Osmý ročník oslav svobody známých jako Korzo Národní se po odmlce vynucené protipandemickými opatřeními oficiálně vrací do veřejného prostoru. Organizátoři zároveň kvůli proměnlivé situaci kolem koronaviru program na Národní třídě sestavili tak, aby se návštěvníci u jednotlivých aktivit neshlukovali ve velkých davech.

Návrat do normálu?

„Letošní ročník je pro nás příslibem návratu do normálu. Lidé si během 17. listopadu budou moct užít program přímo na Národní třídě, podobně jako byli v minulosti zvyklí. Nabídneme také několik způsobů, jak výročí oslavit i na dálku,“ uvedla předsedkyně spolku Díky, že můžem Lucie Bílková.

Národní třída se podle plánů během výročí promění v živý galerijní prostor. Kralovat mu budou audiovizuální a světelné umělecké instalace. V plánu je mimo jiné venkovní projekce na fasádu obchodního domu Máj tematizující současnou politickou situaci v Bělorusku. Návštěvníci budou moci navštívit pouliční výstavy či se zúčastnit vzdělávacích procházek mapujících období komunismu, události sametové revoluce i raná porevoluční léta.

Pod širým nebem i uvnitř

Na rozdíl od minulého ročníku se program uskuteční i ve vnitřních prostorách budov kolem Národní třídy. Korzo Národní představí divadelní představení, talkshow Kupé v lese ve spolupráci s divadlem Vosto5, výtvarné workshopy se Skautským institutem či debaty spolupořádané s médii.

Středobodem dění se během Dne boje za svobodu a demokracii tradičně stane pietní místo, kam občané pokládají svíčky, věnce a květiny. „V roce 2020 jsme vlivem okolností hledali kreativní řešení, jak lidem přenést oslavy svobody do jejich domovů. Vznikla tak on-line pieta a možnost zapálit svíčku na dálku využilo přes 2000 lidí. Rozhodli jsme se ji pro letošek zopakovat a umožnit lidem uctít památku listopadových událostí, i když nemohou nebo nechtějí z různých důvodů přijít přímo na Národní třídu,“ sdělila Bílková.

Ani letos pořadatelé neopomíjejí propojení celé České republiky. V plánu je například tradiční nasvícení budov do českých státních barev. V programu má své místo Modlitba pro Martu, kterou chtějí organizátoři zprostředkovat televizním přenosem v symbolickém datu a čase 17. 11. v 17:11. Písní ozvučí také městské rozhlasy po celé zemi a rádiový éter. Další informace o programu se nacházejí na www.dikyzemuzem.cz nebo sociálních sítích.

Video
Video se připravuje ...

Tomáš Petříček na Národní třídě. (2020) Aleš Brunclík, Sabina Dračková

Fotogalerie
53 fotografií