Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Na Haiti kvůli nedostatku pohonných hmot musejí zavřít nemocnice. Na ostrově řádí gangy

Autor: ČTK - 
27. října 2021
19:40

Kvůli nedostatku pohonných hmot, který na Haiti trvá už několik dní a který způsobily mimo jiné blokády silnic zločineckými gangy a třídenní generální stávka, muselo v této zemi zavřít či výrazně omezit fungování 50 nemocnic a jiných zdravotnických zařízení. Uvedla to dnes agentura EFE s odkazem na údaje Dětského fondu OSN (UNICEF). Dalším desítkám zařízení hrozí podobný osud, pokud se dodávky nepodaří obnovit.

Za problémy se zásobováním pohonnými hmotami mohou podle EFE právě gangy, které postavily na silnicích barikády a kontrolní stanoviště. Zločinecké skupiny de facto kontrolují velkou část území v oblasti metropole Port-au-Prince, včetně té, kde jsou sklady paliv.

„Oblasti pod kontrolou (skupiny) G9 jsou blokovány z jediného důvodu: požadujeme demisi Ariela Henryho,“ prohlásil v pondělí v rozhovoru s místním rozhlasem lídr nejmocnější aliance gangů v zemi Jimmy Cherisier, zvaný Barbecue (či Barbacoa). „Pokud Ariel Henry rezignuje v osm ráno, v 8:05 odblokujeme silnice a všechny cisterny mohou projet pro palivo,“ dodal Cherisier, který viní Henryho z podílu na vraždě prezidenta Jovenela Moïseho z letošního července.

Henry, jehož premiérem jmenoval krátce přes svou smrtí právě Moïse a který nyní zemi vede i jako úřadující hlava státu, jakýkoli podíl na vraždě prezidenta odmítá. Moïseho, který stál v čele Haiti od roku 2017, zastřelilo 7. července v noci v jeho domě komando kolumbijských žoldnéřů. Zranění utrpěla i jeho manželka. Zatím není jasné, kdo si tento zločin objednal.

Lídr aliance gangů G9 Barbecue tvrdí, že vede „politický boj“. „Jsme ozbrojená politická skupina, po Henryho demisi zajistíme bezpečnost země,“ citoval šéfa gangů deník El País.

Kvůli nedostatku pohonných hmot muselo přerušit provoz 15 zařízení a nemocnic v Port-au-Prince. Podle dětského lékaře Darlina Dorvila z metropolitní univerzitní nemocnice La Paix „řada nemocničních oddělení přestala fungovat kvůli problémům s dodávkami elektřiny“. Nemocnice v posledních dnech nedostala dodávky pohonných hmot a nemůže ve větším rozsahu spustit dieselové agregáty. Lékaři se snaží pacienty rychle ošetřit a pak poslat domů.

Problémy potvrdila i organizace Lékaři bez hranic (MSF) v tiskové zprávě, kterou zaslala ČTK. Organizace provozuje například nemocnici ve čtvrti Tabarre v haitském hlavním městě. „Děláme, co můžeme, abychom udrželi v chodu naše aktivity, ale tato situace je neudržitelná,“ uvedl Kanouté Dialla, vedoucí nemocnice, jež se specializuje na léčbu těžkých popálenin. Podle jejího vedení kvůli nedostatku paliva dorazilo do práce jen deset procent nemocničního personálu, což dále ztěžuje provoz zařízení.

Na ostrově je generální stávka

Situaci na ostrově komplikuje také třídenní generální stávka, která končí dnes. Předchozích stávek, které byly mimo jiné namířené proti působení kriminálních gangů, se významnou měrou účastnili zaměstnanci z dopravy a logistiky. Ti jsou často vystaveni násilí a požadavkům zločineckých skupin, které na Haiti kontrolují významné dopravní tepny.

Haiti je nejchudší zemí amerického kontinentu a kromě násilí gangů a ekonomické krize ji sužuje i politická nestabilita. Země už skoro dva roky nemá funkční parlament, prezident Moïse od loňského ledna vládl pomocí dekretů, protože se kvůli protivládním protestům a nepokojům v zemi nepodařilo uspořádat volby. V srpnu navíc část země postihlo další ničivé zemětřesení, které způsobilo smrt přes 2000 osob i rozsáhlé škody na majetku.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi