Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Vojenská lékařka o záchraně z Afghánistánu: Přišla k nám i holčička se střepinou pod okem

Autor: ČTK - 
26. října 2021
17:36

Pracovníci vojenského specializovaného zařízení Těchonín museli zpočátku zajistit pro zachráněné spolupracovníky českého státu z Afghánistánu především zdravotní a materiální pomoc. Pomoc poskytovali věkově velmi široké škále lidí od týdenního novorozence po osmdesátileté seniory. Do České republiky dorazili pouze s nezbytně nutnými věcmi, které si stihli v rychlosti a stresu nachystat. Novinářům to dnes řekla majorka Zuzana Šafusová, která se na péči o afghánské tlumočníky podílela. Podrobnosti popsala u příležitost předání Záslužného kříže ministra obrany České republiky, který jí dnes za práci ve specializované infekční nemocnici udělil ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO).

Po srpnovém ovládnutí Afghánistánu Tálibánem Česko vypravilo do země tři záchranné letouny, které přivezly 170 Afghánců. Mezi zachráněnými byli afghánští spolupracovníci s rodinami nebo Afghánci, kteří v Česku trvale žijí. Po příletu zamířili kvůli pandemii do karantény.

Část z nich armáda převezla do Těchonína na Orlickoústecku. Podle Šafusové byla část z nich ubytována v objektu, který armáda využívá pro karanténu vojáků vracejících se ze zahraničních misí, další pak v hale, ve které byly postaveny armádní stany. Ty sloužily jako pokoje pro jednotlivé rodiny. Hlavní budova infekční nemocnice, která je určena pro léčbu vysoce nakažlivých chorob, využita nebyla.

Šafusová poznamenala, že z počátku museli vojáci zachráněným poskytnout především zdravotní péči a materiální vybavení. „Ti lidé přijeli s igelitovou taškou, kam naházeli ve stresu nezbytně nutné věci, doklady a jelo se. Byli šťastní, že vůbec přežili, osud, co je čekal v jejich zemi, byl jasný,“ podotkla. Sehnat tak pro ně museli třeba osušky nebo hygienické potřeby. Vyzdvihla solidaritu, kterou příjezd Afghánců vyvolal mezi těchonínskými pracovníky. „Byla jsem strašně pyšná na to, co za partu tam máme. Bylo neskutečné, jak jsme vybrali našim dětem pokojíčky, svlékli manžele a všechno tam přivezli, aby to fungovalo,“ poznamenala.

O Afghánce se v Těchoníně starali asi měsíc a půl. „Myslím, že to fungovalo ke všeobecné spokojenosti, i oni od nás odjížděli nadšení, že se to zvládlo,“ uvedla.

Postarat se museli o mimina i seniory včetně holčičky se střepinou pod okem nebo člověka s bolestí na hrudníku. „Škála byla pestrá,“ poznamenala. S odstupem týdne až dvou také podle ní nastoupila posttraumatická stresová porucha.

S Afghánci vojáci komunikovali v angličtině. Podle Šafusové mnoho ze zachráněných umělo velmi dobře anglicky. Protože pocházeli především z vyšší střední třídy, angličtinu studovaly i jejich děti. Ostatním tlumočili členové rodiny, kteří v Afghánistánu pomáhali Česku právě jako překladatelé. K dispozici byli také armádní specialisté, kteří měli podrobnou znalost afghánského kulturního prostředí.

Video  Mrazivé záběry z Afghánistánu: Zoufalý útěk na podvozku letadla  - Twitter
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi