„Nejsložitější pro mě byla otázka toho, jak k tomu reliéfu přistupovat. Je tam malý prostor pro nějaké sochařské vyjádření beze slov. Důležité bylo do reliéfu sdělit to všechno dobré, co Karel řekl a vykonal. Vycházel jsem tedy z toho, co nám Karel předal, a to bylo, že slušný člověk je vždycky terčem,“ uvedl autor Lukáš Dvorský.

Karel Kryl v ostravském rozhlase pracoval a rovněž nahrál své nejznámější písně z desky Bratříčku, zavírej vrátka mezi roky 1967 až 1969. Kromě nové pamětní desky byla minulý rok v červnu také odhalena socha Karla Kryla.

Ostravský život

„Je skvělé mít vedle sochy Karla Kryla teď také pamětní desku. Těžko říct, jestli by Karel měl dnes radost z politické situace v České republice, ale určitě by měl radost z toho, kolik lidí se tu sešlo,” řekl primátor Ostravy Tomáš Macura (ANO).

„O Karlu Krylovi se toho ví hodně, ale už málo o jeho ostravské části života. V jeho písních je řada nádherných věcí, proto je důležité, aby i zde, v Ostravě, měl svůj odkaz,” uvedl generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.

Bratr Jan Kryl se ze zdravotních důvodů nemohl akce zúčastnit, rodinu tak zastupovala jeho dcera. „Je to pro naši rodinu velká pocta a jsem moc dojatá. Jsem ráda, že tady můžu být se svou rodinou, a táta by tady taky určitě rád byl,” uvedla Hana Krylová, neteř Karla Kryla.

VIDEO: Slavnostní odhalení sochy Karla Kryla v roce 2018.

Video
Video se připravuje ...

Slavnostní odhalení Karla Kryla. Blesk.cz/Karel Dostál

Fotogalerie
13 fotografií