Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Daneček (4) trpí dětskou mozkovou obrnou a kvůli rakovině přišel o očičko: Teď má navíc zdravotní potíže i jeho maminka

Autor: jel - 
27. listopadu 2021
15:13

Dvojčátka Adélka a Daneček se narodila předčasně. Holčička byla zcela zdravé miminko a měla se k světu, jejího bratříčka však takové štěstí nepotkalo. Od narození se potýkal s vážnými zdravotními komplikacemi. Hned po porodu ho museli resuscitovat, diagnostikovali mu dětskou mozkovou obrnu a kvůli rakovině přišel o oko. Osud byl na rodinu opravdu krutý a v roce 2020 potkaly velmi vážné zdravotní obtíže i maminku dětí Lucii. 

Lucie musela už ve 34. týdnu těhotenství podstoupit akutní císařský řez. Daneček totiž přestal dýchat, a tak ho hned poté, co přišel na svět museli oživovat. Těžký příchod na svět bohužel nebyla jediná těžkost, která rodinu potkala.

Daneček musel být v nemocnici dlouhých 6 týdnů a ve třech měsících musel podstoupit první operaci. Postihly ho problémy s trávením a kýla. Bohužel ani tím to neskončilo. „Když už to vypadalo, že všechno zlé je za nimi, přišla ta největší rána ze všech. Rakovina,“ stojí na stránkách Donio, na nichž vznikla sbírka pro chlapečka a jeho blízké.

Problémy má i maminka

Rakovina sítnice komplikovala klučinovi život už od pěti měsíců. Připravila ho o pravé oko a v levém měl několik vad. Aby toho nebylo málo přišla i další hrozná diagnóza. Dětská mozková obrna. Kombinace obou nemocí klučinovi zastavila psychomotorický vývoj. „Daneček je nyní na úrovni cca 5–6 měsíčního miminka a vyžaduje 24hodinovou péči včetně polohování,“ uvádí se v textu sbírky.

Přestože rodina statečně bojuje, osud jí i nadále hází klacky pod nohy. V roce 2020 postihly zdravotní komplikace i paní Lucii, maminku dvojčátek. „Má za sebou 3 náročné operace s podezřením na rakovinu a nyní je již delší dobu v péči lékařů pro podezření na další vzácnou genetickou mutaci a s ní spojené obtíže.“ 

Lucii s péčí o děti pomáhá ošetřovatelka, na kterou sehnala finance díky blízkým a přátelům. Jenže malý bojovník Daneček by potřeboval i speciální terapii, která by mu dala šanci na to, že bude jednou chodit a pomohla by i jeho mentálnímu vývoji. Ta však vyjde opravdu draho, a proto pro rodinu vznikla sbírka na platformě Donio. Tam může pomoci každý a přispět jakoukoliv částkou. Neštěstím stíhaná rodina za ni bude vděčná.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi