Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Expert na přežití o zachráněné Julince (8): Nečekal jsem to, je to až neuvěřitelné!

Autor: lc - 
13. října 2021
05:00

Překvapila i zkušeného experta! Julia Sleegersová (8) z Německa, která se ztratila své rodině v neděli v podvečer v okolí Čerchova na Domažlicku, byla včera objevena živá hajným u České studánky. Blesk.cz vyzpovídal Amara Ibrahima, jenž v blízkém okolí kritické lokality pořádá kurzy přežití v extrémních podmínkách.

Poté, co Julinka zmizela a strávila venku dvě mrazivé noci, už málokdo doufal ve šťastný konec. V úterý odpoledne ale přišla skvělá zpráva! Dívka je podchlazená, ale žije! „Je zdravá, vypadá v dobré kondici,“ řekl starosta nedalekých Všerub Václav Bernard, který byl přítomen při záchranářské akci.

Dodal, že dítě našli dva až tři kilometry od vrchu Čerchov ve směru na Českou Kubici u České studánky. „Sanitka ji odvezla na Folmavu (hraniční přechod), kde na ni čekají němečtí zdravotníci,“ dodal.

Oblast Čerchova u hranice se SRN je těžko prostupný, rozlohou obrovský a zalesněný terén. „Čerchov byl 45 let nepřístupný, bylo to hraniční pásmo, kam se nesmělo, takže je to tam divoké,“ popisuje specialista na přežití v přírodě. „Pod Čerchovem jsou zbytky zaniklých sudetských vesnic a roty pohraniční stráže,“ vysvětluje Ibrahim s tím, že dnes turisty vyhledávaná lokalita je také vedena jako chráněná oblast se zákazem vjezdu.

„Musela sejít z Malinové hory, kde se rodičům ztratila, dolů a stočit se doleva na Českou Kubici. Působí to na mě tak, že se tam někde motala dokola,“ myslí si expert.

Pátrání na špičkové úrovni

Podle informací zkušeného odborníka, který své kurzy přežití pořádá jen deset kilometrů od Čerchova, dívku hledaly tři vrtulníky s termovizí, na 500 mužů a desítky psů. „Celé pátrání bylo vedeno na špičkové úrovni a s tou nejlepší technikou. Tady na Domažlicku se navíc každoročně pořádá cvičení na záchranu osob, takže ty týmy přesně vědí, co mají dělat,“ zhodnotil práci pátračů.

Video  Policisté, hasiči a další složky pátrají na Domažlicku po pohřešované Julii (8) z Německa.  - Romana Vébrová
Video se připravuje ...

Ibrahim také upřesnil, že v lokalitě, kde měla Julia zmizet, byly dvě noci po sobě i minus čtyři stupně, proto ho přežití dívky velmi překvapilo. „Nečekal jsem to, je to až neuvěřitelné! I cvičený člověk by v této situaci a bez vybavení měl problém. Bez vody by vydržela tři dny, ale voda problém nebyla. Šlo spíše o zimu. Ale potvrdilo se mi to, co známe z našich kurzů přežití, že děti často vydrží víc než dospělí,“ vysvětluje Ibrahim, který se domnívá, že dívka přežila i díky tomu, že byla v dobré psychické kondici.

S sebou píšťalku

Ibrahim také doporučuje, aby děti, pokud jdou do takového terénu, u sebe měly mobil či píšťalku, případně výrazné oblečení. Pokud rodina hraje dobrodružnou hru, jako údajně i v tomto případě, hodí se také vysílačky.

„Pokud se ztratím, je důležité být vidět, nechávat značky, vzkazy, že jsem tady byl, anebo kam jdu. A to tak, aby to bylo vidět třeba i z vrtulníku. Musí být značka na zemi, třeba písmeno X o rozměru čtyř metrů. Dobré je také vydat se z kopce dolů, sledovat silnici nebo potůček, aby nás to dovedlo do civilizace,“ uzavírá.

srandicky ( 13. října 2021 14:52 )

AVOKa kde vidíš ty boty?

portores11 ( 13. října 2021 10:52 )

Intuitivní jednání Julie v okamžiku kdy při rodinné bojovce zabloudila, je ukázkové. Padala tma, ochlazovalo a vše vyřešila na minutu přesně. Najít nocleh a vodu v lese znamená orientovat se a mít zkušenosti (dutina stromu, jeskyň, krmelec, posed, pramen vody). V osmi letech! Po dvou dnech hlučného a rušivého pátrání v lese, když ji nikdo z rodiny nenašel, vybrala si svého sympatického zachránce. Dobrý námět na celovečerní film

AVOX ( 13. října 2021 05:56 )

Přání ať to dobře dopadne a holčičku najdou se vyplnilo , hurááá jen otázek kolem toho je hodně a snad ta malá Julie dokáže vysvětlit co se stalo. Velikánské díky všem, kteří se zapojili do záchranné akce v tak těžkém a nebezpečném terénu. Co mě ale hodně zaráží po úlevě, že holčička sedící v autě a je v bezpečí , je to, že má na fotce ÚPLNĚ ČISTÉ BOTY po třech dnech bloudění v lese … ???

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání