Obrovské štěstí v neštěstí měla žena, která kolem poledne projížděla Argentinskou ulicí v pražských Holešovicích. Vítr na silnici shodil strom, žena, která se svým autem stála v koloně, neměla kam uhnout. „Jela jsem a říkám si, že je nejvyšší čas dojet domů, zaparkovat auto a nikam nevylézat. Vtom to začalo křupat a už jsem to měla na kapotě. Já bych i přidala, kdyby to šlo, ale to nešlo,“ popsala Blesku. Na auto naštěstí nespadl silný kmen, ale „jen“ větve. „Jsem v pořádku, nic mi není. Teď čekám na policii, abych měla záznam a mohla uplatnit pojistku,“ dodala. 

S problémy není sama - hasiči kvůli silnému větru zasahovali od rána už více než 460 případů. Podle mluvčího Martina Kavky byly prakticky všechny jednotky v terénu, pomáhaly i dobrovolní hasiči. „Operační středisko jede na plné obrátky a je posíleno,” uvedl Kavka kolem 16. hodiny odpoledne. Hasiči řešili například uvolněné střechy v Zenklově ulici, v Terronské či v Šafaříkově. Strom spadl na auto v Omské ulici ve Vršovicích, v něm však naštěstí podle Kavky nikdo neseděl. Na na Ovocném trhu v centru Prahy padá lešení, varoval Kavka. Potíže byly také v ulici U Nemocnice na Novém Městě, kde se uvolnila střecha o velikosti 12krát 2 metry čtvereční a hrozí pádem přímo na ulici. Uvolněná střecha ohrožovala bezpečnost také v Bubenči.

Pražská zoo i Botanická zahrada v Troji je dočasně zavřená, oznámil na Twitteru primátor Zdeněk Hřib (Piráti). „Doporučujeme také vyhnout se parkům a lesům, kde hrozí pád větví ze stromů. Opatrnost je třeba i v ulicích. Nebezpečné mohou být neukotvené reklamní poutače, mobilní dopravní značky nebo lešení,“ dodal. 

Návštěvníci se ve čtvrtek už nedostali ani do zahrad u Hradu, zavřené jsou Královská zahrada, Jižní zahrady a Jelení příkop. Kvůli bezpečnosti byl pro zbytek dne zavřený také Starý židovský hřbitov. „Zítra (v pátek) ráno situaci vyhodnotíme a podle aktualizované zprávy ČHMÚ rozhodneme, zda hřbitov zpřístupníme veřejnosti, či nikoli. Děkujeme za pochopení,“ uvedlo Židovské muzeum v Praze.

Potíže na letišti

Problémy hlásilo i pražské letiště, kde je vítr nejsilnější. „Kvůli silnému větru není možné přistavit nástupní mosty ani schody pro přílety a odlety. V současné době se omezení provozu týká pěti linek. Cestující z letadel, která přiletí, setrvají na svých místech na palubě letadla,“ uvedlo letiště na twitteru. „Výstraha silného větru na letišti platila do 15:30. Do té doby byl provoz omezen. Limit pro přistavení mostů je rychlost větru 100 km/h. Všechny aerolinky, které jsou nyní ve vzduchu, dostanou informaci, že mohou mít v Praze potíže s odbavením,“ dodalo.

Problémy zaznamenala i pražská městská hromadná doprava v tramvajích i na železnici. „Kvůli silnému větru je vydán rozkaz o opatrné jízdě vlaků pomalou jízdou. V téměř celé železniční síti může docházet ke zpoždění vlaků,“ varuje Regionální organizátor Pražské integrované dopravy. Například tramvajové linky 22 a 42 jsou v úseku Pražský hrad až Královský letohrádek odkloněny přes Hradčanskou. Veškeré mimořádnosti najdou cestující na stránkách Dopravního podniku a Pražské integrované dopravy.

Nejsilnější poryvy přišly odpoledne

Vítr během dopoledne v Praze zesiloval. „V pravé poledne dosahoval v nárazech rychlosti v Praze-Ruzyni rychlosti 93 km/h, v centru Prahy do 80 km/h,“ popsala Blesku meteoroložka Dagmar Honsová. V jednu odpoledne už nárazy větru v Ruzyni dosáhly rychlosti 104 km/h, v Praze-Karlově pak 100,8 km/h. Nejsilnější poryvy byly podle Honsové očekávány během dopoledne, vítr k večeru postupně slábnul. „Větrné počasí přináší hluboká tlaková níže, která nás ovlivňuje od severu a přináší velký tlakový gradient nad starý kontinent,“ vysvětlila.

Sledujte radar Blesku!

Video
Video se připravuje ...

Silný vítr v Praze. (21. října 2021) Blesk.cz - Václav Burian

Fotogalerie
12 fotografií