Z letošních šesti zjištění se pětkrát uložilo opatření na místě. „Ta se týkala buď nařízení neškodného odstranění produktů nebo zákazu činnosti skladování s distribucí potravin živočišného původu,“ vysvětlil Majer. Nejčastější prohřešky byly právě přeprava potravin neznámého původu, ale také se smyslovými změnami nebo porušení chladírenského řetězce.

Nyní tam našli potraviny neznámého původu, které byly vyrobené bez řádné registrace a systému kontroly bezpečnosti potravin. „Inspektoři na místě produkty znehodnotili obarvením a nařídili jejich likvidaci na náklady provozovatele s nímž bude zahájeno správní řízení o pokutě,“ doplnil. Pokuta může činit podle zákona až 50 milionů korun, za podobné prohřešky ji většinou však veterináři ukládají v řádu desítek tisíc Kč.

Chyby zjistili v tržnici i v předchozích letech, je podle nich dlouhodobě problematická. Například loni v listopadu odhalili spolu s celníky v jihočeském Suchdole nad Lužnicí dodávku, ve které přepravoval cizinec v nevhodných podmínkách zhruba 200 kilogramů potravin právě z tržnice SAPA. Řidič neměl k potravinám žádné doklady o jejich původu. Loni v létě pak nechali zlikvidovat v tržnici přes 1300 křepelčích vajec a více než 100 kg masa neznámého původu.

Video
Video se připravuje ...

Celníci v Sapě objevili padělky za desítky milionů. (21. července 2021) Aktu.cz

Fotogalerie
29 fotografií