Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Testy na covid zdarma skončí, oznámil Vojtěch. Karanténa se zkrátí na polovinu

Aktualizováno -
15. října 2021
15:15
Autor: ČTK, Nikola Forejtová - 
15. října 2021
08:57

Ministerstvo zdravotnictví navrhne, aby karanténu pro lidi po kontaktu s nakaženým koronavirem bylo možné po sedmi dnech ukončit negativním testem. Potvrdil to ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) s tím, že konečné slovo bude mít v pondělí vláda. Od prosince by také měly skončit preventivní testy zdarma. Zkrátit se má i platnost testů na covid, u PCR testů to bude ze sedmi dnů na tři, u antigenních ze 72 hodin na 24, tam ministerstvo čeká na finální stanoviska. Znovu chce otevřít debatu o tom, že preventivní testy by si lidé platili sami. Epidemie covidu se podle Vojtěcha nevyvíjí úplně dobrým směrem. Rostou i počty hospitalizovaných. Zátěž nemocnic je ale nízká, péče se neomezuje. Vojtěch zároveň chce, aby policie dohlížela na platná opatření všude tam, kde je potřeba bezinfekčnost. 

„Musím bohužel konstatovat, že epidemie se nevyvíjí úplně dobrým směrem, ta čísla jsou v zásadě rostoucí ve všech indikátorech,“ řekl Vojtěch. Za poslední den přibylo v Česku 1534 nových případů, v nemocnicích je přes 400 lidí. Celková zátěž nemocnic je ale podle ministra nízká. „Z žádného kraje není hlášeno, že by ta situace měla vliv na chod nemocnic a nedej bože měla vliv na omezování péče. Na druhou stranu, trend je rostoucí a lidé si musí uvědomit, že ta situace nesporně je daná zejména nižší proočkovaností, než bychom potřebovali,“ podotkl na tiskové konferenci k aktuální epidemiologické situaci. 80 procent pacientů na JIP tvoří neočkovaní lidé.

Zkrácení karantény na polovinu

Karanténu teď hygienici nařizuji na dva týdny, potíže s tím mají především rodiče školáků. V případě byť jediného pozitivního žáka totiž musí 14 dní do karantény celá třída. Nově by tedy mohl karanténu ukončit negativní PCR test už po týdnu.

K dnešnímu dni bylo od září ve školách zjištěno 2421 pozitivních žáků, dalších 12 tisíc bylo dáno do karantény. „Uzavřeny byly 4 školy od začátku školního roku,“ informovala hlavní hygienička Pavla Svrčinová. 

Ministersterští experti také probírají zkrácení platnosti testů na koronavirus, chce tím motivovat lidi k očkování. Přesnější PCR test by měl platit tři dny místo sedmi, antigenní test jeden den místo současných tří. Podle Vojtěch resort čeká na finální stanovisko.

Konec testů zdarma už v prosinci?

Vojtěch také znovu otevřel téma preventivních testů, které jsou zdarma. Lidé mají nárok z veřejného zdravotního pojištění na dva PCR a čtyři antigenní testy za měsíc. Každý měsíc to vyjde na dvě miliardy korun.  „Dopad do systému je výrazný a je otázka, jestli v době, kdy tu máme naprosto dostupnou vakcinaci, která je plně hrazena z veřejného pojištění, je vůbec ospravedltitelné, aby nadále byly testy, které jsou určeny pro cestování a nějaké další služby, hrazeny pojišťovnou,“ uvedl Vojtěch. Podle Svrčinové by neměly být placené od prosince.

Výjimku by měly mít podle Svrčiné minimálně děti do 12 let, diskutuje se i o mladých do 18 let. Pro děti od 6 do 12 let jsou testy povinné například ve sportovních kroužcích, očkovat se ale nemohou.

Dál zdarma budou podle ministerstva testy pro lidi s příznaky nebo pro lidi po kontaktu s nakaženými. Platit se podle Svrčinové nebudou ani testy, kterými bude možné dříve ukončit karanténu po kontaktu s nakaženým. Vojtěch chce změny konzultovat s novou vládní koalicí.

Video  Tisková konference ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha, hlavní hygieničky Pavly Svrčinové a šéfa zdravotních statistiků Ladislava Duška.  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

dessy ( 17. října 2021 14:15 )

Koukala jsem ze záznamu je fakt, že jednu chvíli měl zarudlé oči a byl v úzkých, pak se zas trochu vzpamatoval. Vím to telátko do čeho to vlastně vlezlo?

dessy ( 17. října 2021 09:58 )

Je mu to zapotřebí dělat tlumočníka? Zmýlila jsem se v něm na 100%.

ViolaX ( 16. října 2021 14:12 )

ViolaX ( 16. října 2021 14:12 )

Skákněte si na posilovací booster a budete mít hned klid na duši a žádná Peková vás nerozhodí!

adorator ( 16. října 2021 13:49 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa