Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

„Antibabiš“ vyhrál volby, píší Slováci: Vyjednávání o vládě ovlivní Zemanova hospitalizace

Autor: ČTK - 
11. října 2021
10:00

Z Česka konečně přichází naděje i pro střední Evropu, Česká republika se probouzí do nového politického rána, volby vyhrál „Antibabiš“, komentoval dnes slovenský tisk výsledky voleb do české Poslanecké sněmovny, ve které budou mít většinu dvě koalice. Povolební vývoj v zemi podle tisku ovlivní hospitalizace prezidenta Zemana.

„V době, kdy střední Evropa prožívá největší krizi demokracie od pádu komunistického režimu, má výsledek českých voleb obrovský význam. Vytváří totiž těsnou vazbu Česka a Slovenska v opozici vůči Polsku a Maďarsku, jejichž vlády mají autoritářský charakter,“ napsal list Denník N. Dodal, že úřadující český premiér Andrej Babiš, který se v kampani ucházel o podporu maďarského premiéra Viktora Orbána, prohrál.

List ale připomněl, že mnoho nechybělo, a Babiš mohl nadále vládnout. Poukázal na to, že se do Sněmovny těsně nedostala dosud vládní sociální demokracie a ani hnutí Přísaha.

Array

Podle deníku Sme se Česká republika probouzí do nového politického rána, které je celkem slunečné. „Sto a osm mandátů demokratické opozice znamená porážku ANO,“ napsal list. Poukázal také na neúspěch české levice, který podle něj dotváří „Waterloo“ Pirátů, které překroužkovali jejich partneři v koalici Starostové a nezávislí.

„Není to ani zveličení, stabilizace ČR v euroratlantických strukturách je dalším bezprostředním důsledkem verdiktu českých voličů,“ uvedlo Sme.

Lídr hnutí ANO Andrej Babiš na tiskové konferenci po skončení voleb do Poslanecké sněmovny (9. října 2021) Lídr hnutí ANO Andrej Babiš na tiskové konferenci po skončení voleb do Poslanecké sněmovny (9. října 2021) | Blesk:Jakub Poláček

Deník Pravda uvedl, že členy očekávané nové koaliční vlády spojoval plán „Antibabiš“. „Volby v Česku připomínaly referendum o polarizující osobě předsedy vlády a Andreji Babišovi ohlásily soumrak jeho éry,“ napsal list. Dodal, že členy očekávané nové koaliční vlády jsou na řadě s plněním slibů, tedy s odpovědí, zda dokážou řídit stát lépe než ten, proti komu se spolčili.

„Česko si vybralo velký obrat směrem doprava. Lidé poslali komunisty i sociální demokraty mimo parlamentní lavice,“ uvedly Hospodárske noviny.

Podle slovenského tisku další vývoj v Česku ovlivní postup prezidenta Zemana, který dříve ohlásil, že šanci sestavit vládní kabinet dá předsedovi vítězné strany či hnutí, nikoli koalice, a také hospitalizace hlavy státu. „V mocenské konfiguraci, kdy obě komory parlamentu ovládají demokratické strany, prezident může proces zdržovat, ale ne ho vykolejit či překazit,“ napsalo Sme.

Video  Tisková konference po jednání koalic  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

byvalyvoliccssd4 ( 11. října 2021 12:45 )

Když se Zeman na chvíli probral a přečetl si výsledky voleb, tak to s ním švihlo.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa