Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Obézní děti, těžký covid: Nadváha zvyšuje riziko vážného průběhu dvojnásobně, ukázala studie

Autor: tsv - 
23. října 2021
05:00

Teenageři s nadváhou nebo obezitou čelí v porovnání s mladými lidmi s normální váhou, či dokonce podváhou dvojnásobnému riziku symptomatického covidu. Obézní náctiletí se mohou navíc potýkat se znatelně větším množstvím příznaků nemoci. V nové studii to potvrdili američtí vědci.

U dětí a náctiletých se po nákaze koronavirem často nerozvinou žádné příznaky, nemocí si tak projdou tzv. asymptomaticky (bezpříznakově). S vyšší hmotností ale pravděpodobnost těžšího průběhu nemoci roste. Vědci se zaměřili na děti ve věku 12 až 17 let, výzkumu se zúčastnilo celkem 552 náctiletých. Hospitalizaci nevyžadovalo 470 z nich.

Podle studie, na kterou upozornil web DailyMail, jsou děti s nadváhou vystaveny 66,7procentnímu riziku symptomatického covidu. U mladých s normální váhou se příznaky nemoci rozvinou z pouhých 34,2 procent.

Podvyživení lidé mimo ohrožení

Děti vědci rozdělili do čtyř kategorií podle úrovně jejich hodnoty BMI (indexu tělesné hmotnosti) – podváhy, normální váhy, nadváhy a obezity. Ve skupině náctiletých s podváhou se příznaky covidu nerozvinuly ani u jednoho člověka.

„I když dojde k vystavení stejné virové náloži, nadváha a obezita jsou rizikovými faktory přispívajícími k těžkým symptomům nemoci,“ vysvětlila vedoucí výzkumu a specialistka na nakažlivé nemoci dětí Pia Pannarajová.

Doba, po kterou příznaky covidu trápí nakažené dítě, se ale napříč váhovými kategoriemi nijak drasticky nelišila. Horšímu průběhu nemoci se dá podle Pannarajové zabránit vakcínou. „Očkování všech jednotlivců a hlavně těch s nadváhou nebo obezitou je důležité pro prevenci těžkého covidu,“ doplnila.

V čem je zakopaný pes

Podle expertů výsledky studie naznačují, že jedním způsobem, jak do budoucna předejít podobným pandemiím, je motivovat veřejnost k péči o vlastní zdraví, propagovat dobré stravovací návyky a sport. V případě Spojených států bylo navíc podle vědců zaznamenáno mnohem víc obětí koronaviru než v okolních státech právě kvůli rozšířené obezitě.

„Kvůli pomalým a dlouhodobým pandemiím obezity a chronických nemocí je akutní pandemie covidu několikanásobně horší, než jaká mohla být. A to u hospitalizovaných i těch s lehčím průběhem nemoci,“ řekl prezident iniciativy True Health David Katz.

„Tato zjištění ještě více potvrzují již dokázaný fakt, že v rámci obrany proti riziku akutních pandemií bychom měli mnohem více prosazovat dobré obecné zdraví včetně zdravé váhy,“ dodal Katz.

Pandemie koronaviru vytvořila začarovaný kruh, jelikož kvůli uzávěrám a přísným protipandemickým opatřením se případy dětské obezity za poslední rok a půl více než zdvojnásobily. Podle dat Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) trpí obezitou 42 procent veškeré americké populace.

Video  Covidový Titanic v Česku: Primář o úbytku zdravotníků a nesplaceném dluhu z jara  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

frantacizek ( 23. října 2021 08:59 )

ale téhle pohromě jsme mohli, narozdíl od meningitídy tehdy, zabránit jako společnost, pač máme ty účinné vakcíny

frantacizek ( 23. října 2021 08:58 )

no to jsem tu psal už kdysi, že tohle bude kruciální problém, až začnou lehat na jipkách obézní děti, protože my už konkrétně měli s obezitou u dětí problém před covidem a těmi lockdowny, nyní už je to prý tak, že tři čtvrtě obyvatel má nadváhu a procento dětí je v tom segmentu nejvyšší. Stát si neuvědomuje jednu, a sice že riziková skupina jsou i obezní, proto by měl zavést povinné očkování u dětí a odkázat se na zákon o ochraně obyvatel, tu 15 letou soc. doktrínu, tedy imaginární smlouvu, kterou uzavírá každá vláda se společností o tom, že bude max. chránit její zdraví..když k tomu připočteme ten poznatek z doby, kdy nám tady před 25 lety kosil teenagery meningokok tak, že jich poměrně dosti i zemřelo, a covid si hledá skulinky právě u jedinců se slabší imunitou, tak nám tady může nyní začít ta stejná pohroma. S prvním případem bych normálně začal strašit rodiče neočkovaných dětí. EMA už posuzuje vakcínu pro děti do 11 let, takže už bude podmínečně schválená. V USA děti začínají očkovat od listopadu a počítají, že jich naočkují 28 milionů.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa