Loňský ročník Signal festivalu se kvůli pandemii nemohl uskutečnit. „I když jsme loni měli připraven plán A i B, nakonec to nestačilo. Loňský rok změnil úplně všechno, proto je podtitulem letošního ročníku Plán C. Tedy plán, který je schopný se přizpůsobit, ale zároveň je udržitelný a ekologický a více se zaměřuje na naši planetu,“ vysvětlil ředitel festivalu Martin Pošta.

Festival letos odstartoval už ve čtvrtek a až do neděle čeká návštěvníky zajímavá podívaná. Většina instalací je zdarma, ale jsou i placené, jako například na Výstavišti nebo v Planetáriu, což jsou pro letošek horké novinky.

Právě Výstaviště nabídlo své prostory Signal festivalu vůbec poprvé. I v neděli zde bude k vidění monumentální 3D laserová projekce od španělských mistrů v oboru – studia Oniolab, které patří k průkopníkům videomappingu. Jejich projekce bude vůbec největší v devítileté historii Signal festivalu.

„Je to  velkolepá show! Především díky scenérii samotného místa. Je to zároveň skvělá příležitost, jak návštěvníkům ukázat unikátní a rozmanitá zákoutí Výstaviště. Také je to jedna z dalších akcí, prostřednictvím kterých letos průběžně po celý rok slavíme 130 let Výstaviště Praha, stejně jako takové malé pomyslné rozloučení před rekonstrukcí paláce,“ říká předseda představenstva Výstaviště Praha Tomáš Hübl.

Rozšířená realita

Zajímavou novinkou je i speciální program v rozšířené realitě, který lze vidět přes den a to jen prostřednictvím chytrého telefonu nebo tabletu. Další novinkou je, že tyto instalace budou k vidění po celý rok. Jednou z instalací v rozšířené realitě je Mechanická galaxie od Jana Kalába, která je k vidění na Lyčkově náměstí. Na první pohled typický parčík se díky aplikaci najednou promění a nad hlavami se návštěvníkům začnou otáčet barevné koule, které symbolizují právě planety.

„Idea této instalace vychází z mých starších soch, na stejné téma. Vždy jsem přemýšlel, jak tyto sochy rozpohybovat, ale v té velikosti by to bylo technologicky velmi náročné. Rozšířená realita mi toto umožnila a nemusel jsem řešit tak „přízemní“ věc, jako je třeba gravitace,“ usmívá se autor Jan Kaláb.

Více informací o tom, kde koupit vstupenky a jaká protiepidemická nařízení je třeba v rámci festivalu dodržovat, jsou k nalezení na webových stránkách Signal festivalu.

Video
Video se připravuje ...

Signal Festival 2021 letos překvapí Zeny.cz

Fotogalerie
35 fotografií