Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Fenomén Hra na oliheň se stal nejúspěšnějším seriálem Netflixu všech dob: Kdo je kdo?

/
  • Seriál Hra na oliheň je popkulturní fenomén.
    26. října 2021 ● 05:00

    Jihokorejský seriál Hra na oliheň se stal krátce po svém uvedení na Netflixu nejsledovanějším a nejpopulárnějším dílem na této streamovací platformě. Jde o neuvěřitelný popkulturní fenomén, který pobláznil miliony lidí. I když koncept smrtící hry přinesl už v roce 2000 japonský film Battle Royale, popularita Squid Game je nyní mnohem větší. Přitom režisér Dong-hyeok Hwang nemohl přes 10 let sehnat producenty, kteří by jeho nápad financovali. Příběh seriálu je přitom zamotaný jako chapadla olihně. Kdo jsou postavy, jejichž osudy sleduje celý svět, a herci, kteří jim propůjčili tváře? Článek neobsahuje žádné velké spoilery.

  • 1.

    Seong Gi-hun alias hráč 456 (Lee Jung-jae)

    Jeho manželka ho opustila a rozvedla se s ním. On se topí v dluzích a je bez práce. Potížista Seong Gi-hun peníze, které krade vlastní mámě, rozhazuje kvůli své nezvladatelné závislosti v gamblingu. V patách má navíc lichváře. Když dostane možnost zúčastnit se brutálních her, neváhá ani chvilku.

  • 2.

    Cho Sang-woo alias hráč 218 (Park Hae-soo)

    Jde o dávného kamaráda Seonga Gi-huna. Společně si v dětských letech hrávali na hřišti. Cho Sang-woo byl na škole úspěšný, graduoval dokonce na Soulské národní univerzitě. Poté začal pracovat jako investiční bankéř, ale nedařilo se mu, přišel o peníze a začal okrádat klienty. Hru na oliheň a další úkoly musí vyhrát za každou cenu.

  • 3.

    Kang Sae-byeok alias hráčka 067 (Jung Ho-yeon)

    Kang Sae-byeok je migrantka ze Severní Koreje, která pláchla před režimem i se svým mladším bratrem. Ona skončila na ulici, on v sirotčinci. V krutých hrách chce získat peníze, aby mohla zaplatit převaděči za to, aby dostal do Jižní Koreje její rodiče. Za peníze chce také postavit dům pro celou rodinu, aby nemuseli žít na špinavé ulici. Doposud se živila jako kapsářka.

  • 4.

    Stařík, který si nepamatuje své jméno alias hráč 001 (O Yeong-su)

    Příběh staříka, který si nemůže vzpomenout na své jméno, je velmi dojemný. V mozku má nádor a umírá. Moc času mu už nezbývá, a proto se raději rozhodl hrát Hru na oliheň a další dětské hříčky v krvavých podobách, než aby čelil smutku okolního světa, ve kterém ho už nic nečeká. I když se špatně pohybuje a někdy mu to nemyslí, stále dokáže překvapit.

  • 5.

    Jang Deok-su alias hráč 101 (Heo Sung-tae)

    Potetovaný gauner Jang Deok-su není ničím jiným, než proradným gangsterem, kterému jdou po krku mafiáni kvůli dluhům z hazardu. Neštítí si ušpinit ruce od krve, je velmi nebezpečný a ostatní hráči si nikdy nemůžou být jisti, co má za lubem. Obracet se k němu zády je nebezpečné.

  • 6.

    Ali Abdul alias hráč 199 (Anupam Tripathi)

    Přátelský a pokorný Ali Abdul emigroval do Jižní Koreje z Pákistánu. V zemi začal pracovat jako dělník, ale zaměstnavatel ho podvedl a dluží mu peníze za několik měsíců, i když viditelně sám nemá hluboko do kapsy. Dobrosrdečný Ali se proto v zoufalství vrhá do nebezpečných her, aby zajistil budoucnost pro svou ženu a dítě.

  • 7.

    Policista Hwang Jun-ho (Wi Ha-joon)

    Strážce zákona se dostává tajně v přestrojení na utajený ostrov, kde se Hra na oliheň odehrává. Jeho cílem je zjistit, co se stalo s jeho pohřešovaným bratrem.  Hwang Jun-ho má totiž podezření, že se stal obětí zvrácených her. Je jeho sourozenec ještě naživu?

  • 8.

    Han Mi-nyeo alias hráčka 212 (Kim Joo-ryoung)

    Velmi hlasitá a teatrální žena, která se neštítí manipulace k tomu, aby získala, co chce. Často se jí dopouští, aby si zachránila holý život. Klidně k tomu využije i své tělo. Je to bláznivá podvodnice, se kterou si není radno zahrávat.

  • 9.

    Ji-Yeong alias hráčka 240 ( Lee Yoo-mi)

    Mladá žena, která si ve svém krátkém životě prožila hotové peklo. Její otec ji zneužíval. Ji-Yeong se mu nakonec postavila a zabila ho. Skončila kvůli tomu ve vězení a poté, co ji z basy propustili, nemá nic. Hra na oliheň a další záludné úkoly se tak zdají jako jediné východisko z její šlamastyky.

  • 10.

    Doktor Byeong-gi alias hráč 111 (Yoo Sung-joo)

    Byeong-gi je zdiskreditovaný doktor, který přišel o svou praxi. Jeho pacienti nedopadli dobře. Vypadá to, jako by o Hře na oliheň věděl víc než ostatní. Často také mizí neznámo kam. Copak se v tu dobu děje?

  • 11.

    Farář alias hráč 244  (Kim Si-hyun)

    Někdejší farář, který zhřešil. Jde však stále o velmi pobožného muže, který se obrací k pánu, kdykoliv je v nesnázích. Některým ostatním hráčům ale kvůli tomu leze krkem. Najde pastor nakonec rozhřešení a odpuštění?

  • 12.

    Muž v obleku (Gong Yoo)

    Záhadný muž v obleku verbuje hráče. Ví se o něm pramálo. Byl to ale právě on, kdo přivedl Seonga Gi-huna do boje o holý život a horentní sumu. O koho vůbec jde?

  • 13.

    Bílý kůň

    Nejzáhadnější postava, jejíž identita je odhalena až v závěru seriálu. On je strůjcem celých her a tahá za nitky v pozadí po celou dobu. Proslýchá se, že to může být výherce některých předchozích her. Jde mu přitom o rovnoprávnost při kláních a nesnáší jakékoliv podvádění. Jeho morální kompas je zvláštní. Kdopak se asi skrývá pod maskou?

  • 14.

    Růžoví vojáci

    Růžoví vojáci jsou skupina, která dohlíží na to, aby hry probíhaly v pořádku a podle pravidel. Jsou maskovaní, ozbrojení a nebezpeční. Jejich tváře se skrývají za geometrickými symboly kruhu, trojúhelníku a čtverce. Není radno si s nimi zahrávat nebo jim jakkoliv vzdorovat.

  • 15.

    Maskovaní zbohatlíci

    Samozvaná lidská elita. Zbohatlíci, kteří sledují krvavé hry pro své vlastní úchylné potěšení. Jejich identita podléhá obrovskému utajení. Jejich morálka je však mrzká.
  • 16.

    Trailer

    Video
    Video se připravuje ...

    Hra na oliheň - trailer Netflix

Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy