Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Američané plánují naočkovat 28 milionů dětí ve věku 5 až 11 let do Vánoc: Použijí malé jehly

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
21. října 2021
19:25

Bílý dům zveřejnil některé detaily očkování proti covidu-19 dětí ve věku 5 až 11 let, které by mohlo začít na začátku listopadu. Americká administrativa nyní čeká na posouzení očkovacího preparátu ze strany amerických regulačních úřadů, distribuovat vakcíny pro děti chce začít několika málo hodin po schválení, uvedla agentura AP. Očkovat by se mělo u lékařů, v lékárnách i na školách. Podle Bílého domu by do Vánoc mělo být plně očkováno 28 milionů dětí.

V současnosti posuzují vakcínu Pfizer pro děti ve věku 5 až 11 let Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) a Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC). Jejich stanovisko by mělo být známo na začátku listopadu.

Podle koordinátora Bílého domu pro boj s pandemií Jeffa Zientse distribuce vakcíny začne několik hodin poté, co bude schválena. Očkování dětí do 11 let by mělo začít do několika dnů od schválení. Administrace dávek by měla probíhat pomocí menších jehel, oznámil Bílý dům.

Bude se očkovat ve školách?

Děti se budou moct nechat očkovat u svých pediatrů, očkovací centra vzniknou při dětských nemocnicích, fungovat budou hlavně po večerech a o víkendu, vakcinace bude probíhat i v lékárnách. Debatuje se také o tom, že by se očkovalo ve školách. „Dětské velikosti“ budou i ampule s očkovacími látky, skladovat je bude možné po 10 dní v lednicích a po 6 měsíců v chladicích boxech s nižšími teplotami.

Rodiče jsou rozděleni na dvě skupiny, jedni děti chtějí nechat očkovat, druzí se zdráhají s tím, že se děti málokdy covidem-19 nakazí. Bílý dům připravuje proto kampaň pro děti i rodiče, ve které chce vysvětlit, proč by se měli dát lidé očkovat.

Velký nápor a zájem o vakcínu očekávají dětští lékaři. Domnívají se, že rodiny budou chtít naočkovat své děti před vánočními svátky. Aby to stihly, musí si pro vakcínu dojít na začátku listopadu. Mezi oběma dávkami je totiž alespoň třítýdenní odstup a imunita se rozvine úplně až po dvou týdnech po druhé dávce.

Video  Covidový Titanic v Česku: Primář o úbytku zdravotníků a nesplaceném dluhu z jara.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

U dětí je méně častý těžký průběh nemoci covid-19. Od začátku pandemie se koronavirem nakazilo v USA zhruba šest milionů lidí mladších 18 let, v souvislosti s nemocí covid-19 jich zemřelo nejméně 637. Podle vládního experta Anthonyho Fauciho očkování dětí může vést k zlepšení epidemiologické situace. „Pokud se nám podaří naočkovat drtivou většinu těchto 28 milionů dětí, tak si myslím, že to výrazně přispěje k snížení šíření nákazy,“ uvedl Fauci.

Doteď se v USA mohou naočkovat proti covidu-19 lidi ve věku 12 a více let. Plně naočkováno je zhruba 190 milionů Američanů, což je 57,5 procenta celé populace. Mezi jednotlivými americkými státy však jsou výrazné rozdíly v proočkovanosti.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa