Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Mynář ukázal Zemana v nemocnici, Vondráček a spol. porušili pravidla. A co to dodatečné datum?

Aktualizováno -
21. října 2021
21:20
Autor: ČTK, tsv, Jakub Veinlich, kal - 
21. října 2021
14:55

Prezident Miloš Zeman pověřil kancléře Vratislava Mynáře, aby připravil podpis listiny, kterou prezident svolal zasedání Sněmovny, ještě před nástupem do nemocnice. Konkrétně v neděli 10. října, tvrdí Mynář. Ten nyní ukázal na Hradě video se Zemanem z nemocnice, na kterém prezident podepisuje listinu o svolání ustavující schůze Sněmovny jejímu dosavadnímu šéfovi Radku Vondráčkovi (ANO). Datum na ní ale v tu chvíli chybí. Vondráček, Mynář i další hosté u Zemana porušili pravidla nemocnice, potvrdila Blesk Zprávám mluvčí Ústřední vojenské nemocnice Jitka Zinke. Neměli nasazený respirátor. Zabývá se tím i hlavní hygienička ministerstva obrany Jana Fajfrová, podle šéfky pražské hygieny Zdeňky Jágrové může být za porušení pravidel pokuta až 10 tisíc korun na osobu.

Mynář se zároveň ohradil, že by on nebo někdo jiný manipuloval s podpisem prezidenta nebo ho falšoval. Je připraven poskytnout součinnost policii. Na zveřejněném videozáznamu je nicméně vidět, že na dokumentu chybí datum - objevilo se tu až dodatečně dopsané černým fixem.

„Důrazně se ohrazuji proti tvrzení, že já nebo kdokoliv jiný z Kanceláře prezidenta republiky by si dovolil manipulovat, nebo dokonce falšovat podpis pana prezidenta,“ řekl hradní kancléř. Jako důkaz pustil Mynář záznam z nemocničního pokoje, na kterém je Miloš Zeman ležící na lůžku, v ruce má tužku a komentuje připravený dokument. Na prezidentovi, který nejdřív žertuje a cituje v němčině filozofa Niccola Machiavelliho, je vidět, že je unavený.

Video  Mynář ukázal veřejnosti Zemana v nemocnici na videu. Vondráček a spol. byli bez roušky  - Blesk - Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

„Prezident republiky mi v neděli 10. října dal po schůzce s premiérem, která proběhla na zámku v Lánech, za úkol připravit k podpisu listinu o ustavující schůzi Poslanecké sněmovny ČR. Zároveň rozhodl o účasti předsedy Poslanecké sněmovny při podpisu a dal mi za úkol vše zorganizovat,“ dodal ve svém vystoupení Mynář.

„11. října jsem proto dal Odboru legislativy a práva Kanceláře prezidenta republiky za úkol připravit listinu příslušného rozhodnutí,“ přidal další termín Mynář.

„Ve středu 13. 10. v 10:30 jsem v Hrzánském paláci o tomto rozhodnutí informoval podle pokynů prezidenta premiéra Andreje Babiše,“ dodal kancléř a pokračoval dalším výčtem.

„Ve čtvrtek, při návštěvě prezidenta republiky v nemocnici, jsem oznámil připravenost k podpisu a prezidentu republiky jsem oznámil, že předseda Poslanecké sněmovny je připraven se na jeho pozvání podpisu osobně zúčastnit,“ objasňoval sled událostí Mynář.

Ústavní právníci: Dopsané datum není problém

„Prezident republiky dal pokyn k realizaci,“ dodal kancléř. Řekl také, že policie doprovodila Vondráčka do předsálí Zemanova nemocničního pokoje, kde ho osobně převzal. Podobnou verzi zveřejnil Vondráček, policie ale popřela, že by předsedu Sněmovny k Zemanovi doprovázela.

„Předsedu Poslanecké sněmovny doprovodila Policie České republiky do předsálí pana prezidenta, kde jsem jej převzal já a přivedl do pokoje, kde za účasti dalších svědků proběhlo završení ústavního aktu,“ dodal Mynář.

Nakolik je problematické, že dokument v době Zemanova podpisu neměl datum, Blesk Zprávy zjišťovaly u ústavních právníků. „Datum podepsání není obligatorní náležitostí listiny. Navíc se to tak často dělá i u jiných činitelů, protože předem například nevíte, kdy se dostane k podpisové knize. Je to otázka dojmu, který to v kom vzbudí,“ uvedl Jan Kudrna.

„Dopsáno bylo datum vyhotovení, tj. 14. říjen. A to není zvláštní problém,“ míní ústavní právník a vedoucí Katedry politologie a sociologie Právnické fakulty UK Jan Kysela.

„Toto konkrétně za problém nepovažuji, patrně je ustálená praxe, že se datum na úředních dokumentech doplňuje až vzápětí po podpisu,“ řekl Blesk Zprávám k chybějícímu datu na listině, kterou Zeman v nemocnici podepsal, ústavní právník Ondřej Preuss.

Nemocnice den po Vondráčkově návštěvě zpřístila provoz

Představitelé prezidentské kanceláře i šéf Sněmovny Radek Vondráček (ANO) porušili na návštěvě prezidenta Miloše Zemana pravidla. „Všude v nemocnici upozorňujeme – i piktogramy – na nutnost nošení respirátorů,“ uvedla pro Blesk Zprávy mluvčí Ústřední vojenské nemocnice Jitka Zinke. Připustila, že možnost potrestat takovéto porušení pravidel nemají, ale apelují na občanskou odpovědnost. Připomněla, že od 14. října - tedy den po návštěvě Vondráčka - nemocnice zpřísnila pravidla.

„V respirátoru jsem přišel, možná i na to by byly důkazy, ale pan prezident mi špatně rozuměl. Prostě hůř slyší, a ta jsem si po dohodě sundal respirátor, aby mě viděl na ústa a aby mě rozuměl, když jsem mu něco říkal,“ dodal Vondráček pro Blesk Zprávy.

Pafko: Pacient vyžaduje vždy ochranu

MUDr. Pavel Pafko, bývalý přednosta III. chirurgické kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze a Fakultní nemocnice Motol a také ošetřující lékař prezidenta Václava Havla, okomentoval návštěvu u prezidenta Zemana s tím, že „leží-li pacient na jednotce intenzivní péče nebo na ARO, tak tam jsou podmínky vstupu dané – je tedy určeno, jak může vstoupit personál či návštěvy.“

„Co se týče prezidenta, tak i zde rozhoduje o vstupu k němu vždy ochranka. Ochranku prezident má, i když je nemocný. Takto to měl i prezident Václav Havel. Nebylo myslitelné, aby se k němu do pokoje dostal někdo, kdo nebyl vpuštěn zdravotnickým personálem, který ho ošetřuje, kdo není oblečen tak, jak je pro dané oddělení určeno,“ řekl Blesk Zprávám Pafko a pokračuje: „Pokud personál návštěvu odsouhlasí, odsouhlasí i jejich oděv, který neodpovídá tomu, co mohou nosit ostatní návštěvy, tak je to jejich rozhodnutí, to mi nepřísluší komentovat, nad tím se mohou pouze podivit.“

Na to, že jde o zaměstnance Prezidentské kanceléře, reaguje Pafko jasně: „To,  že někdo je součástí jeho Prezidentské kanceláře - co má být? Pacient je pacient, i když je to prezident, je to nemocný člověk, vyžaduje ochranu a vyžaduje ochranu proti šíření infekce, zejména dnes, když máme covid-19.“

„Mě by zajímalo, jestli třeba všichni ti lidé, co u prezidenta jsou, byli kontrolováni, zda jsou očkováni, zda prošli hygienickým filtrem. Tak to má být na dobře řízeném pracovišti a je úplně jedno, jestli je to pacient prezident nebo kdokoliv jiný,“ uzavřel Pafko.

Pokuta až 10 tisíc pro každého?

„Pokud hygienici zjistí porušení mimořádných opatření při návštěvě Zemana v nemocnici, jednotlivcům hrozí pokuta až 10 000 korun,“ řekla ČTK šéfka pražské hygieny Zdeňka Jágrová.    

Jak na tom aktuálně prezident Miloš Zeman je, nechtěla mluvčí Ústřední vojenské nemocnice Jitka Zinke komentovat. Nevyloučila ale, že časem znovu vystoupí šéf nemocnice a Zemanův lékař, profesor Miroslav Zavoral a řekne víc. Ten naposledy o Zemanově stavu informoval senátory.

Zeman je v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN) od 10. října, podrobnosti o jeho zdravotním stavu Pražský hrad ani nemocnice nezveřejnily. Tiskový briefing od té doby na Hradě uspořádala manželka hlavy státu Ivana Zemanová i kancléř Vratislav Mynář, konkrétní informace o důvodech hospitalizace nesdělili. Podle Zemanové prezident podstupuje léčbu, která si vyžádá čas. Média požádala o trpělivost a potřebný čas, aby měl možnost nabrat sílu. Mynář v pondělí kritizoval kroky předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS), který si vyžádal z ÚVN predikci vývoje prezidentova zdraví.

Zástupci nemocnice Senátu v pondělí sdělili, že prezident v současné době nemůže vykonávat žádné pracovní povinnosti, dlouhodobá prognóza Zemanova zdravotního stavu je „hodnocena jako krajně nejistá“. Politici proto začali řešit možný přesun pravomocí hlavy státu na premiéra a předsedu Sněmovny podle článku 66 ústavy.

Oslavy 28. října zřejmě čeká odklad

Kancléř oznámil, že Hrad odloží oslavy 28. října, pokud se prezident nerozhodne jinak. Prezidenta také čekají nezbytné ústavní kroky spojené se jmenováním nové vlády. 

Zástupci hradní kanceláře jsou za informování o stavu prezidenta kritizováni, Mynář čelí kritice i kvůli tomu, že k Zemanovi přivedl předsedu Sněmovny Radka Vondráčka (ANO). Stalo se tak již v době, kdy měl informace o pracovní neschopnosti prezidenta. Záležitostí se již zabývá policie. Politici kancléře vyzvali k odstoupení, ten tak učinit odmítl.

Video  Celý brífink: Oslavy 28. října na Hradě budou odloženy, přiznal Mynář. Změnit to může jen Zeman  - Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

orlus ( 23. října 2021 00:15 )

Jde o to, zda jeho stav brání chodu státu nebo ne. Vondráček dokázal, že tomu tak není. Proto se na něj vlci tak vrhli. Celou dobu se nás snažili přesvědčit, že funkce prezidenta je pouze ceremoniální. Teď už asi není.

orlus ( 23. října 2021 00:08 )

Když Havlovi vzali část plic, nejspíš taky byl neschopen nějaký čas plnit své povinnosti a nikdo mu nezrušil jeho pravomoci. Když bude mít třeba vysoké horečky, nebude moci vykonávat svou funkci, je prostě nemocný. Je to jako by vás chtěli vyhodit z práce, když dostanete zápal plic a na nějaký čas nejste schopni vykonávat svoji práci.

levicove-smegma ( 22. října 2021 20:07 )

Vyhrožuješ jako Babiš před volbama.

sarina ( 22. října 2021 16:22 )

Zeman v nemocnici přiznal že chce složení nové vlády protahovat, může být ještě nebezpečný! Takže trpaslíci ho potřebují ještě zavčas zbavit pravomocí aby to neprotahoval??? TRPASLÍCI I se skřetem jsou ochotni zorganizovat puč, jenom aby se jim podařilo to co si naplánovali.

leros ( 22. října 2021 11:46 )

No, video má spoustu nesrovnalostí, vypadá to, že bylo pořízeno v září při minulé hospitalizaci Zemana. Mimo jiné Vondráček dopoledne 14.10. měl na tvářích strniště, odpoledne, kdy bylo údajně video pořízeno je hladce oholen, večer v přímém vstupu v televizi měl zase strniště, že by mu tak rychle rostly vousy. Nesouhlasí ani hodiny... Těm hradním šaškům nelze věřit ani nos mezi očima.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa