Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

K Zemanovi na Hradě nepřistupují citlivě, míní Vystrčil: Lidé mají právo znát jeho způsobilost

Autor: simao - 
17. října 2021
13:30

„Občané mají právo vědět, jestli je pan prezident způsobilý vykonávat svůj úřad,“ uvedl dnes v Partii na CNN Prima News šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Hájil tím, proč se na to má ptát Senát. Ale třeba i to, proč na páteční tiskové konferenci byl společně s ním i Zemanův rival z prezidentské volby Jiří Drahoš. Vystrčil si vedle toho opět rýpl do spolupracovníků prezidenta.

„Když se dozvím, že bez vědomí ošetřujícího lékaře je ošetřován a to za doprovodu vedoucího kanceláře, tak si myslím, že to není citlivý přístup k panu prezidentovi,“ uvedl v Partii na Primě Miloš Vystrčil (ODS).

„Problém je v tom, jak funguje Kancelář prezidenta republiky (KPR), jak je o panu prezidentovi - a je jedno, kdo to je - informována veřejnost,“ míní Vystrčil. Šéf Senátu v pátek na tiskovce v Senátu uvedl, že prezident není v dobrých rukou. A to s ohledem na jeho hradní spolupracovníky, nikoliv nemocnici.

Vystrčil v Partii připomněl, že Zeman je nejen prezidentem, ale třeba i vrchním velitelem ozbrojených sil. „Není mi to příjemné a mnohem příjemnější by bylo, kdyby ty informace přicházely z KPR standardním způsobem. Teď bohužel ta důvěra velmi opadla vůči KPR,“ rýpl si šéf Senátu.

Stále nejde o to, jakou má Zeman diagnózu a jak se léčí, ale zda je schopen vykonávat své pravomoci, upozornil Vystrčil. Lidé dle něj čekají, že jako druhý nejvyšší ústavní činitel nebude jen nečinně sedět a nic nedělat.

Pochybnosti tu jsou, říká šéf Senátu

Vystrčil v neděli zmínil i další pochybnosti, které má. „Já jsem přesvědčený, že některé věci, kdyby je mohl mít pan prezident pod kontrolou, tak by je nedělal,“ podotkl šéf Senátu. „Mám tam pochybnosti o tom, jestli všechny ty věci, které dneska KPR o panu prezidentovi říká, nebo jak informuje, jestli on o tom ví. Já k němu můžu mít tisíce výhrad, ale zdá se mi, že tohle není jeho styl a takhle on by se nechoval,“ pokračoval Vystrčil.

„Může to být tak, že o tom neví. Vy se to nedozvíte. Jak, když ležíte na JIPce? Je to můj pocit. Já to nemám nijak podloženo, ale takhle z toho vycházím. Já pana prezidenta znám a v poslední době jsme spolu úplně nevycházeli, ale nemyslím si, že by vystupoval před veřejností tím způsobem, jak to dnes prezentuje KPR,“ podotkl šéf Senátu.

V pátek Vystrčil posílal dotaz ohledně další prognózy Zemanova zdravotního vývoje na ÚVN, odpověď zatím nemá. „Jsem zvědav na tu odpověď ÚVN. Samozřejmě tam bude problém, že to je lékařské tajemství nebo nebude možné odpovědět. Na druhou stranu my bychom se měli snažit získat všechny informace, které získat můžeme. A potom je buď dostaneme, nebo ne. To už se uvidí,“ dodal Vystrčil.

Štěch: Zeman nemá dobrý tým

„To, o čem hovořil pan předseda Vystrčil, že okolí, ten tým, který má na Pražském hradě, ten nejužší tým, že se nechová dobře, tak já jsem dlouhodobě přesvědčen o tom, že to není dobrý tým. Ale na druhou stranu, vybral si ho pan prezident a je to jeho zodpovědnost a je to obrázek. To, co si léta dovoluje tiskový mluvčí, to nemá v Evropě obdoby. Teď se to drobet vrací jak bumerang, protože oni opravdu zhoršují svým chováním obraz pana prezidenta,“ reagoval v Partii bývalý šéf Senátu Milan Štěch (ČSSD).

Vystrčil i Štěch se shodli, že do 8. listopadu, kdy se poprvé sejde Sněmovna, nejsou žádné kroky prezidenta třeba. „Myslím si, že žádné akutní nebezpečí nehrozí, protože Sněmovna je svolaná a i kdyby nebyla svolaná, tak se musí sejít nejpozději 8. listopadu. Problém nastane, pokud by prezident nekonal po 8. listopadu,“ upozornil Štěch.

„Asi by bylo dobré tu situaci zklidnit. Pan prezident je nemocný, je určitě vážně nemocný, jinak by nebyl tak dlouho v nemocnici. Je potřeba brát v potaz, že je to na prvním místě člověk, že je tam rodina,“ podotkl Štěch.

Vystrčil: Proč byl na tiskovce Drahoš?

Vystrčil míní, že nelze ignorovat, že bude třeba v nějakém okamžiku vědět, zda prezident bude schopen svůj úřad dál vykonávat. „Není důvod tomu člověku nedávat čas, aby se mohl vyléčit, doléčit, aby mohl nabrat znovu síly,“ podotkl.

„V současné době dle názorů lékařů neexistují závažné důvody pro to, abychom mohli prohlásit, že prezident není schopen zastávat nebo vykonávat svůj úřad. To kdyby se stalo, tak já za sebe říkám, že bych žádné dopisy nikam nepsal. Bohužel jsme se dostali do situace, kdy toto přímo nezaznívá,“ uvedl Vystrčil.

Šéf Senátu vysvětloval na Primě i to, proč byl na tiskovce Senátu v pátek i senátor Jiří Drahoš, přímý konkurent Miloše Zemana z prezidentské volby. „Byli přizváni k účasti na té konferenci všichni členové organizačního výboru a ti, kteří mohli, tak přijeli nebo přišli,“ podotkl Vystrčil. „Přišel tam, protože si, když to zjednoduším, udělal čas,“ poznamenal předseda Senátu.

Video  Vystrčil: Zeman není v dobrých rukou! Kvůli nemocnému prezidentovi šil do hradní kanceláře  - ČTK / Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

poky-f ( 17. října 2021 19:35 )

poky-f ( 17. října 2021 16:39 )

Tajvanec Vystrčil se chová jak hyena. A to je slabé slovo !

jajas ( 17. října 2021 15:35 )

No jo, sbíhají se tam jako hyeny....dokonce pan Drahoš, jak jsem si přečetl, si "udělal" čas na diskusi v TV....hmmmm, cože se tak najednou vynořil? Cití krev? Cití, že nadešla jeho příležitost? Tak doufám, že při své kandidatuře nebude luštit své profesorské proslovy z papíru a že konečně za ty dva roky pochopil alespoň trochu, jak funguje stát. Kolik má asi tak roků? Proč by měl kandidovat, nemyslím si že bychom měli mít stále takové prezidenty nad hrobem....

jajas ( 17. října 2021 15:31 )

Taky si říkám, co ten Vystrčil pořád mele jako perpetum mobile svaluje to na lidi, kteří "chtějí" znát zdravotní stav prezidenta. Je mi jasné, že Zeman je těžce nemocý a již nebude vykonávat svou fukci, a ostatní je mi fuk. Jenže ystrčil bude pořád prudit. Já nechci také, aby za mně mluvil tento skřet. A na to, aby se oficiálně dozvěděl, co chce od prvního dne po volbách vědět, má stále ještě dost času.

padrino ( 17. října 2021 14:45 )

Lidé mají právo znát jeho způsobilost

Do (_:_),proč ten skřet za mě mluví?Mě vůbec nezajímá zdravotní stav prezodenta,na rozdíl od tohohle TchajWance mám jiný starosti.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa