Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Sandy z Pomády, Miranda ze Sexu ve městě a další hvězdy: Detaily o rakovině prsu! Co jim pomohlo?

/
  • Rakovina se nevyhýbá ani slavným.
    16. října 2021 ● 11:00

    Říjen celosvětově platí za měsíc prevence rakoviny prsu. Při té příležitosti promluvilo o této nemoci i několik slavných žen, které se s touto diagnózou ve svém životě samy setkaly. Co jim v nejtěžších chvílích pomohlo? 

  • 1.

    Julia Louis-Dreyfusová 

    Herečka Julia Louis-Dreyfusová (60) oznámila diagnózu rakoviny prsu v roce 2017. O rok později naštěstí nemoc ustoupila a od té doby se potíže nevrátily. V rozhovoru v roce 2019 se pak nechala slyšet, že by ostatním pacientům ráda pomohla. 

     

    „Zní to jako klišé, ale když si projdete něčím takovým, takovou krizí, pomoci někomu, kdo si tím prochází také, je v jistém smyslu uklidňující. Dává vám to hodně energie a dobrý pocit,“ doporučila v pořadu Good Morning America

  • 2.

    Cynthia Nixonová 

    Legendární Miranda ze seriálu Sex ve městě má s děsivou nemocí také své zkušenosti. Když byla herečka Cynthia Nixonová (55) malá, onemocněla rakovinou prsu její maminka. Té se naštěstí podařilo vyléčit. 

     

    V roce 2006 si pak tutéž diagnózu vyslechla i ona sama. „Chtěla bych říct, že to, čeho bychom se měli bát nejvíc, je strach sám,“ vyjádřila se v rozhovoru pro Nightline v roce 2008. „Takže jediná věc, které byste se opravdu měli bát, je to, že nepůjdete na mamogram, protože se část vás nechce dozvědět pravdu. To by mohlo mít opravdu špatný konec,“ doporučila všem. 

  • 3.

    Wanda Sykesová 

    Herečka Wanda Sykesová (57) popsala svou zkušenost s humorem. „Mám hodně velká prsa a už mě unavovalo pořád narážet do věcí,“ žertovala v pořadu The Ellen DeGeneres Show. „Pokaždé, když jím... Panebože,“ popisovala nesnáze. Sykesovou navíc pořád bolela záda, a tak se rozhodla pro zmenšení prsou.

     

    A právě tahle operace ukázala skrytou diagnózu. „Měla jsem velmi, velmi velké štěstí, protože rakovina byla v podstatě v nulovém stadiu,“ svěřila se. Nakonec si nechala obě prsa odstranit, aby se u ní další problémy už nevyskytovaly. 

    Julia Louis-Dreyfus (vlevo) a Wanda Sykes v seriálu Nové trable staré Christine.

  • 4.

    Shannen Dohertyová 

    Slavné Brendě z Beverly Hills pomáhá hlavně humor. Herečka Shannen Dohertyová (50) je v současnosti již ve čtvrtém stadiu, naděje se ale nevzdává. „Byla jsem strašně unavená. Zvedala jsem si náladu tím, že jsem nosila vtipná pyžámka od mojí kamarádky Kristy. Pomohly mi? Ano! Haha, vypadala jsem směšně a v té směšnosti jsem se mohla sama sobě zasmát. Najít humor mi pomohlo dostat se ze zdánlivě nemožného,“ svěřila se na instagramu o těžkých okamžicích své léčby a popřála všem, aby dokázaly nějaký humor najít ve svém utrpení také. 

  • 5.

    Christina Applegateová

    Christina Applegateová (49) se po nemoci rozhodla pro bilaterální mastektomii. Nejprve kvůli ztrátě prsů truchlila. „ Myslela jsem si, že už nikdy nebudu schopná milovat tuhle část sebe, ale dělala jsem si hodně rešerší a zjistila jsem, že umí udělat opravdu hezká prsa,“ uvedla na adresu chirurgů v rozhovoru s Oprah Winfreyovou.

     

    Pomohla jí i držitelka Grammy a její blízká kamarádka Melissa Etheridgeová, která si rakovinou prsu prošla také. „Christino, tohle je požehnání,“ řekla jí tehdy prý. „Můžeš začít znovu a všechno změnit - způsob, jakým řešíš věci, jak reaguješ. Strach ti může ublížit, stres ti může ublížit. Tohle je ta chvíle, kdy máš šanci změnit to, co děláš, co jíš,“ poradila jí tehdy a Christina je za její radu dodnes vděčná. 

  • 6.

    Kylie Minogue

    Rakovinou prsu si prošla i Kylie Minogue (53). „Život je série výzev a vy se snažíte zažít tolik dobrých chvil, kolik je možné. Všechny kapitoly mého života mi připadají jako prostě sestavené z jednotlivých chvil. Když ty chvíle mohou být hezké, snažte se uvědomit si, že je to hezký moment. Protože člověk dostává všechno, to dobré i to špatné,“ popsala pro časopis People. 

  • 7.

    Olivia Newton-Johnová

    Olivia Newton-Johnová (73) vnímá děsivou diagnózu překvapivě jako požehnání. „Dívám se na to tak. Myslím si, že každý den je požehnání. Nikdy nevíte, kdy vyprší váš čas; všichni máme jen omezené množství času na téhle planetě, a musíme být vděční za to, co máme,“ uvedla pro Guardian. 

     

    „Nevnímám se jako nemocnou s rakovinou,“ svěřila se. „Nechci to brát ani jako boj, protože nemám ráda válku. Nemám ráda bojování, ani venku, ani v sobě. Chci své tělo vrátit k rovnováze a ke zdraví. Souvisí s tím i přístup. Když si budete říkat, že jste nemocní, nebo se litovat, tak budete nemocní,“ je přesvědčená. 

    Rakovina život slavné herečky hodně změnila. „Nevím, jak by můj život vypadal bez ní,“ zamyslela se. „Vnímám svůj život jako cestu. Dalo mi to smysl a cíl a naučilo mě to hodně o soucitu,“ svěřila se. Hodně ji ovlivnilo například to, že žije déle, než mnozí předpokládali.

     

    „Je to dar. Nepřála bych to nikomu. Ale pro mě to bylo v mém životě důležité,“ uvedla dokonce. A podělila se se všemi i o svůj soukromý tip: „Víte, když máte těžkou chvíli, hudba je vždycky skvělý lék,“ prozradila, co jí pomáhá, když je nejhůř. 

    VIDEO: 13. říjen - Mezinárodní den bez podprsenek.

    Video
    Video se připravuje ...

    13. říjen - Mezinárodní den bez podprsenek Videohub

     

    Fotogalerie
    59 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy