Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Davida (†11) u Helenína srazilo auto: Matka kritizuje vyšetřování, policie se ohradila

Ilustrační foto.
Ilustrační foto.  (Autor: Blesk: Václav Burian)
Autor: VaB - 
20. října 2021
18:35

Malého Davida (†11) srazilo v Jihlavě auto, po dvanácti dnech v nemocnici zemřel. Policie vyšetřování uzavřela. Podle ní byl viníkem právě chlapec, který vběhl před automobil a řidič nemohl střetu zabránit. Matka naopak viní policii z toho, že okolnosti neštěstí dostatečně nevyšetřila. Navíc uvedla, že po nehodě s tělem někdo manipuloval. 

Začátkem srpna došlo v jihlavské části Helenín na Vysočině k vážné nehodě. Osobní auto u zastávky autobusu, kde je rychlost upravena na 70km/h, srazilo teprve jedenáctiletého Davida. Po nárazu utrpěl vážná zranění a byl vrtulníkem transportován do nemocnice.

Chlapec v nemocnici po dvanácti dnech od nehody zemřel. Rodina se kromě zármutku nad ztrátou milovaného člena rodiny podivuje i nad vyšetřováním dopravní nehody, při které přišel o život. Na případ upozornil server Jihlavská drbna.

Podle něj si matka chlapce myslí, že se během vyšetřování vyskytly nesrovnalosti. Údajně jde o absenci soudního znalce na místě nehody, neposouzení brzdných drah či „nedostatečné zajištění a vytěžení svědků,“. Podle matky policie nevyslechla nezletilé svědky na zastávce a nechala projet i několik vozidel. Rodina samotná se svědky snažila získat i za pomocí výzvy na facebooku, kterou zveřejnil chlapcův strýc. 

Policie: Nic jsme nezanedbali!

Policie se ale brání a tvrdí, že nic nezanedbala. „Policisté vyslechli všechny svědky, kteří mohli k dopravní nehodě poskytnout jakékoliv informace,“ uvedla pro Blesk mluvčí policie Dana Čírtková.

Rodina se navíc domnívá, že dalším problémem je i následná manipulace s chlapcem po střetu s vozidlem. To ale policie odmítá. „Krajské ředitelství policie kraje Vysočina se důrazně ohrazuje proti nařčení, že policisté jakkoliv manipulovali s tělem zraněného chlapce,“ pokračovala Čírtková. Dodala, že soudní znalec se na místo přivolává v případě, že jsou pochybnosti o nehodovém ději nebo o tom, zda nedošlo k technické závadě. V tomto případě nebyla důkazní nouze, znalec proto nebyl přizván.

Dopravní policie následně případ odložila, viníkem neštěstí je totiž podle ní sám zemřelý chlapec. „Z výsledku šetření okolností dopravní nehody vyplynulo, že viníkem dopravní nehody je nezletilý chodec, který v místě přebíhal přes silnici a vběhl bezprostředně pod osobní vozidlo, které projíždělo po silnici,“ uvedla Čírtková. Řidič střetu nebyl schopen zabránit.

Rodina nesouhlasí

Matka se s výsledkem policie neztotožnila a budou společně postupovat s dalšími kroky, například i stížnosti proti usnesení o odložení věci. Rodina si totiž myslí, že nehoda nebyla dostatečně prošetřena a objasněna.

„Je zřejmé, že zde není zájem na řádném prošetření věci ani sdílení informací o dopravní nehodě s veřejností. Rozhodně nesouhlasíme, že by zajištěné důkazy byly dostatečné,“ uvedla pro Jihlavskou drbnu advokátka Daniela Belinová.

Poměrně velký důraz kladou pozůstalí i na nezjištěnou rychlost vozidla, které Davida srazilo. „To dle mě měl zajistit znalec, který nebyl na místo přivolán. Považuji to za jeden z několika hrubých nedostatků,“ uvedla Davidova matka.

„Vím, že syna mi to už nevrátí, ale cítím nespravedlnost a chci mít čisté svědomí, že jsem pro něj a pro objasnění té nehody udělala maximum. Chtěla bych, aby policejní orgán přihlédl k mým námitkám a věc znovu řádně prošetřil,“ doplnila žena.

Uvedla, že patrně podají stížnost i ke státnímu zástupci, který posléze rozhodne, jak se  bude dále postupovat. Věří i v to, že se přihlásí další svědci tragické události.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání