Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Hamáček oznámil vedení ČSSD rezignaci, Maláčová ho chce nahradit. Špidla přidal radu

Aktualizováno -
25. října 2021
17:07
Autor: Nikola Forejtová, ČTK - 
25. října 2021
15:47

Červený svetr Jana Hamáčka (ČSSD) míří i s jeho nositelem dočasně do propadliště dějin sociální demokracie. Hamáček dnes oficiálně rezignoval z postu předsedy strany poté, co svou stranu ve volbách nedostal do Sněmovny. Oznámil to v pondělí na jednání předsednictva při úvodním slovu. Kdo Hamáčka nahradí, zatím není známo. Kandidovat bude například stávající ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Podle expremiéra Vladimíra Špidly je nyní nutné obnovit politickou obec a před sociální demokracií stojí spousta práce. 

Dosavadní ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) oficiálně rezignoval z postu předsedy strany. Důvodem byly neúspěšné volby, kdy se sociální demokraté nedostali nad 5% hranici, a tím pádem i poprvé v historii ČR do Sněmovny. Hamáček na tiskové konferenci po konci voleb uvedl, že 25. října „složí předsednictvu účty a rezignuje“, a dnes tento slib splnil po jednání předsednictva. 

Hamáček svůj odchod zmínil ihned po úvodním slově. Ve vedení strany stál od února 2018. Ve straně ale bude pokračovat jako řadový člen. Ráno během tiskové konference Ústředního krizové štábu Hamáček odmítl uvést, kdo by místo něj mohl stanout v čele strany.

Mezi prvními se do vedení hlásí například politik a starosta Nového Města na Moravě Michal Šmarda, který ale neprojevil zájem přímo o post lídra, jak zaznělo na České televizi. Spíše by stál o post místopředsedy. Tuto funkci má v současnosti ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová, která naopak projevila zájem o post předsedkyně strany. Informovala o tom na twitteru. 

Souběžně s jednáním předsednictva se konalo i jednání vlády. Premiér Andrej Babiš (ANO) uvedl, že návrhy ČSSD, jako je minimální mzda, se schvalovaly za účasti ministrů sociální demokracie. U jednoho z návrhu Hamáčka ale už dosluhující ministr vnitra nebyl přítomen, jelikož společně s ministryní práce a sociálních věcí Janou Maláčovou odešli na jednání. 

Politolog: Recept na úspěch? Mladší voliči

Sociální demokraté nyní podle politologa Jana Kubáčka potřebují výrazné a známé tváře, které ale společně nebudou vzájemně ve sporu a které jsou známé „mezi svými“, jak poznamenal pro Blesk Zprávy. 

„Potřebují dříče a potřebují osobnosti, které mají a reprezentují výrazná témata. Měli by také vyzvat členskou základnu, aby dávali tipy na jména z řady úspěšných starostů a osobností z různých spolků. Oni podcenili vybírání kandidátů z pracovních organizací, z řad hasičů a lidí z integrovaného záchranného systému. Prostě lidi, kteří mají na místech nezpochybnitelnou a přirozenou autoritu mezi svými. A právě tu důvěru ČSSD poztrácela,“ řekl Kubáček.

Receptem na úspěšnost by mohlo být i zaměření se na mladší generaci voličů, jak dále radí Kubáček. „Já si myslím, že sociální demokracie musí o generaci níž. Primárně se zaměřit na lidi od 30 let a výše, tedy na lidi, kteří zakládají rodinu, budují si práci a řeší dostupnost sociálních služeb i jisté zastání,“ myslí si expert, který připojil: „My máme nádherné teoretické zákony, které se ale obchází nebo je nikdo nevymáhá. A tohle i automaticky oslovuje i prarodiče!“

Další věcí je i pohled na živnostníka, který má podle osloveného politologa u ČSSD špatnou pověst. „Měli by zapomenout, že živnostník je sprosté slovo, to je velký problém ČSSD, že živnostníky vnímají jako plevel a parazity, to je kámen úrazu,“ dodal.

Špidla: Musíme dát dohromady všechny síly, nebude to jednoduché

Strana to ale podle bývalého předsedy vlády Vladimíra Špidly nebude mít zas tak jednoduché a spíše než na voliče by se zaměřil na obnovu politické obce jako takové. „Zabývat se teď voliči, kteří to jsou nebo kde jsou... obecně se musíme dát dohromady, na to bych se soustředil, na obnovu stranu,“ řekl Blesk Zprávám.

Podle Špidly se nyní musí zkombinovat mnoho věcí, aby se sociální demokracie zvedla z popela. „Je logické, že po takové volební porážce odstoupí předseda, ale není to jen na vedení, ale na celém subjektu. Musí to být kombinace všeho, musí se dát dohromady všechny síly, aby se to zvládlo. To nebude jednoduché a bude to trvat dlouho,“ podotkl na dotaz, zdali by tedy měla ČSSD nyní sáhnout po známých tvářích či po mladé krvi. 

Ačkoliv šlo o silnou volební porážku, tak se strana vzchopí, věří expremiér. „Život je takový trošku neurovnaný a v každém případě musíme jít do sebe. A myslím si, že to zvládneme,“ uzavřel. 

I podle dalšího dosluhujícího ministra, šéfa kultury Lubomíra Zaorálka, je další směřování strany věcí do další debaty. „To se tak rychle formulovat nedá,“ podotkl k dnešnímu jednání předsednictva.

Zaorálek také podotkl, stejně jako i jiní přicházející členové, že musí co nejdříve nastat mimořádný sjezd ČSSD. Na jeho termínu se nyní sociální demokraté domlouvají.

Maláčová by chtěla sjezd už v prosinci

„Osobně podporuji prosincový termín sjezdu. Přála bych si stranu sjednotit, posílit spolurozhodování členské základny a činnost postavit na programové a spolkové činnosti a politickém aktivismu,“ uvedla na twitteru Maláčová. 

Předsednictvo se zabývalo i hospodařením. Neúspěšné volby totiž budou mít pro ČSSD značný ekonomický dopad. V tomto volebním období strana získá 62,6 milionu proti 130,8 milionu z končícího volebního období. První místopředseda strany Roman Onderka ČTK dříve řekl, že bude nutné snížit provozní náklady na minimum, včetně počtu zaměstnanců. Pomoci rozpočtu by měl i prodej nepotřebných malých nemovitostí v krajích, dodal.

I náchodský starosta Jan Birke před jednáním předsednictva okomentoval financování. „Budeme se muset velmi uskromnit,“ konstatoval Birke. Skončila podle něho doba, kdy měla každá okresní organizace svého tajemníka.

Video  Hamáček oznámil rezignaci. ČSSD pro 4 roky končí ve Sněmovně.  - Blesk - Nikola Forejtová
Video se připravuje ...

mim33 ( 25. října 2021 20:48 )

Lepším kandidátem za účelem definitivní likvidace strany by byl už jen Stropnický.

mim33 ( 25. října 2021 20:46 )

Maláčová na předsednický post - výborná volba pro každého odpůrce ČSSD.

frantikdobry ( 25. října 2021 19:33 )

Jak může být v politice taková arogantní osoba jako je Hamáček? Z jeho pohledu snad na všech fotkách je snad každému jasné, že všechny ostatní kolem sebe považuje za póvl a o sobě má jen to nejvyšší mínění. Trouba jeden namyšlený !!!

bb88 ( 25. října 2021 18:35 )

Ještě by měl vyletět ten škaredý čulibrk Onderka.

brejlak ( 25. října 2021 18:27 )

Když měl Jan Hamáček za poradce soudruha Špidlu, není divu že tak dopadli. Špidlu stačili tenkrát odstavit dřív, než mohl stranu přivést k podobnému výsledku.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa