Databáze pražských významných stromů funguje už více než deset let. Webovou stránku Pražské stromy, na které lze všechny významné dřeviny nalézt, založil v roce 2010 nadšený dendrolog Aleš Rudl. Tomu se celou dobu podařilo zmapovat už 318 stromů a ve své práci neustává. Naposled do databáze přibylo hned 5 nových stromů a každý z nich si zaslouží jistě pozornost.

Na výběru stromů se podílejí dendrologové, zástupci městských částí i široká veřejnost. Každá dřevina se pak hodnotí nejen z přírodního, ale také z historického hlediska. „Kritéria jsou velmi široká. Nemáme jasné parametry jako je například stáří nebo výška, jde spíše o poselství, které strom nese. To je pro nás nejdůležitější,“ vysvětluje zakladatel webu Aleš Rudl.

Zaujaly buky, jinan i lípa

Hned 3 z 5 nově zařazených stromů rostou na pražských hřbitovech. „Ke stávajícím unikátním velikánům nově náleží dva převislé buky na Ďáblickém hřbitově. Solitérní buky se zajímavým charakterem růstu, jejichž převislé větve sahají až k zemi, jsou chloubou Ďáblického hřbitova. Mimo svůj impozantní vzhled patří k prvním dřevinám, které byly záměrně vysazeny při založení druhého největšího hřbitova v Praze,“ popisuje Rudl.

Další hřbitovní strom roste na Olšanských hřbitovech. Tentokrát jde o mohutný jasan a objeven byl díky anketě Prahy 3, která hledala nejhezčí strom městské části. „Jasan je zbytkem původního porostu před založením Olšanských hřbitovů a je jejich nejmohutnějším stromem. Strom pamatuje založení hřbitovů, které proběhlo už v roce 1835, a stal se jejich přirozenou součástí. Pozoruhodný je především svým monumentálním vzrůstem,“ říká Rudl. Odhadované stáří stromu je úctyhodných 150 let

Další zajímavou dřevinou je soliterní s jinan stojící na hranici malešického sídliště. Jeho historie je poměrně neuvěřitelná. Strom totiž pamatuje slavné skalničkové zahradnictví Čestmíra Böhma, které bylo v Malešicích založeno už v roce 1925. Podle Rudla fungovalo až do roku 1961, kdy muselo ustoupit výstavbě sídliště. Jinan tuto kompletní proměnu celého území zcela nečekaně přežil a roste vesele dál.

Poslední z nováčků je soliterní lípa na náměstí Barikád. Strom zde vysadili 28. 10. 1968 na připomínku 50. výročí Československé republiky. Lípu republiky tehdy zasadil ředitel místní základní školy Oldřich Jakl společně se žáky a pedagogickým sborem.

Tento souhrnný seznam tak může podobným nadšencům jako je pan Rudl posloužit a mohou se vydat třeba na procházku po pražských významných dřevinách. Ty totiž na rozdíl od památných stromů nejsou nijak označeny a člověk je tak může snadno minout. Přitom většina z nich má opravdu zajímavou historii, která stojí za povšimnutí.

Fotogalerie
12 fotografií