„Oblíbená výstava je již tradičně vrcholem našeho podzimního programu. Návštěvníci se mohou opět těšit na zábavný víkend plný dýní, dýňového tvoření a také oblíbený halloweenský lampionový průvod a opékání špekáčků,“ uvedl ředitel Botanické zahrady hlavního města Bohumil Černý.

S různými druhy tykví se návštěvnici zahrady mohou seznámit v části areálu zvaném Horní zahrada. Na výstavě dýňových aranžmá, která připravili studenti České zahradnické akademie Mělník, je k vidění i dosud největší dýně, kterou se na území České republiky zatím podařilo vypěstovat. Trojské botanické zahradě ji věnoval pěstitel Jan Staněk z Horních Bludovic, který se pěstování gigantických dýní věnuje. Česká rekordmanka váží okolo 175 kilogramů. Dýně nicméně mohou vážit až dvě tuny, jak dodala mluvčí zahrady Michaela Bičíková s odkazem na zahraniční soutěže pěstitelů dýní.

Součástí podzimního dění v botanické zahradě bude i program pro děti a oslava Halloweenu. O víkendu 23. a 24. října se v čase od 13:00 do 16:00 budou konat tvořivé dílny. Dětem a zájemcům z řad dospělých budou k dispozici dýně a různé přírodniny, které mohou využít pro tvoření různých aranžmá. Halloween se bude slavit v neděli 31. října od 13:00. Účastníky akce čeká mimo jiné strašidelná výzdoba, zdobení a dlabání dýní a opékání špekáčků. V 18:00 oslavu završí průvod areálem zahrady se světélky a lampiony.

Pro vstup na výstavu a doprovodné podzimní akce platí vstupné běžné pro návštěvu venkovních expozic zahrady. Za návštěvu tak zaplatí dospělí návštěvníci 100 korun. Senioři a invalidé platí poloviční částku a děti a studenty bude zhlédnutí výstavy stát 45 korun. Vstupenky lze zakoupit i přes internetový obchod zahrady.

Video
Video se připravuje ...

Tajuplný dýňový podzim v Botanické zahradě v Troji. Blesk.cz - David Malík

Fotogalerie
158 fotografií