Chřástal vodní je velmi zajímavý pták, kterého ale není vůbec jednoduché spatřit. Přizpůsobil životu v hustých bažinatých porostech a díky své mrštnosti dokáže zmizet doslova mrknutím oka. Komu se poštěstí tohoto tažného ptáka spatřit, musí jednoznačně ocenit krásnou kombinaci barev – jeho šedomodrá hruď a břicho krásně kontrastují s červeným, mírně zahnutým zobákem.

Chřástal není velký milovník létání, proto je možná i překvapivé, že patří mezi tažné druhy. Spoustu tažných ptáků využívá pražskou migrační trasu. Okolí Vltavy se spoustou zeleně a dalšími vodními plochami je pro tyto ptáky velmi přívětivé. Co naopak přívětivé není, jsou prosklená bludiště velkých kancelářských komplexů.

Skleněná past

Jeden takový komplex se stal v Holešovicích málem osudný pro migrujícího chřástala vodního. Narazil do skleněné budovy a po nárazu byl velmi otřesený. „Pták měl nakonec štěstí na nálezce, paní vrátnou ze SynLabu, co jej napasovaného v koutu budovy před vchodem objevila a zavolala Pražskou zvířecí záchranku o pomoc. Náraz chřástala do prosklené plochy naštěstí nebyl nijak vážný, byl ale zmatený a rušná křižovatka a procházející lidé jej plašili tak, že do skleněného bludiště narážel zas a znova. Bez pomoci by se odtud bez úhony nejspíš nedostal,“ popsala situaci na svých facebookových stránkách pražská zvířecí záchranka.

Záchranáři potřebovali vyděšené zvíře odchytit, což nebylo vůbec jednoduché. Po nárazu byl pták  zmatený a reálně hrozilo, že by si zvíře mohlo ještě více ublížit. „S asistencí paní uklízečky s pojízdným kyblíkem se nám jej podařilo zdárně nahnat do podběráku, následovala kontrola a převoz do klidu. Po pár hodinách odpočinku jsme usoudili, že se zdá v kondici a bez zranění a držet jej déle by bylo zbytečné,“ napsali záchranáři.

Po pár hodinách se oklepal

V přepravní bedně odvezli záchranáři ptáka až vodní nádrži Slatina, která byla nedávno revitalizovaná a chřástalovi tak nabídla husté rákosí, ve kterém se v mžiku po otevření klece schoval. „Tady si na chvíli odpočine a nejspíš zas brzy poletí na jih. Tak mu držíme palce, ať se mu podobná nepříjemná „dobrodružství“ vyhnou a na jaře se zas může vrátit zahnízdit,“ uzavřeli příběh se strašným koncem záchranáři.

Máte přízemní okna? Polepte je!

„Přízemní skleněné plochy mohou nejen chřástalům, ale všem tažným ptákům, co využijí migrační trasy přes obydlená území, velmi zavařit. Náraz většinu končí pro ptáka úhynem hned, pokud přežije, otřesený jedinec je snadnou kořistí. Pokud máte přízemní okna, prosím, přes podzim a na jaře je nemyjte nebo alespoň zatáhnete záclony nebo nahusto polepte. Co nalepíte je jedno, hlavně, když to bude nahusto,“ prosí veřejnost záchranáři.

Fotogalerie
5 fotografií