Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Lockdown ne, roušky a očkování ano: Britský expert řekl, co pomůže v boji s covidem-19

Autor: Darina Jíchová - 
21. října 2021
05:00

Koronavirová nákaza sílí nejen v Česku, ale také v Británii, kde denní přírůstky přesahují 40 tisíc nových případů. V kuloárech vlády se šeptá o další sadě restrikcí, premiér Boris Johnson však tvrdí, že „zatím“ se zpřísňovat nebude. Vládní poradce a epidemiolog Neil Ferguson, který si na počátku pandemie vysloužil přezdívku „profesor lockdown“, byť sám opatření porušoval, k sobě domů si zval vdanou milenku, je pro návrat povinného nošení roušek a řádné očkování teenagerů. Nejpřísnější lockdown ale vyloučil, uvedl list Daily Mail.

Byl to právě Ferguson, kdo na jaře 2020 přišel s lockdownovou strategií, ve svém posledním výstupu expert uklidnil, že podobný lockdown, jaký Britové prožívali od ledna do července, je nečeká. Je však pro to, aby se znovu zavedlo povinné nošení roušek. „Rozhodně nejsme z nejhoršího venku, pandemie není u konce,“ varoval epidemiolog.

Děsí ho denní přírůstky nakažených, které jsou xkrát vyšší než v ostatních evropských zemích. „Lidé by měli být opatrní během svých každodenních interakcí,“ upozornil Ferguson, osobně se domnívá, že některá opatření by měla být znovu zavedena. „Opatření ano, ale pochybuju o tom, že se přiblížíme k lockdownu, který jsme prožili loni,“ řekl v rozhovoru pro BBC.

Koronavirus a očkování proti němu ve Velké Británii (srpen 2021) Koronavirus a očkování proti němu ve Velké Británii (srpen 2021) | Reuters

Očkování náctiletých

Zdůraznil také to, že Británie by měla následovat příkladu zbytku Evropy, co se očkování náctiletých týče, a také jim podávat dvě dávky vakcíny proti covidu-19, ne jen jednu, jak tomu je doposud. „Mnoho evropských zemí je napřed, svým teenagerům dávají tradičně dvě dávky vakcíny, oproti jedné. Z výzkumů víme, že dvě dávky zvládnou blokovat infekci a zabránit jejímu šíření,“ objasnil Ferguson. Britští pediatři se však bojí, že by dvě dávky vakcíny u mladistvých mohly způsobit myokarditidu, tedy zánět srdečního svalu.

Ferguson je rovněž nespokojený s pomalým přeočkováním, administrace třetí dávky podle něj nepostupuje takovým tempem, jaké si představoval a jaké by bylo ideální. „Je klíčové, abychom zrychlili,“ vyzval expert. „Lidé si musí uvědomit, že nyní máme skoro nejvyšší míru infekčnosti v komunitě, kterou jsme kdy měli,“ vysvětlil Ferguson.

Lockdown jen v nejhorším případě

Podle Fergusona je nejhorší vytížení a možné přetížení Národní zdravotní služby (NHS). „S nadcházející zimou bude třeba zřejmě implementovat takzvaný Plán B, což bude zahrnovat i některé restrikce,“ dodal Ferguson. Vláda o „Plánu B“ poprvé jednala minulý měsíc, kromě roušek by v rámci něho byla i platná nutnost prokazovat se covidovým pasem. Johnsonův kabinet potvrdil, že k lockdownu by se uchýlili k jako „úplně nejposlednější možnosti“.

„Je zřejmé, že vláda už nechce restrikce typu sociálního distancování,“ podotkl Ferguson. „Plně chápu, že nikdo z nás nechce mít omezenou osobní svobodu, ale je podstatné, abychom byli opatrní. Roušky určitě pomůžou a aspoň připomenou lidem, že to nejhorší není za námi,“ prohlásil expert.

Video  Ústavní právník: Mynář by mohl přijít o veškerý majetek. Zmínil zneužití prezidentovy situace 
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa