„Koná se tady veliké cvičení, které se jmenuje Muzeum 2021 a které má protiteroristický námět. Zkoušíme nasimulovat ohrožení muzea v situaci, kdy se tady koná nějaká společenská akce za účasti hodně lidí, významných hostů a chráněných osob. Muzeum se pokusí dobýt teroristé a vzít rukojmí," popsal Lukeš.

Zaměstnanci Muzea v akci

„Tady je podstatné, aby naši lidé – muzejní ostraha i další zaměstnanci – věděli přesně, co mají dělat: vyhodnotit situaci, zavolat policii a předat jí co nejpřesnější informace například z kamerových systémů," zdůraznil ředitel. Zaměstnanců muzea se akce zúčastnilo několik desítek, ať už přímo jako aktérů, nebo pozorovatelů. Celkem bylo na místě se záchrannými složkami i figuranty přes 500 lidí, odhadl Lukeš.

Ředitel uvedl, že akce se připravovala dva roky. Uskutečnit se původně měla už loni, kvůli situaci související s koronavirovou pandemií se ale nakonec přesunula na letošek. „Byli jsme trochu iniciátory akce. Musíme se smířit s tím, že budovy Národního muzea – nová i historická - stojí v úplném centru Prahy, na strategickém místě křižovatek, na trase metra, na magistrále," připomněl Lukeš. Podobná situace, jaká byla námětem čtvrtečního cvičení, by se podle něj proto mohla stát i v reálu.

V Národním muzeu proběhlo cvičení. (21. října 2021)
Autor: ČTK

Národní muzeum má moderní kamerový monitorovací systém, není ale u vstupů chráněno bezpečnostními rámy. Lukeš věří, že instalace rámů není vždy nejúčelnějším opatřením - zmínil například možnost, že by se právě u rámů, kde by se hromadilo větší množství lidí, objevil útočník s výbušninou.

Policie ve čtvrtek v předstihu na twitteru upozornila, že v Nové budově Národního muzea se večer uskuteční součinnostní výcvik složek IZS, a varovala před možnými dopravními omezeními v okolí. Pražská záchranná služba informovala, že na místě bude mít přes deset posádek, speciální vozidla a kolegy ze středočeské záchranné služby i soukromých poskytovatelů.