Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Bez vakcíny na transplantaci zapomeň: Klinika v USA odmítá neočkované pacienty i dárce orgánů

Autor: tsv - 
17. října 2021
05:00

Klinika v americkém Clevelandu odmítá operovat všechny neočkované pacienty čekající na transplantaci orgánu. Lidé odmítající vakcínu se nemohou stát ani dárci. K novému rozhodnutí dospělo vedení kliniky chvíli poté, co s podobným pravidlem přišla Coloradská nemocnice. Informoval o tom web Daily Mail.

Hlavním důvodem, proč klinika přistoupila k tak radikální změně směrnic, je fakt, že pacienti po transplantaci musí někdy až doživotně brát léky potlačující imunitu. Tyto léky zabraňují odmítnutí voperovaného orgánu – tělo by ho bez nich jinak mohlo vyhodnotit jako cizí předmět, kterého je třeba se co nejrychleji zbavit.

Budoucí příjemci orgánu mají čas do prvního listopadu. Do té doby se musí nechat naočkovat, jinak budou vyřazeni ze seznamu pacientů kliniky. Pacienti s voperovaným orgánem patří v době pandemie do nejrizikovějších skupin a riziko úmrtí se nesnižuje ani po delší době od operace. Kvůli lékům potlačujícím imunitu jsou celoživotně ohroženi jakoukoli infekcí.

Je potřeba, aby se dárci i příjemci nechali naočkovat minimálně několik týdnů před operací. V rozhodnutí kliniku utvrdilo nedávné zjištění, že lidé, kteří kvůli prodělané transplantaci berou dané léky, neodpovídají tak dobře na vakcínu proti covidu. Jejich tělo si na popud očkování nevytvoří tolik protilátek, kolik by mělo. V některých případech ale pomohla třetí dávka.

Křesťanka odmítačkou vakcíny. Kvůli buňkám potracených zárodků

Vědci nedávno zjistili, že existuje určité riziko přenosu covidu z dárce na příjemce v průběhu samotné operace, neočkovaní lidé se tak dárcem stát nemohou. Nehledě na to, že i dárci jsou nějakou dobu po zákroku více náchylní a čelí riziku smrti způsobené covidem.

„Zdraví a bezpečí našich pacientů jsou naší hlavní prioritou,“ napsala v prohlášení clevelandská klinika. „Je naprosto nezbytné, aby se žijící dárci před operací vyhnuli nákaze koronavirem. Neustále se snažíme minimalizovat rizika pro naše žijící dárce a očkování je důležitá součást toho, abychom jim zajistili ten nejbezpečnější přístup a optimální výsledek,“ dodala.

Minulý týden musela coloradská nemocnice odmítnout Leilani Lutaliovou (56), která nutně potřebuje transplantaci ledviny. Žena kvůli své křesťanské víře odmítla očkování převážně proto, že některé z vakcín byly vyvíjeny za pomoci buněk potracených zárodků sesbíraných v sedmdesátých a osmdesátých letech.

„Jakožto křesťanka nemohu podpořit cokoli, co má něco společného s potratem miminek. Posvátnost života je pro mě drahocenná,“ odůvodnila Lutaliová.

Video  Očkovat malé školáky: Ano, či ne? A kritika za nesmyslná opatření v debatě Blesku  - Blesk TV a Mall TV
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa