina Bohdalová pokřtila knihu: Svou prořízlou pusu jsem měla raději zavřít!

    Video
    Video se připravuje ...

    Jiřina Bohdalová pokřtila knihu: Svou prořízlou pusu jsem měla raději zavřít! David Turek

    Fotogalerie
    55 fotografií

     

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 16

begonie: vrsrvrsr - co lze čekat od té hradní skvadry...... katastrofa, děs, běs celé jejich počínání

(08. 03. 2022 11:02)

Alva: Naprosto souhlasím, ale mi nejde o to, jestli ten člověk je slušný, já jsem také slušná, takové vyznamenání má dostat člověk, co dokázal něco ve vědě, medicíně ap.Omílá se, že Remek byl ve straně, byl, ale jako první občan naší země se dostal do kosmu, takže ano. A Kellner?, pardon.

(30. 10. 2021 16:36)

Uživatel_5552515: Tak to babě nezáviďte 😃

(30. 10. 2021 08:59)

Jarocell: Nebo Vagner zviditelnil Zagorku...

(29. 10. 2021 23:41)

ingmarie: Přicmrdávač Zagorové Vágner vyznamenán!!!! Taková kolovrátková šmíra ze socíku.

(29. 10. 2021 22:49)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy