Organizace eviduje úctyhodných 6 872 klientů, a to včetně těch po síti. Její tradice sahá do roku 2003, kdy jejími kurzy k současnému datu prošlo více než 40 tisíc seniorů. Cílovou skupinou jsou lidé starší 55 let. Aktuálně provozuje dvě vzdělávací a kulturní centra. První se nachází v Holešovicích a funguje už čtyři roky. Financuje ho nadační fond Agora. 

Na Smíchov se v září přemístilo centrum z Prahy 4, včetně vedení Elpidy, spolu se zázemím pro projekty jako jsou Ponožky od babičky či časopis Vital. „To, že jde o budovu školy z poloviny 19. stol., jsme zjistili při první osobní prohlídce. Představa, že na historii budovy budeme moct navázat, se nám líbila,“ sdělila Blesku Iveta Čížová, mluvčí Elpidy. 

Renovace něco stojí

Aby cítili klienti co největší komfort, probíhá v centru renovace. Organizace má s budovou velké plány. Chtějí jak vrátit domu původní lesk a historického ducha, tak rozšiřovat aktivity. Zásadní změnou bude proměna venkovního prostoru ve vnitrobloku. Vyroste tu komunitní zahrada včetně sdílených záhonů. „Proměna zároveň umožní přesunout některé aktivity, jako je třeba jóga, na čerstvý vzduch,“ dodává Iveta Čížová. Zahrada a budoucí kavárna by časem měly sloužit také k mezigeneračnímu setkávání se sousedy a rodiny s dětmi.  

V kampani na hithit.com zatím vybrali 489 tisíc z celkového půl milionu. „Počítáme však s tím, že rekonstrukce potrvá několik let a bude vyžadovat mnohem větší investici. Částku 550 tisíc vnímáme jako odrazový můstek, díky kterému budeme moci začít s úpravou vnitrobloku a budováním kuchyně či kavárny,“ vysvětluje mluvčí organizace Elpida. 

Seznamka pro starší ročníky

Mimo online vzdělávání nabízí web Elpidy také seznamku pro seniory. Starší lidé ji prý většinou využívají k seznámení s vrstevníky. Důraz je kladen na bezpečnost seniorů, seznamka registruje více než 700 profilů z celé České republiky. „Například nedávno volala paní, že jí během pandemie zemřely kamarádky a ráda by našla někoho, s kým se může potkávat. Naše centrum pro ni bylo daleko, ale poradili jsme jí, jak může najít online někoho ze svého okolí,“ popisuje Iveta Čížová.

Aktivní stáří

Když se chce senior stát klientem, musí na studijním oddělení vyplnit vstupní formulář. Kontakt najde na webu nebo se dohodne přímo telefonicky. Ze zkušenosti se prý následně přihlásí na ukázkové hodiny kurzů, které ho zajímají. Klienty jsou různorodá skupina lidí všemožných profesí. Shodují se, že se mezi ostatními lidmi z organizace cítí jako doma. „Je tu tai chi, aerobik, tancování, jóga a jak říká spolu-klient, pan inženýr Krása, trenérka Marta z nás stejně ty baletky nakonec udělá,“ směje se Iva.

Video
Video se připravuje ...

Moderní centrum pro seniory Youtube Hithit

Fotogalerie
19 fotografií