„Rád bych ocenil Českou republiku za to, že se jako první ujala vůdčí role v podpoře a spojení se s Tchaj-wanem, a vytvořila tak neobyčejný příklad pro ostatní. Možná nás dělí tisíce mil, ale pojí nás sdílené vize a hodnoty," uvedl Wu s tím, že obě země mají své vlastní zkušenosti s autoritářskými režimy.

„Havlův odkaz trvá nejenom v jeho rodné zemi, ale celosvětově díky lidem, které inspiroval k snahám o dosažení svobody a demokracie. Jedním z těchto lidí je předseda českého Senátu Miloš Vystrčil, který vedl delegaci na Tchaj-wan i přes silnou opozici," dodal Wu.

Vystrčil navštívil Tchaj-wan loni na přelomu srpna a září i přes nesouhlas Pekingu, prezidenta Miloše Zemana či premiéra Andreje Babiše (ANO). Čínský ministr zahraničí Wang I tehdy prohlásil, že Vystrčil "zaplatí vysokou cenu" za porušení principu jedné Číny za návštěvu ostrovního státu, který Čína považuje za svou součást. 

Čínská odveta?

Plán na návštěvu Tchaj-wanu v říjnu 2019 oznámil i tehdejší předseda Senátu a Vystrčilův předchůdce Kubera. Čínské velvyslanectví v Praze následně hrozilo odvetnými opatřeními vůči českým podnikům, pokud se návštěva uskuteční. Loni v lednu na schůzce se Zemanem dostal Kubera dopis, v kterém čínská ambasáda varovala před cestou na Tchaj-wan. Zhruba o týden později Kubera náhle zemřel na infarkt.

Mnohem spolehlivější partner než Čína

Ministr Jospeh Wu se ve středu po jednání v Senátu sešel také s pražským primátorem Zdeňkem Hřibem (Piráti). Po jejich jednání oba ocenili vzájemnou spolupráci. „Z mého pohledu je Tchaj-wan jednoznačně mnohem spolehlivějším partnerem než pro nás byla dříve strana Čínské lidové republiky,“ řekl primátor. Zmínil, že ze strany ČLR docházelo k šikaně českých orchestrů a různé výhrůžky. „To se vůbec nedá srovnat,“ doplnil. Tchajwanská delegace přivezla do Prahy i několik darů pro střední odborné školy. „Jedná se o robotické paže nebo spektrální analyzéry, které využijí k výuce,“ prozradil Hřib, který Tchaj Wan navštívil přede dvěma lety. 

Ministr Wu připomněl, že návštěvy jak Vystrčila, tak Hřiba vedly k mnohem užší spolupráci mezi oběma zeměmi v posledních letech. „V Praze jsem poprvé a jsem ohromen jak je krásná a jak vlídní jsou tu lidé a věřte, že zpráva, kterou přinesu na Tchaj-wan bude velmi pozitivní,“ řekl. Zmínil, že jedním ze společných cílů je obnova turistického ruchu po pandemii covidu. Hřib prozradil, že spolu řešili i obnovu přímých letů mezi Prahou a Tchaj-pejí poté, co se zlepší pandemická situace.

Primátor také vyjádřil podporu členství Tchaj-wanu ve Světové zdravotnické organizaci (WHO), protože byl podle zcela zjevně mnohem lépe připraven na boj s covidem než řada jiných zemí. „Mají zkušenost s vysoce nakažlivými infekcemi šířenými právě z teritoria Čínské lidové republiky. To je zkušenost, která by neměla stát stranou, protože tady se jedná o globální problém,“ poznamenal.

Ministr Wu to velmi ocenil. „Myslíme si, že to, že jsme z této organizace vyloučeni je nespravedlivé vůči 23,5 milionům obyvatel Tchaj-wanu. Stejně tak je to nespravedlivé i pro ostatní země, které by měly možnost těžit ze zkušeností Tchaj-wanu,“ dodal. Zmínil, že pro zapojení země do různých mezinárodních organizací podpořil také Evropský parlament, členství Tchaj-wanu ve WHO podpořil také český Senát.  Oba politici si také vyměnili dary. Joseph Wu dostal například pamětní medaili s vyobrazením pražského orloje. Hřib zase dostal tchajwanskou whisky. 

Středeční konference se koná v rámci mise tchajwanské podnikatelské delegace, které se kromě ministra zahraničí účastní i ministr pro vědu a technologie Wu Cung-cong. V pondělí podepsali zástupci Česka a Tchaj-wanu pět nových memorand, která mají rozšířit jejich spolupráci v internetové bezpečnosti, ve vesmírném průmyslu, ve vývoji technologií katalyzátorů nebo v přesném strojírenství. V úterý senátor Jiří Drahoš (za STAN) potvrdil, že příští rok plánuje dosud odkládanou cestu na ostrovní stát.
Fotogalerie
5 fotografií