Dva úseky Velkého městského okruhu v oblasti Tomkova náměstí a Rokytovy ulice budují silničáři tři měsíce a dokončena už je podstatná část demolic. „Uvolněný prostor po demolicích vytvoří místo, kde vznikne sjezdová větev z hlavní trasy Velkého městského okruhu do ulice Dukelská,“ řekla mluvčí Ředitelství silnic a dálnic ČR Lucie Trubelíková.

Zásadní stavba

Velký městský okruh odstraní dopravní zátěž z řady hlavních ulic, stavba by měla být dokončena do roku 2024. Ve druhé polovině září provedli silničáři například demolici několika garáží u horkovodu. „Odstranili jsme také budovy v areálu bývalého autoservisu mezi ulicemi Provazníkova a Kaloudova. V ní zmizela také budova bývalé restaurace,“ vyjmenovala Trubelíková.

V oblasti Tomkova náměstí je uzavřen přechod pro chodce a přesunuta zastávka MHD. Velký městský okruh bude po svém dokončení nejdůležitějším prvkem silniční sítě města Brna. „Stále pokračujeme v přeložkách inženýrských sítí, z nichž největší část tvoří elektro a vodohospodářské objekty. Už jsme například přeložili i horkovod,“ upřesňuje mluvčí.

Nový most a lávka

Předpokládaná cena za stavbu Velkého městského okruhu je přibližně 2,3 miliardy korun bez DPH. „Aktuálně vrtáme piloty a zakládáme mostní estakádu, která překlene řeku Svitavu a kolejiště Maloměřického seřaďovacího nádraží. Přes řeku povede i lávka pro pěší, na jejíž základech už také pracujeme. Souběžně vedle Provazníkovy ulice budujeme opěrnou zeď,“ dodala Trubelíková.

Video
Video se připravuje ...

Muž (47) sebral cizince v Brně mobil, díky kamerám daleko nedošel Městská policie Brno

Fotogalerie
12 fotografií