Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Bidenová o roli první dámy: „Nic vás na to nepřipraví.“ Přiznala strach i překvapení

Autor: Darina Jíchová - 
24. října 2021
19:37

První dámy Spojených států patří mezi nejsledovanější ženy na světě, pozornost budí všude, kam přijdou. Veřejnost zajímá, jak vystupují, co si oblékají a jak reagují na politiku svých manželů. Po mlčenlivé a téměř neviditelné Melanii Trumpové, která sice udávala módní tempo, její činnost byla však skoro zanedbatelná, se role první dámy ujala Jill Bidenová. Po 9 měsících v Bílém domě otevřeně promluvila o tom, jaké to je být první dámou USA, uvedla stanice CNN.

„Nikdo nás nevolí a my samy musíme definovat svou roli a na to vás nikdo a nic nepřipraví,“ prohlásila Bidenová o roli první dámy během akce, kterou pořádala nadace Barbary Bushové. Ta také byla v letech 1989–1993 první dámou USA. Bidenová měla tu výhodu, že si na 8 let vyzkoušela být druhou dámou USA, když její manžel, současný prezident Joe Biden působil jako viceprezident v administrativě Baracka Obamy.

Joe a Jill Bidenovi na dovolenou vyrazí do plážového domku v Delaware. Joe a Jill Bidenovi na dovolenou vyrazí do plážového domku v Delaware. | Reuters

Co je pro Bidenovou divné?

Bidenová se do dějin prvních dam zapsala ještě dřív, než se přestěhovala do Bílého domu. Oznámila, že nadále bude užívat svůj doktorský titul a bude i dál pracovat jako učitelka anglického jazyka na vysoké škole. „Najednou jsme uvrženy do národní záře reflektorů tak, jak asi žádná z nás nečekala,“ podotkla Bidenová. Bylo to vůbec poprvé, co se otevřela o tom, jak „divné“ pro ni je to, že pod drobnohledem je i taková „zanedbatelná věc“ jako její culík.

„Před několika měsíci jsem na sv. Valentýna šla do cukrárny pro zákusky a to, že jsem měla vyčesané vlasy do culíku a látkovou gumičku, se dostalo do zpráv. Věřili byste tomu? Byla jsem tak překvapená. Jako první dáma, cokoliv udělám nebo řeknu, má mnohem větší váhu. Někdy mi to stále nahání strach, ale je to také to, co činí tuto roli tak význačnou,“ komentovala Bidenová.

První dáma usiluje o jednotu

Ve své řeči rovněž nepřímo vzdala poctu jedné ze svých předchůdkyň – Barbaře Bushové, která dodneška patří mezi nejoblíbenější první dámy USA a která „vydláždila“ cestu svým nástupkyním. Připomněla i to, že Barbara Bushová se rozhodně nebála ozvat, když nesouhlasila s politikou svého manžela, bývalého prezidenta George Bushe staršího.

Kromě učení se v současné době Bidenová věnuje propagaci očkování proti covidu-19, již objela 32 amerických států, kde s lidmi diskutuje na téma vakcinace. Do jejího programu patří také práce s vojenskými rodinami, vzdělávací nebo zdravotnický systém, případně boj s chudobou. Spojeným státům chce přinést jednotu, chce smířit dva myšlenkově rozdílné tábory. „Když je váš soused nemocný, neptáte se, koho volil, ale přinesete mu polévku,“ dodala, že je první dámou všech Američanů bez rozdílu.

Video  Jill Bidenová dohlíží na manžela  - Reuters
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi