Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Cena pšenice vystřelila nahoru: Populárního obilí je nedostatek, podraží i pizza

Autor: ČTK - 
23. října 2021
11:42

Cena jarní pšenice poprvé od roku 2012 stoupla nad deset dolarů (220 Kč) za bušl (27,2 kg). Horko a sucho v pěstitelských oblastech od severoamerických stepí po ruský Ural způsobily, že svět má nedostatek obilí používaného pro výrobu řady různých potravin, od croissantů až po pizzu, upozornila agentura Bloomberg.

Problémy s počasím se objevily v okamžiku, kdy se zvyšuje zájem o pšenici všeho druhu. Spojené státy očekávají, že světové zásoby budou na konci sezóny na pětiletém minimu. Nedostatek zvyšuje poptávku i po tvrdé červené ozimé pšenici, která je letos dostupnější, než jiné odrůdy. Cena termínového kontraktu na tuto pšenici v pátek vyskočila na sedmileté maximum.

Pozornost se nyní obrací k roku 2022 a počáteční výhled vyvolává obavy. Nová tříměsíční předpověď v USA počítá s větším suchem v důležitých pěstitelských regionech pro jarní i tvrdou červenou ozimou pšenici. To by mohlo způsobit, že pěstitelé, kteří se již nyní musí vyrovnat s vyššími náklady na základní zemědělské produkty, budou omezovat velké investice do plodin.

Vyhlídky dalších problémů s dodávkami v příštím roce zvyšují možnost, že ceny pšenice budou nadále prudce stoupat a zhoršovat globální potravinovou inflaci. Poslední údaje OSN ukazují, že ceny potravin jsou nejvyšší za deset let kvůli neúrodě a narušení dodavatelského řetězce.

Vyšší ceny pšenice by také mohly zvýšit náklady na krmivo pro hospodářská zvířata. Čína hledá alternativy ke kukuřici a sójovým bobům, které by jí pomohly nakrmit stáda prasat.

hejhej ( 23. října 2021 14:32 )

pekarova:
Nejen, že rozprodali téměř všechno, ale zničili zemědělství, na orné půdě dnes stojí zahraniční hypermarkety.

lahny ( 23. října 2021 13:54 )

pekarova
Jak to dělali?Oni pochopili, že zemědělská půda je nad zlato a tak každá instituce, která chtěla něco postavit, musela tolik hektarů kolik zabrala, zrekultivovat a ornici z té zabrané půdy navézt na zrekultivované místo.
Z článku na netu...V Česku mizí kvalitní zemědělská půda. Denně jde až o 16 hektarů .Za období řádově 30 let bylo údajně škrtnuto ze zemědělského půdního fondu více než 800 000 hektarů. ...
Kdyby místo skladů, montážních hal a automobilek se na této zemědělské půdě pěstovaly potraviny, tak by bylo všeho dostatek.
To na jednu stranu a na druhou...byla by i spodní voda, protože by se vsákla dolů.Nyní všechno odteče do kanalizací a do řek a proto budeme mít v dalších letech stále více nedostatek vody.

Uživatel_5389165 ( 23. října 2021 12:04 )

Jasně a když je ho hodně tak ho pálí !Ale hlavně není kde ho pěstovat když každej trouba kterej dostal v restituci pole je prodal developerům a ted na nich stojí haly.

Zobrazit celou diskusi