Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Zataženo, déšť 16°C

Blíží se 28. říjen a předávání metálů. Co náhradník za Zemana? Forejt: Nabízí se Babiš

  • Autor: Jakub Kopřiva - 
    17. 10. 2021
    05:00

    Je to sláva jako žádná jiná. Pražský hrad se 28. října zahalí do slavnostního hávu, naleští se metály a předají se státní vyznamenání. Jenže letos by mohl pro chatrné zdraví chybět důležitý aktér – prezident Miloš Zeman (77). Kdo by ho mohl zastoupit? Vlastně kdokoliv, třeba premiér Andrej Babiš (67, ANO).

    Prezident Zeman už je týden hospitalizovaný a jeho rekonvalescence se může protáhnout. Podle odhadů by v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN) mohl být až tři týdny. A to vychází právě do doby kolem státního svátku 28. října.

    Navíc letošní rok bude co do předávání vyznamenání neobvyklý, jelikož se budou udílet metály i za loňský rok, kdy ceremoniál kvůli pandemii neproběhl. A to je suma sumárum asi 70 až 80 vyznamenaných. Nabízí se proto otázka, zda by Zemana nemohl někdo zastoupit?

    „Pana prezidenta může zastoupit kdokoliv, koho určí. To nemusí být ani zaměstnanec kanceláře,“ uvedl pro Blesk bývalý hradní protokolář Jindřich Forejt (43).

    Recepce po udílení státních vyznamenání 2019: Miloš Zeman Recepce po udílení státních vyznamenání 2019: Miloš Zeman | Twitter J. Ovčáčka

  • 1.Forejt: Premiér má k proceduře vztah

    Podle informací Blesku z okolí Hradu zaznívá, že by bylo logické, aby státní vyznamenání předával premiér. Už z toho titulu, že spolupodepisuje jména, která chce prezident ocenit za přínos vlasti. K tomu se kloní i Forejt. „Na každém rozhodnutí je kromě podpisu prezidenta také kontrasignace premiéra. To znamená, že z ústavních činitelů má svůj vztah k té proceduře předseda vlády,“ vysvětloval.

    Další variantou jsou i předseda Senátu Miloš Vystrčil (61, ODS) a dosluhující šéf Sněmovny Radek Vondráček (47, ANO). Kdyby ale chtěl Zeman dát najevo, že tato výsada náleží Hradu, mohl by určit i někoho ze své kanceláře či okolí.

    Předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček při odchodu z Pražského hradu Předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček při odchodu z Pražského hradu | Blesk:Tonda Tran

  • 2.Babiš: Nikdo mne neoslovil. A odmítl bych

    Zatímco se Forejtovi jeví Babiš jako logická volba, on sám zatím možnost být hlavním aktérem večera ve Vladislavském sále odmítá. „Nikdo mě neoslovil a určitě bych v případě oslovení takový návrh neakceptoval. Jsou to návrhy pana prezidenta a jeho kompetence,“ uvedl v SMS pro Blesk premiér.

    Nebyl by přitom prvním, kdo by za prezidenta zaskakoval. V roce 1992 abdikoval v létě na post federálního prezidenta Václav Havel (†75) a metály tehdy předával šéf vlády Jan Stráský (†78). Hradní protokolář Vladimír Kruliš (39) ale zatím ujišťoval, že přípravy probíhají v normálním režimu, i když se připravuje na různé varianty, hlavně tedy na další covidová opatření.

    Vláda Andreje Babiše (ANO) na obědě u prezidenta Miloše Zemana (28. 6. 2021): Premiér s prezidentem Vláda Andreje Babiše (ANO) na obědě u prezidenta Miloše Zemana (28. 6. 2021): Premiér s prezidentem | Blesk - Martin Přibyl

  • 3.Datum, místo a čas? Vše se může měnit

    Jak upozorňuje bývalý protokolář Forejt, Češi mají zažitou představu o udílení státních vyznamenání a mají pocit, že je to něco neměnného. To ale není pravda. „Jakou podobu bude mít oslava 28. října na Pražském hradě, je čistě a jenom věc na rozhodnutí prezidenta republiky, aby ji mohla kancelář realizovat,“ upozornil expert. Podle něj je jedno, jestli se předání metálů uskuteční přímo 28. října, nebo třeba až v listopadu či později.

    A také to nemusí být na Hradě, nebo třeba v hlavním městě. „Důležité je naplnit formálnosti, třeba že diplomy vyznamenaným, které se předávají spolu s insigniemi vyznamenání, musí nést datum 28. října,“ podotkl Forejt.

    Státní vyznamenání 2013: Miloš Zeman tehdy vyznamenal i filosofa Erazima Koháka Státní vyznamenání 2013: Miloš Zeman tehdy vyznamenal i filosofa Erazima Koháka | Archiv Blesku

  • 4.Hrad: Všechny vyznamenané jsme oslovili

    Jelikož má být letos dekorován dvojnásobný počet vyznamenaných, musí se hradní protokol pořádně otáčet. „Všichni letošní laureáti na udělení/propůjčení státního vyznamenání byli osloveni, rozhodnutí již pan prezident podepsal,“ uvedl pro Blesk protokolář Kruliš. „Vzhledem k termínu pro rozeslání pozvánek očekávám rozhodnutí pana prezidenta o podobě a formátu příští týden,“ dodal ještě.

    Video  O závisti i úspěšném Česku. Podívejte se, co Zeman řekl 28. října na Hradě  - abl
    Video se připravuje ...

  • 5.Koho chce Zeman letos vyznamenat?

    A koho chce Zeman letos vyznamenat? Slíbil třeba nejvyšší státní vyznamenání tragicky zesnulému zakladateli PPF Petru Kellnerovi (†56), medaili Za hrdinství, rovněž posmrtně, má dostat štábní praporčice Michaela Tichá (†27) a oceněn by měl být podle prezidentových slov i velvyslanec v Afghánistánu, který se podílel na evakuaci pracovníků ze země, Jiří Baloun (60).

    Petr Kellner Petr Kellner | PPF

  • 6.Nemocnice: Žádost Vystrčila řešíme

    Šéf Senátu Miloš Vystrčil uvedl, že se obrátil na ÚVN s žádostí týkající se prognózy vývoje zdravotního stavu prezidenta Zemana. A podle mluvčí nemocnice Jitky Zinke se dotazu vedení špitálu věnuje se vší vážností. „V pátek ÚVN obdržela žádost předsedy Senátu a řeší ji se vší zodpovědností a naléhavostí,“ sdělila pro ČTK Zinke. Kdy ale dostane Vystrčil odpověď, už nedodala. Šéf horní komory se obrátil na ÚVN z pověření vedení Senátu poté, co prezidentská kancelář na obdobnou žádost týden nereagovala.

    Video  Miloš Zeman a jeho osudové ženy. Kate, Ivana a co Blanka?  - Videohub
    Video se připravuje ...

gemino ( 17. října 2021 22:00 )

Mynář, Nejedlý, baťka Putin, Si Ťin-pching, Lempl, těch je...

gemino ( 17. října 2021 21:57 )

To velké T vyměň za L. Pak tvé výlevy chápu...

jajas ( 17. října 2021 17:30 )

Tak v tom případě se u tebe dá předpokládat, že jsi naprosto dutý.....

jajas ( 17. října 2021 17:28 )

A kdo ji asi tak "musí"? Ai jen její rodina....

rozez ( 17. října 2021 17:26 )

To by byla šleha!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa