Radnice zvolila osobnost podnikatele Jindřicha Waldese i proto, že letos uplynulo 80 let od jeho úmrtí. Pocházel z malé vesnice u Tábora, kde jeho otec vlastnil místní galanterii. Vyučil se zámečníkem a protože se věnoval i studiu jazyků, stal v 17 letech obchodním zástupem společnosti Eduard Lokesh a díky tomu se seznámil s mechanikem Hynkem Pucem.

Jejich setkání vedlo k založení společného podniku Waldes a spol. a v roce 1902 začali s výrobou drobného kovaného zboží v pražských Holešovicích. Pro jejich podnik byl převratný vynález tzv. zakladačky, tedy stroje, který umožnil masovou výrobu právě patentek užívaných ke spojování různých kusů látek nebo textilu.

Jméno po slavném diamantu

S trojnahradil práci až deseti dělníků, takže výroba se velmi rychle rozjela. Jejich produkt dostal jméno Koh-i-noor po slavném diamantu, který je součástí britských korunovačních klenotů a v roce 1907 vznikla ve Vršovicích továrna, která dodnes nese toto jméno.

Hra, kterou připravila radnice Prahy 10, má za cíl zavést obyvatele Prahy 10 i další Pražany do míst, která jsou s osobností průmyslníka spojeny. „Principem je, že budou chodit po starých Vršovicích a hledat jedenáct předmětů odkazujících na Jindřicha Waldese. Ty se budou nacházet v předem dané ulici, ale na nespecifikovaném místě, bude tedy nutné důkladně prozkoumat všechna zákoutí,“ popsal hru místastarosta městské části David Kašpar (VLASTA / STAN).

Jedná se celkem o 11 zastávek, které jsou umístěny v prostoru mezi ulicemi Vršovická, Kodaňská, Slovenská, Donská a Petrohradská. Místa pro předměty, po kterým mají lidé pátrat, poskytli místní podnikatelé nebo živnostníci ve svých výkladech nebo vitrínách.

Hledání odpovědí

K nalezení předmětů vedou indicie v zápisníků, který lze najít na webu radnice. Každá zastávka obsahuje nějaký úkol. Například ve Slovinské ulici mají hráči najít dům, kde sídlidlo muzeum knoflíků, které vzniklo právě při továrně Jindřicha Waldese, a najít v jednom z výkladů knihu s reklamním nápisem Koh-i-noor. V zápisníků pak mají za úkol odpovědět na otázku, kolik popelnic se pod nápisem nachází. 

Na dalších místěch jsou umístěny různé listiny, obrazy nebo publikace a otázky se většinou týkají detailů, které na nich musí lidé vypátrat. „Úspěšní hledači od nás dostanou památeční předmět,“ slibuje místostarsota. K tomu je potřeba vyplnit formulář na webu radnice odpověďmi na otázky z jednotlivých zastávek hry. Pokud odpoví správě, mohou si pak vyzvednout památeční „diamant“.

Vznikne i výstava

Na hru má v polovině prosince navázat výstava nazvaná „Vršovický fenomén Koh‑i‑noor“ v kulturním centru Vzlet. Bude obsahovat předměty spojené s podnikem Koh-i-noor, které lidé sami přinesou. Můžou se tu tedy objevit knoflíky, sponky, historické patentky nebo fotografie. Předměty mohou lidé nosit na radnici do 10. listopadu. 

Fotogalerie
18 fotografií