Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Absurdní drama a pocit křivdy.“ Benda a Vondráček se v Blesku ostře pustili do Mynáře

Video se připravuje ...
Autor: Pavlína Horáková - 
22. října 2021
05:00

Těžká rána i pocit křivdy. Taková slova zazněla z úst končícího předsedy Poslanecké sněmovny Radka Vondráčka (ANO) v souvislosti s návštěvou i zdravotním stavem prezidenta Miloše Zemana. Jindy nekompromisní oponent a nejdéle sloužící člen dolní komory Parlamentu ČR Marek Benda (ODS) s ním překvapivě souhlasil i v tom, že se Vondráček pravděpodobně stal obětí jakési hry hradního kancléře Vratislava Mynáře. Hovořili o tom ve čtvrtečním Epicentru. V ostatních tématech to mezi oběma bardy české politiky dosti jiskřilo a drsné kritice neunikl ani dosluhující vicepremiér Karel Havlíček (za ANO).

„Všichni přejeme prezidentovi brzké uzdravení a přemýšlíme, co jeho nemoc znamená pro tuto zemi,“ řekl hned v úvodu Epicentra poslanec Benda. Přiznal, že na Zemana si vzpomene několikrát denně. 

Radek Vondráček podle svých vlastních slov na hlavu České republiky myslí častěji: „Přeju mu, aby zabojoval proti nepříjemné diagnóze. Je to nemocný člověk, to víme, přeju mu, aby to nějak zvládl, protože bylo na něm vidět, že tam vůle tam je.“

Absurdní drama

Marek Benda přiznal, že dnes už nikdo neumí rozkrýt „nakolik si hradní kancelář tak trochu držela pana prezidenta možná i proti jeho vůli,“ nejvíce mu však vadí chování kanceláře hradu po hospitalizaci hlavy státu: „Tweety na téma snídaně a oběda byly přece tak absurdní, že absurdnější drama by snad nevymyslel ani Václav Havel. Místo, aby poctivě přiznali, pan prezident je nemocný, máme problém, tak si z lidí dělali blázny a ne náhodou se to proti nim tak strašně otočilo.“

Radka Vondráčka mrzí, že jeho návštěva v nemocnici vzbudila takový rozruch. „Stojím za tím, co jsem řekl,“ zdůraznil a snažil se také vysvětlit, jak to přesně myslel, když mluvil o prezidentově zdraví a o tom, jak na tom přesně je. „Nejsem lékař,“ uvedl a dodal, že do nemocnice šel s tím, že je na tom prezident ještě mnohem hůře. „Viděl jsem ho jen pár minut, byl jsem rád, že se mnou komunikuje, že mě oslovuje jménem,“ uvedl Vondráček. V Epicentru byl Vondráček ještě předtím, než Hrad v 15 hodin zveřejnil videozáznam z návštěvy. u Zemana

Pocit křivdy a těžká rána

Právě návštěva u prezidenta v nemocnici byla pro Vondráčka velmi silným zážitkem, šel tam také na výzvu senátorů, kteří prezidentovi napsali dopis. Šéf Sněmovny nečekal, co se bude po jeho cestě do nemocnice dít. „Zažívám až pocit křivdy, nemám důvod si cokoliv vymýšlet,“ zmínil Vondráček a dodal, že má pocit, že vstoupil do nějaké rozehrané hry Kanceláře prezidenta republiky. A přiznal, že zpráva Ústřední vojenské nemocnice o zdravotním stavu prezidenta, pro něj byla „těžkou ranou“.

Video  Ústavní právník: Mynář by mohl přijít o veškerý majetek. Zmínil zneužití prezidentovy situace 
Video se připravuje ...

Národní centrála proti organizovanému zločinu se zabývá jednáním prezidentské kanceláře. Benda se však domnívá, že to žádnou trestně právní dohru mít nebude. „Trestněprávní dohry nemám rád. Ke všemu voláme policii, to je na hlavu. Je spousta věcí, které se v životě neřeší trestním právem,“ řekl poslanec Benda.

Vodráček: Razítko je běžná věc, mám ho také

Řeč přišla i na podpisové razítko, kterým prezident stvrdil listiny pro udělení vyznamenání. Podle Radka Vondráčka je to „běžná věc“. „Mám ho také,“ doplnil. Připomněl, že  i Tomáš G. Masaryk ho používal, protože se po první mrtvici nebyl schopný podepsat. Vondráček také objasnil, že když prezident podepisoval listinu k svolání Sněmovny, činil tak vleže a proto je podpis odlišný od jeho standardu.

Kdo jim bude chybět v nové Poslanecké sněmovně? Za co Marek Benda pochválil hnutí ANO, i když podle jeho slov dělali všechno ostatní „úplně blbě“? Jak reagovali lobbisté na výsledky voleb a kdo je hlavním lobbistou v Česku?  V čem spatřuje Marek Benda „nehoráznou drzost“ Karla Havlíčka? Hrozí nám další lockdowny? Odpovědi, nejen na tyto otázky, naleznete během sledován celého záznamu čtvrtečního dílu pořadu Epicentrum.

deratizater ( 22. října 2021 07:56 )

Benda nic jiného v životě nedělal než mizerného poslance. V parlamentu skončí až ho odvezou funebráci.

deratizater ( 22. října 2021 07:51 )

Stupidní kecy o hradním spiknutí, opak je pravdou .Mlynář dělá jen to co mu umožňuje jeho funkce kancléře .A nemá v popisu práce informovat novináře a politiky o zdravotním stavu prezidenta navíc bez jeho souhlasu. To video z nemocnice jasně dokazuje že Zeman je při smyslech a tlak senátorů na jeho okamžité zbavení funkce je nemravný.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa