„Večer a v noci od jihozápadu přibývání oblačnosti a srážek, místy bouřky, ojediněle i velmi silné. Nejvyšší odpolední teploty 28 až 31 °C. Slabý proměnlivý vítr 1 až 4 m/s, v noci v bouřkách přechodně zesílí. Večer a v noci se v bouřkách mohou vyskytnout vydatné srážky, nárazy větru kolem 90 km/h a kroupy i větších rozměrů,“ tuto předpověď vydal ČHMÚ pro Jihomoravský kraj pro 24. června. Možný vznik tornáda nepředpokládal. 

Spojily se dvě bouře

„S ohledem na fyzikální omezení daná principem radarových měření není možné radarem tornádo přímo detekovat. Předpověď potenciálu silného tornáda byla nízká, ale ne nulová,“ přiznává ČHMÚ.

Podmínky pro jeho vznik se vytvořily nad Východními Alpami v Rakousku kolem 14. hodiny, asi 150 km od Břeclavi. „Tato zpočátku slabší bouře postupovala na Mikulov. Kolem 18. hodiny se propojila s jinou bouří, která vznikla u Kremže. Vznikla supercela, která se odchýlila na Břeclav a Hodonín. Tornádo vniklo na jejím jižním okraji v časech 19.14 až 19.53,“ uvádí souhrnná zpráva.

Větší riziko bylo v Polsku

Pak nastala zkáza. „Tornádo dosáhlo stupně F4 s rychlostí větru přibližně 380 km/hod +/- 110 km/hod. Tento typ ničivých tornád je v Evropě vzácný, v porovnání s USA se vyskytuje 17x méně četněji. Na otázku, zda se bude takto extrémní jev na našem území vyskytovat častěji, je velmi obtížné odpovědět. Počet silných konvektivních bouří se ale bude pravděpodobně v prostoru celé Evropy zvyšovat,“ upřesňuje zpráva.

Zajímavostí bezesporu je, že podle snímků z polárních družic, nebyla pravděpodobnost vzniku tornáda na jižní Moravě příliš vysoká. Mnohem větší riziko hrozilo v Polsku, kde v supercele vznikly „jen“ obří kroupy o průměru i více než 10 centimetrů.

 

Podle meteorologů se již nyní objevuje na našem území silné tornádo několikrát za desetiletí. To červnové bylo ale zatím jednoznačně nejsilnější a nejničivější v historii. První tornádo zaznamenal přitom již Kosmas 30. 7. 1119, kdy poničilo oblast pražského Vyšehradu.

VIDEO: Takto zaznamenal tornádo jeden z obyvatel postižené oblasti.

Video
Video se připravuje ...

VIDEO: Další z odvážlivců, který natočil tornádo ve chvíli, když se hnalo jeho ulicí. Domu, kde se skrýval, to odneslo střechu Michal Pelikán

Fotogalerie
122 fotografií