Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Jako ve Hře na oliheň: Čína zabíjí chudáky pro jejich orgány, vražd můžou být tisíce

Autor: mav, Daily Mail - 
24. října 2021
05:00

Největším mezinárodním trhákem internetové televize Netflix je aktuálně Hra na oliheň, sociální kritika o ztrátě lidské důstojnosti v bezohledném kapitalismu. V Číně přitom dochází k podobným dramatům a zvěrstvům, jaká jihokorejský seriál zobrazuje – k vraždění lidí pro jejich orgány, píše Daily Mail.

Jihokorejský hororový seriál Hra na oliheň (angl. Squid Game) přilákal diváky ve víc než 90 zemích a rychle se stal nejsledovanějším mezinárodním pořadem v historii Netflixu. Krvavý thriller zobrazuje hráče, kteří se utkávají v soutěžích na život a na smrt, z nichž ovšem mohou vyjít pohádkově bohatí. Vedlejší zápletka je také o nelegálním získávání orgánů padlých hráčů a k jejich prodeji na černém trhu. Ta na rozdíl od hlavní dějové linie není smyšlenkou filmařů.

Podle lidskoprávních organizací každý rok čínští komunisté odeberou srdce, ledviny, játra a rohovky desetitisícům disidentů a politických vězňů, úřady řídí rozsáhlý černý trh s orgány.

Vraždící lékaři

Jen týden před premiérou nového hitu Netflixu Peking zuřivě rozporoval zprávu úřadu Vysoké komisařky OSN pro lidská práva. „Násilné odebírání orgánů v Číně patrně cílí na specifické etnické, jazykové a náboženské menšiny ve vazebních zařízeních na různých místech, zadržení často neznají důvod svého zatčení, nedostali zatykač,“ varovali v červnu lidskoprávní experti OSN, kteří údajně získali důvěryhodné informace. Zejména šlo o věřící učení Falun Gong (Fa-lun-kung), Ujgury, Tibeťany, muslimy a křesťany. „Údajně to zahrnuje chirurgy, anesteziology a další zdravotní specialisty,“ uvedlo devět zvláštních zpravodajů OSN, kteří sbírali různé Informace, od očitých svědectví po analýzy čínského zdravotnictví.

Některým vězňům policie vyhrožuje smrtí či odebráním orgánů, pokud se nezřeknou své víry či odmítnou spolupracovat. Zadržení bez zřejmých důvodů podstupují různé zdravotní prohlídky – krevní testy, ultrazvuk, rentgen; výsledky se pak registrují do databáze živých dárců orgánů. Zdravotní testy se týkají jen menší části vězňů – například právě věřících či národnostních menšin.

Velké podezření v čínském zdravotnictví budí skutečnost, že se často transplantace orgánů plánují na konkrétní datum – a to orgánů životně důležitých, které se transplantují od čerstvě zemřelých. Normální postup, posvěcený Světovou zdravotnickou organizací (WHO), je takový, že se vyhodnotí, pro kterého pacienta na čekací listině jsou orgány právě zemřelé osoby nejvhodnější (krevní skupina, velikost orgánů, geografická vzdálenost…). Mnozí tak čekají i roky na vhodného dárce.

Nikoli ovšem v čínském zdravotnictví. V lepším případě se transplantují orgány trestanců, kteří byli zákonně odsouzeni k smrti, operace může proběhnout hned po popravě. V horším případě se zabíjejí lidé „na objednávku“.

Nedokončená poprava

Někdejší expert na popáleniny Wang Kou-čchi roku 2001 vypovídal před americkým Kongresem, jak jednou odebíral kůži a rohovky stovce popravených vězňů. Některé popravy prý byly záměrně nedokonalé, popravovaní stále žili, aby na odebrání orgánů bylo víc času a nezačaly odumírat. Za odebranou kůži k transplantaci se prý platilo za centimetr čtvereční, a to slušné peníze.

Roku 1999 uprchl z Číny i další doktor, Enver Tohti. Šéf ho prý jednou vzal k popravišti v Urumči, hlavním městě Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiangu. Čekali na výstřely, pak si dojeli pro desítku popravených. „Mířili jim na hlavy, takže jim ustřelili čela. Ale jeden třicátník, civilista, byl střelen do hrudi. Dostal jsem za úkol mu odebrat játra a ledviny,“ vzpomínal Tohti. „Usoudil jsem, že je stále naživu, protože sotva jsem do něj řízl, krvácel, čili mu srdce muselo bít. A tělo i jinak reagovalo,“ popsal později nedělníku Mail on Sunday.

„Učili nás, že likvidovat nepřátele státu je naše povinnost. Ale teď cítím, že jsem někoho zabil. Ten muž zemřel kvůli tomu, že jsem mu odebíral orgány,“ dodal kajícně Tohti. Jindy také viděl tři ujgurské náctileté, kteří se nějakou dobu pohřešovali. Vrátili se s velkými jizvami ve tvaru U: jasné znamení odebrání ledviny. Lékařské testy to pak potvrdily.

Ujgur Omir Bekali v březnu 2017 po zatčení nedobrovolně podstoupil lékařské testy – v želízkách a s kuklou přes hlavu ho poslali na odběr krve a sken orgánů. „Když jsem je slyšel hovořit o mé prohlídce, děsil jsem se, že mě zaživa otevřou a vezmou mi orgány na prodej. Byl to velice traumatický zážitek,“ citoval ho Daily Mail.

Peking veškeré takové odpovědi odmítá, prý to nejsou žádní autentičtí svědci, nýbrž herci, kteří mají poškodit dobré jméno Čínské lidové republiky.

Odebírat orgány těmto menšinám není jen metoda krutého útlaku, má to i praktické důvody. „Často cvičí, jejich těla bývají v dobré kondici,“ řekl o věřících Falun Gongu jeden vězeňský doktor. Ujguři coby muslimové zase nepijí zakázaný alkohol a nejedí vepřové – a tak o jejich „halál“ orgány stojí bohatí souvěrci ze zemí Perského zálivu. Saúdskoarabští lékaři takové obchody potvrzují.

Přitom je obchod s orgány, včetně třeba dobrovolného prodeje vlastní ledviny, ilegální nejen v Číně, ale na celém světě s výjimkou Íránu. A tak Čína falšuje své statistiky, vykazuje podstatně méně transplantací, než skutečně provede, upozorňuje Jacob Lavee, izraelský specialista na transplantace. Roku 2019 analyzoval data z čínského zdravotnictví a dospěl k závěru, že Čína nedodržuje svůj slib s transplantacemi od vězňů přestat. „Řada důkazů ukazuje na to, co podle autorů nelze vysvětlit jinak než systematickou falsifikací a manipulací dat o transplantacích. Někteří zjevně nedobrovolní dárci se také jeví chybně zařazeni jako dobrovolní,“ uzavřela studie, kterou publikovali v odborném magazínu BMC Medical Ethics.

Jak uvádí Guardian, z těchto důvodů například Izrael, Španělsko, Itálie či Tchaj-wan zakázaly svým občanům jezdit do Číny na transplantace – nelze totiž zaručit, že zdroj orgánu bude skutečně dobrovolný dárce.

Video  Mezinárodní transplantace ledvin má svoje přísné postupy  - IKEM
Video se připravuje ...

Jana Novakova ( 24. října 2021 21:47 )

A co Cabal a její zrůdnosti na dětech, včetně kojencu na získání elixíru mladí adr.....e?

krapotkin ( 24. října 2021 17:30 )

Jako kdyby migrantů, kteří do Evropy táhnou proto, že tu lítají pečení holubi do hu**, byla škoda.

krapotkin ( 24. října 2021 17:28 )

Je snad mrzačení a vraždění Čechů v našich nemocnicích "lékaři" s ruskými jmény podobnost čistě náhodná ?

ANO-travim-psy ( 24. října 2021 09:54 )

KOmunizmus má svérázné metody boje se svými odpůrci.

Jirik-ta ( 24. října 2021 09:23 )

všude jinde na světě je ráj. Až na tu Čínu. Očkujme se

Zobrazit celou diskusi